Szilvás saláta? Hogy micsoda? Mit keres egy gyümölcs egy zöldséges ételben! Hát feldobja azt! Tudjuk, elsőre talán furcsán hangzik, de igenis nagyon finom a szilvás saláta. Az idei ősz igazi sztárja lesz, próbáld ki bátran, mutatjuk a pontos receptet, amit aztán kedvedre variálhatsz.
Mennyei szilvás saláta fetával
Manapság nagy divat az édes és a sós ízeket párosítani, méghozzá azért, mert remekül kiegészítik egymást, kiemelik a mély ízeket, kalandosabbá, izgalmasabbá teszik az ételeket. ha te úgy érzed, hogy nem vagy egy igazi mesterséf, aki képes ilyen nagy mutatványokkal, akkor egyszerűen csak próbálkozz olyan egyszerű extra ételekkel, mint például ez a szilva saláta, ami fetával megbolondítva az igazi íz élmény. Nem kell hozzá nagy főző tudás, gyakorlatilag semekkora, hiszen csak a hozzávalókat, a zöldségeket, illetve a szilvát kell szeletelni, mégis egy olyan különlegesség, amivel egy egész vendégsereget le lehet venni a lábáról. A szilvaszezont ki kell használni, és most kell minden ételt szilvával megextrázni – igen, még a salátát is!
Hozzávalók a szilvás salátához (2 személyre)
- 20 dkg szilva
- egy kisebb zacskó konyhakész, leveles saláta keverék
- fél kocka fetasajt
- 1 kávéskanál méz
- 1 kávéskanál balzsamecet
- 1 evőkanál olívaolaj
A szilvás saláta elkészítése
A szilvás saláta elkészítése igazán nem bonyolult, de az íze annál inkább isteni! Első lépésként a konyhakész salátaleveleket oszd el két kisebb tálban, vagy amennyi adagot csinálni szeretnél értelemszerűen. Most meg alaposan a szilvákat, és vágd fel őket hosszában 4 részre. Ezeket a szilva szeleteket egyszerűen csak fektesd a salátalevelekre. Vágd fel a fetát, az apró fetakockák mehetnek a szilvás saláta tetejére. Már csak az öntet hiányzik: egy edényben keverd össze a mézet, a balzsamecetet és az olívaolajat, majd kiskanál segítségével oszlasd el a salátán. Mi még nem próbáltuk, de ajánlották már a diót és egyéb magvakat is kiegészítésnek – az őszi íz világhoz szerintünk is passzol, esetleg próbáljátok ki ti is!
A szilás saláta nagyon egészséges
Hiszen a szilva is az! A szilva gazdag rostforrás, amely segíthet fenntartani az emésztési rendszert. A rostok elősegíthetik a bélmozgást, megelőzhetik a székrekedést és segíthetnek fenntartani az egészséges bélműködést. A benne található C-vitamin hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez. Ezenkívül tartalmaz A-vitamint, K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például káliumot és magnéziumot, amelyek fontosak a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez.Még a szép bőr fenntartásához is hozzájárulnak. A szilva káliumot tartalmaz, ami fontos lehet a vérnyomás szabályozásában. A kálium segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.