A hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékekből összeállított HÍR – Hagyományok- Ízek-Régiók – gyűjtemény védjegyét mindeddig 300 élelmiszer viselhette. Tavaly november végéig pályázhattak termékeikkel mindazok, akik a szatmári szilvapálinka, a csabai kolbász vagy a vecsési káposzta mellé kívánnak kerülni.
Nos, 26 pályázó 60 termékleírást nyújtott be, elbírálásuk folyamatban van. A sikeres pályázók a védjegy feltüntetése mellett részt vehetnek a közösségi marketingprogram keretében szerveződő HÍR kiállításokon, rendezvényeken, értékesítést ösztönző akciókon, bemutatókon.
A HÍR-programot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 1998-ban indította el, az Európai Unió korábbi, hasonló kezdeményezéséhez kapcsolódva. A cél az volt, hogy létrehozzák Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek és élelmiszereinek gyűjteményét, elősegítsék gazdasági hasznosításukat. A hagyományos és tájjellegű termékek különleges minőségét a termékhez kötődő táj, történet és kultúra határozza meg, ezért fontos a kialakult gyártási ismeretek, hagyományok generációkon keresztül történő továbbadása.
A követelményrendszert a hazai sajátosságok figyelembevételével és az „Európai gyűjtemény” kritériumait figyelembe véve alakították ki. Ennek alapján olyan mezőgazdasági termékek és élelmiszerek kerülhettek a listára, amelyek történelmi múltúak, hagyományos, egy adott tájegységhez köthető módon állítják elő, ugyanakkor ma is létező, az adott térségben ismert és forgalmazott árucikk. Ide tartoznak olyan – most még – kevésbé ismert termékek is, mint a csermajori teasajt, vagy a Zalában keresztelők alkalmával készített babaalakú kalács, a fumu. A magyar HÍR gyűjtemény 300 terméke közé a legtöbb eddig a Dél-Alföldről (86) és az Észak-Alföldről (58) került be. A magyar gyűjtemény az európaihoz képest kiemelkedő arányban, több mint egyharmad részben tájjellegű zöldségekből és gyümölcsökből áll. A HÍR termékek leírását könyvben és cd-n is megjelentették.
A nemzeti-kulturális örökség részét képező élelmiszerkincs gyűjteménybe sorolása, szakmai normarendszerbe foglalása a piaci lehetőségek jobb kihasználásához is segítséget nyújt. Ennek egyik lehetséges módja a hagyományos élelmiszerek – különlegességük kiemelésével való – megkülönböztetése a tömegtermékektől. A HÍR védjegy mellett, mely a fogyasztók számára garanciát jelent a termék hagyományos és tájjellegére, a termékek ismertsége és keresettsége felkeltheti az érdeklődést származási helyük iránt is, így közvetetten pozitív hatással lehet a falusi turizmusra és a vidéki foglalkoztatottságra.
A programhoz kapcsolódóan az FVM öt évvel ezelőtt hívta életre a Hagyományos élelmiszer munkacsoportot. Jelenleg 125 fős létszámmal a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek európai szintű hasznosításának stratégiájával foglalkoznak. Tavalyi tevékenységük során többek között ott voltak a Budapesten megrendezett Agrárgazdasági Világfórumon, illetve a Hungarikumok a Parlamentben című konferencián. Ez utóbbi rendezvény folytatását a tervek szerint január 23-án indítják el. Szintén az év elején jelenhet meg az a szakkönyv, mely az FVM és az Agrármarketing Centrum, a Kaposvári Egyetem, valamint a debreceni egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma összefogásával a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek marketingjével foglalkozik.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.