Magyar nemesítésű burgonya jobban bírja a szárasságot és kevesebb költség jár növényvédelmük! E két tulajdonsága komoly potenciál lehet a piacon !
Így több milliárd forintot spórolhatnának meg a burgonyatermesztő gazdák,de ehhez a megszokott atlanti fajtáról átkellene szokniuk a hazai nemesítésű burgonyára!
„Folyamatosan válogatjuk ki az egyre inkább szárazságtűrő fajtákat, amelyeket idehaza öntözés nélkül nemesítettünk. A kontinentális éghajlatra jellemző viszonyok, így például az egyenetlen csapadékeloszlás körülményei a nyugat-európai nemesítőknél nem állnak fenn, és ezeket a jellemzőket üvegházban vagy más módszerrel sem lehet modellezni”- Nyilatkozta Polgár Zsolt a burgonyanemesítő munkacsoport vezetője a Világgazdaságnak.
Ezen kísérletek során több olyan fajt sikerült nemesíteni, ami kifejezetten szárasságtűrő. Az atlanti fajták esetében szárazság esetén 40-50%-os kiesés, kár várható míg az új nemesített burgonyával csak 25-30%-os lenne a veszteség. A hazai nemesítésű burgonya öntözés mellett elérni a hektáronkénti 50 tonnát, ami az atlantihoz hasonlóan alakul, nincs tehetősebb különbség , de aszály esetén szembetűnő a különbség.
„A hazai fajták fokozottabb rezisztenciája miatt a növényvédelmi költségek is alacsonyabbak, hektáronként 100– 150 ezer forinttal – jelentette ki Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója .”
A hazai nemesített fajták piaci részesedése jelenleg csak a 20 % -ot éri el , de ha az összes gazda képes lenne áttérni közel 20 milliárd forintnyi árbevételelönyhöz jutna az ágazat!
Forrás: agrárszektor.hu