A legaromásabb, legillatosabb bogyósgyümölcsünk a biotermesztésben mutatja meg igazi nagyságát. Tudjtok meg többet ti is a földieperről!
Kinek eper, kinek szamóca
A hivatalos földiepernek vagy szamócának nevezett illatos csodát a nép csak eperként emlegeti. Mi az hogy emlegeti? Napi imájába foglalja május vége táján, hogy minél tovább kitartson a szezonja.
Az eper eredete
Az eper a mérsékelt égöv területén mindenütt gond nélkül termeszthető. Szereti a napos-félárnyékos helyet és a tápanyagban gazdag enyhén savanyú talajt. Sokan úgy gondolják, hogy a ma ismert epernek az erdei szamóca az őse, de tévednek. A chilei Andokban őshonos eper és az észak-amerikai skarláteper többszöri keresztezésével jutottak el a ma közkedvelet gyümölcshöz, ami kb. 200 évvel ezelőtt érkezett Franciaországba. Ma több száz fajtáját termesztik. Vannak egyszer termő (Bogotá, Fratina, Gorella stb.) és kétszer termő(pl. Ostara) fajták. Az eper 90 %-a víz, ezért előrangú szomjoltó is.
Az ízek csodájáért a gyümölcssavak, gyümölcscukor és a páratlanul gazdag aromaanyagok felellősek. Nagy a vitamintartalma(elősorban C-vitamin), ezenkívül jelentős kálium, magnézium, cink, mangán, foszfor és réz is található benne. Az eperben lévő karotinoidok, színanyagok az immunrendszert erősítik. Energiatartalma csekély, mindössze 33 kcl (138 kJ)/100 g. Ma már az év elég nagy részében biominőségben is kapható, ennek ellenére a helyi termés íze összehasonlíthatatlanul a legjobb.
Miért jobb a bio eper?
A hagyományos epret a legtöbb esetben "kőkemény" vegyszerekkel kezelik. Műtrágyákkal, gyomírtó szerekkel, növekedésszabályozókkal, gombaölőszerekkel, viaszokkal, csigák elleni idegmérgekkel stb. A biotermesztésben a műtrágyák és a szintetikus növényvédő szerek szigorúan tiltottak. Ehelyett a bioepret rendszeresen kapálják, szerves trágyával trágyázzák vagy komposzttal kezelik. Az érés kezdetekor a töveket szalmával takarják, hogy a szemek szárazon és tisztán maradjanak, ráadásul az eső így nem tudja a sarat felverni a szemekre. A szalmatakarás sokat segít a gombabetegségek elkerülésében is. Valószínű az eper angol nevét is innen kapta: szalmabogyó, azaz "strawberry".
Mennyit vásároljunk be eperből?
Mivel az epret nem lehet tárolni, mindig csak szükséges mennyiséget vásároljunk. Ne legyen túlérett, de zöld foltok se legyenek a szemeken. A szín ugyan csábító, de semmilyen összefüggést nem mutat a gyümölcs íze, édessége között.
Az epret fogyasztás előtt szűrőkanálban, gyengén folyóvíz alatt mossuk meg, majd csumáját egy csavarással tépjük ki.
Az érett, édes epret felesleges cukrozni. Szezonban érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, és akár dzsemnek eltenni, vagy mélyhűtőben lefagyasztani. Fagyasztáshoz a szemeket egy tálcára sorban egymás mellé rakjuk, majd betesszük a mélyhűtőbe. Másnap a tálcáról a bogyókat egy műanyag zacskóban gurítjuk - már nem fognak egymáshoz tapadni- és felhasználásig így tároljuk a fagyasztóban.
Mivel kombináljuk az epret?
Jól illik a rebarbarához, almához, spárgához, avokádóhoz. Tejjel- tejszínnel változatos turmixot, shakeket, parfékat készíthetünk belőle. Ízéhez jól simul a vanília és a mangó. Ha a mélyhűtött epret feleannyi tejszínnel turmixgépbe töltjük, mire a gép a fagyott epret pürésíti, igazi eperparféhoz jutunk fagylaltgép nélkül.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.