Az őszi időszak megérkezésével elérkezett a sütőtök szezonja, és ennél a receptnél nem is találnál finomabbat, amit sütőtökből kell elkészíteni! Ez a sütőtökös morzsasüti recept!
Sütőtökös morzsasüti recept – A legfinomabb őszi édesség
Az ősz beköszöntével kiadós és ízletes ételek után vágyakozunk. Mi lenne tehát jobb módja annak, hogy örvendeztesd meg az édesszájúkat ebben a szezonban, mint egy sütőtökös morzsasütivel? Ez a desszert a morzsasüti és a sütőtök tökéletes házasságát jelenti, és egy hamis sajtréteg emeli igazi különlegessé. Most eláruljuk e finomság receptjét, amely mindenki számára elérhető és élvezetes, beleértve a vegánokat és a tejtermékekre érzékenyeket is.
Az őszi kényeztetés csúcsa: Sütőtökös morzsasüti recept
Az ősz beköszöntével semmi sem fejezi ki jobban az évszak varázsát, mint egy sütőtökös morzsasüti. Ez a desszert a tökéletes harmónia példája, amely a gazdag sütőtökös töltelék és a ropogós morzsarétegek elegyítésével garantálja az ízletes kényeztetést. Vegyük sorba a hozzávalókat, és készüljünk az őszi finomságokra!
Hozzávalók 10 szelet sütőtökös morzssütihez:
A töltelékhez:
• 25 dkg kesudió
• 1 dl kókuszkrém
• 1 evőkanál friss citromlé
• Fél közepes biocitrom reszelt héja
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 25 dkg növényi sajtkrém vagy mascarpone
• 1 csipet só
• 10 dkg cukor
• 1 evőkanál kukoricakeményítő
• 20 dkg sütőtök lepürésítve
• 1 teáskanál őrölt szerecsendió
• 1 teáskanál szárított gyömbér
• Negyed teáskanál őrölt szegfűszeget
A morzsaréteghez:
• 15 dkg liszt
• 20 dkg zabpehely
• 10 dkg barna vagy kókuszvirágcukor
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• Fél teáskanál só
• 15 dkg növényi vajalternatíva
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc (beleértve az áztatást) Előkészítési idő: 15 perc
A sütőtökös morzsasüti recept elkészítése:
1. A kesudiót forrázzuk le legalább kétszeres mennyiségű vízzel, majd hagyjuk legalább 1 órán át ázni, amíg megpuhul.
2. Közben készítsük el a morzsát. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot, a fahéjat, a sót és a vaníliakivonatot. Ezután adjuk hozzá a hideg vajalternatívát kockákra vágva, majd morzsoljuk össze a száraz hozzávalókkal. A végeredmény egy viszonylag száraz morzsa lesz, amely összecsípve összetapad.
3. Osszuk két egyenlő részre a morzsát. Az egyik felét nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük be egy 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, hogy aranybarnára süljön.
4. A maradék morzsát tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
5. A megpuhult kesudiót szűrjük le, majd tegyük egy aprítógépbe. Adjuk hozzá a kókuszkrémet, citromlevet, citromhéjat és vaníliakivonatot, majd dolgozzuk krémesre. A krém akkor jó, ha ricottára hasonlít az állaga.
6. Osszuk a krémet két részre, egy nagyobb és egy kisebb adagot. A nagyobb adagot kanalazzuk a már aranybarnára sült zabpehelyre, majd simítsuk el egyenletesen a tetejét. Tegyük vissza a sütőbe 10 percre, hogy megszilárduljon.
7. A kisebb adaghoz adjuk hozzá a sütőtökpürét, valamint az őrölt fahéjat, szerecsendiót, gyömbért és szegfűszeget. Óvatosan kanalazzuk a "sajtos" réteg tetejére.
8. Szórjuk rá a maradék morzsát, majd tegyük vissza a sütőbe 55-60 percre.
9. Hagyjuk kihűlni a süteményt a tepsiben, majd vágjuk kockákra és szolgáljuk fel.
Ez a sütőtökös morzsasüti valóban az őszi kényeztetés esszenciája. A gazdag és sűrű töltelék, az illatos fűszerek és a ropogós morzsarétegek tökéletes harmóniájával garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat. Bátran készítsd el ezt a desszertet, és örvendeztesd meg vele családodat és barátaidat az ősz jegyében!