Sült tök, az ízletes csemege

Sült tök ősszel - Így készítsd el otthon tökéletesen a sütőtököt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
hirdetes

Ősszel és télen az egyik legfinomabb eleségek egyike, a legkönnyebben lehet hozzájutni falun és városon egyaránt, finom, olcsó, édes, és még egészséges is, ez nem más, mint a sütőtök. A most következő cikkben elmondom nektek, miért olyan jó a sült tök és hogyan készíthetitek el!

Sült tök jótékony hatásai

Röviden a sütőtökről

A sütőtök Amerika felfedezése után került Európába, őshazája Közép-, és Dél-Amerika. A Halloweenhez is sok köze van a sütőtöknek, ezen az őszi ünnepen minden ház előtt ott díszeleg egy faragott tök a ház előtt. A sütőtök egy terjedelmes növény, több méretes szárain márványos leveleket hoz, melyek durván vannak benőve serteszőrökkel. Termésük hosszúkás, gömb alakúak. A termés húsa általában világossárga, sárga, vagy narancsvörös, magja fehér vagy szürke, 35-40 százalék olajat tartalmaz. Ha nagyon jó helyen van a tök, akkor elérheti a 8-9 kilogrammot is, de a takarmánytök általában 20 kilogramm feletti súllyal rendelkezik. Kitűnően tárolható, nagyobb hidegtől mentes helyen, de akár lekaszált fű között is teleltethető.

A sült tök egészségügyi hatásai

A sült tök mindenki számára kiváló táplálék, ugyanis nem tartalmaz sok kalóriát, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé, és rengeteg benne a karotin. Ha ez még nem lenne elég, akkor hozzáteszem azt is, hogy tartalmaz C-vitamint, foszfort, vasat, rezet, fehérjét, emészthető rostokat, és sok cukrot. Ez sem elég? Nincs is még vége! A tök ugyanis kitűnően enyhíti a meghűlést és a köhögést is, ráadásként elmondom azt is, hogy enyhe hashajtó hatása is van. És ha valaki nem szereti a sült tököt, akkor még hozzáteszem azt is, hogy a tököt lehet süteményekben is fogyasztani, levesnek és ivólének is kiváló. Hihetetlenül finom sóval, borssal, fokhagymával és mézzel fűszerezve, kóstoljátok csak meg!

hirdetes

Sütőtökchips

Ez a legjobb módja a sütőtök felhasználásának, legalábbis szerintem, én nagyon imádom. Könnyen és gyorsan elkészítheti bárki, el is mondom, hogyan!

Hámozzuk meg a sütőtököt, a magokat szedjük ki, de nem dobjuk ki, hiszen nagyon finom csemegét készíthetünk abból is (nincs más dolgunk, mint megfűszerezni és megpirítani). Miután meghámoztuk a tököt, szeleteljük fel ízlés szerint, nekem legjobban a 4-5 milliméteres szeletek tetszenek. Ezután szintén ízlés szerint fűszerezzük, de a legjobb, ha fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel szórjuk meg. Ezután helyezzük a szárítótárcsára, majd addig szárítsuk, amíg ropogósra nem sül. Ez egy kicsikét sok idő, általában 4-5 óra szokott lenni, de megéri, majd meglátjátok!

Sütőtöklekvár

Hozzávalók

  • 70-80 dkg sütőtök
  • 50 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 6 g pektin
  • fahéj

Elkészítés

Süssük meg a sütőtököt, majd válasszuk le róla a héját, és kis kockákra daraboljuk fel. Ha elég ideig sütöttük, akkor villával imán össze tudjuk törni a darabokat. Miután összetörtük, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a fahéjat. A fahéjhoz nem írtam mennyiséget, rátok bízom, mindenkinek más az ízlése, de ha gondolod, akkor el is hagyhatod. Keverjük össze jó alaposan, majd rakjuk fel főni. Hagyjuk rotyogni pár percig, majd jöhet a pektin. Ez sem szükséges, csak is azt a célt szolgája, hogy a lekvár ne legyen túl folyós. Keverjük össze a pektint egy kanál cukorral, és adjuk hozzá a készülő lekvárhoz. Keverjük el jó alaposan, rotyogtassuk még egy kicsit és már kész is vagyunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyaggazdálkodás

olyan tevékenység, amely a folyamatos termelés lebonyolítása végett arról gondoskodik, hogy a... Tovább

Virsli

A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesítéssel készülő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek