Ínycsiklandó ízek télire: a legfinomabb sült paradicsomszósz recept

Itt a paradicsom szezon, és ezzel együtt itt az idő kicsit előre gondolkodni, és a téli vitaminforrásokról is gondoskodni. Ha szeretnéd a nyár ízét egy üvegbe zárni, próbáld ki az ínycsiklandó sült paradicsomszósz receptet, amely garantáltan felmelegíti a leghidegebb téli napokat is! Mutatunk egy nagyon szuper receptet a paradicsom téli elrakásához, amit imádni fog az egész család!

Sült paradicsomszósz recept

Az olaszok nagy kedvence: sült paradicsomszósz recept télire

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség, amit ráadásul nemcsak úgy natúr, magában lehet fogyasztani, hanem nagyon sokféleképpen a konyhában is fel lehet használni. Az olaszt gasztronómiai alapja a paradicsom, szinte lehetetlen olyan ételt találni, amihez ne használnák valamilyen formában fel. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, ezt a sült paradicsomszósz receptet is tőlük lestük el… mennyeien finom, nagyon könnyen elkészíthető, igazi kincsként fogsz majd rá tekinteni a borongós téli napokon! A sült paradicsomszósz mély és gazdag íze, valamint a télire való eltartási lehetősége miatt garantáltan a család kedvence lesz. Mutatjuk is a nagyon egyszerű receptet: így készül a világ legfinomabb sült paradicsomszósza!

 

Hozzávalók a sült paradicsomszósz recepthez:

  • 2 kg érett paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)
  • Friss rozmaring és kakukkfű ízlés szerint
  • Só és őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)

 

A sült paradicsomszósz recept elkészítése:

  • Előkészületek: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  • Paradicsom előkészítése: Mosd meg és szárítsd meg a paradicsomokat. Vágd félbe őket, majd távolítsd el a zöld szárat. A fél paradicsomokat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe!
  • Fűszerezés: Vágd fel a fokhagymagerezdeket vékony szeletekre. Az előkészített paradicsomokat terítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd szórd meg őket a felvágott fokhagymával, friss rozmaringgal és kakukkfűvel. Szórj rá sót és frissen őrölt fekete borsot ízlés szerint. Ha szereted az enyhén édes ízt, adj hozzá egy evőkanál cukrot is.
  • Sütés: Öntsd meg az egészet olívaolajjal, majd tedd a tepsit a előmelegített sütőbe. Süsd a paradicsomokat kb. 1-1,5 órán keresztül, amíg szépen össze nem esnek és a felszínük enyhén karamellizálódik.
  • Télire eltartás: Ha a paradicsomok megpuhultak és szaftossá váltak, vedd ki a sütőből. Hűtsd le a tepsit egy keveset, majd szedd át a paradicsomokat egy turmixgépbe vagy botmixerbe. Pürésítsd simára.
  • Télire eltartás: A pürésített paradicsomszószt töltsd sterilizált üvegekbe. Biztosítsd, hogy a tetején legalább 1 cm üres hely maradjon. Az üvegeket zárd le, majd tedd őket egy nagy fazékba vízbe. Forrald fel a vizet, majd főzd lassú tűzön kb. 15 percig, hogy a szósz hosszabb ideig elálljon. Ezt követően vedd ki az üvegeket és hagyd őket kihűlni. 
  • Nedves dunszt vagy száraz dunszt? A helyes dunsztolási technikákról itt olvashatsz! https://www.magyarorszagom.hu/dunsztolas.html 

Ez az olaszos paradicsomszósz télire eltéve nemcsak ízletes, de praktikus megoldás is, hogy a nyár ízét bármikor élvezhessük. Ezzel a paradicsomszósz recept segítségével könnyedén elkészítheted saját házi szószodat, amely garantáltan örömet szerez majd a család minden tagjának, amikor a hideg hónapokban előkerül a kamrából. Próbáld ki, és hozd el az olasz konyha varázsát otthonodba egész évben!