Írtam már többször arról, hogy ha nem tudjuk a struccból és emuból nyerhető termékek közül csak a húst, illetve az egy átlagos madárról nyerhető húsból csak a nemesebb húsrészeket értékesíteni akkor jobb ha elfelejtjük az egészet vagy csak hobbi szinten foglalkozunk hosszúlábú kedvenceinkkel!
Írtam már többször arról, hogy ha nem tudjuk a struccból és emuból nyerhető termékek közül csak a húst, illetve az egy átlagos madárról nyerhető húsból csak a nemesebb húsrészeket értékesíteni akkor jobb ha elfelejtjük az egészet vagy csak hobbi szinten foglalkozunk hosszúlábú kedvenceinkkel!
Emlékeztetnék arra is, hogy a strucctenyésztés „őshazájának” számító Dél-Afrikában a mai napig a súlyponti kérdés, és a nyereségesség alapfeltétele az állatokról nyerhető jó minőségű bőr előállítása!
De mik is azok a kritériumok, a nyersbőrök értékét alapvetően befolyásoló tulajdonságok, amelyekkel egy jó nyersbőrnek rendelkeznie kell? Mivel a remélhetően már rövidesen, nagy számban beinduló vágás során az exportképes hús mellett nagy mennyiségű, a vevőt kevésbé vagy egyáltalán nem érdeklő, illetve a termékért nevetségesen alacsony árat ajánló (annyiért felejtsük el egymást!) nyesedék, lehúsozott (egyébként fölséges levest adó) csont, nyak, belsőség és zsiradék is keletkezik, úgy érzem erről beszélni kell!
Mivel a „bőrünkre megy a játék”, tekintsük át azokat az apró, de elengedhetetlenül fontos részleteket, amelyek az áru mindenkori értéktét eldöntik, hogy, mire is figyeljenek oda tenyésztőtársaink, amikor egy bőrös ócsárolja a portékát.
A struccbőr részei:
- A(1)-A(4): központi rész, az ún. „gyémánt”
- B: nyak
- C(1),C(2): felső hasi lebenyek
- C(3),C(4): alsó hasi lebenyek
Kívánatos, ha a nyersbőr mérete legalább 1,2 m2.
A struccbőr minősítése nyers, kidolgozatlan állapotban rendkívül nehéz feladat. Csak teljesen kidolgozott és festett állapotban lehet valamennyi sérülést látni. Például egy csibekorban szerzett sérülés szinte biztosan nem látszik a felnőtt nyers bőrön, de kidolgozáskor előjön. Mivel a struccbőr bizonyos sérülései csak kidolgozott állapotban látszanak igazán még szakember számára is, ezért a nyersbőrvásárló igen nagy kockázatot vállal, ezért is folyamodnak ahhoz a módszerhez, hogy alulértékelik, ócsárolják a bőrt! Többek között ez az oka annak is, hogy a nyersbőrök ára sokkal kisebb, mint egy kidolgozott bőr ára.A teljesség igénye nélkül tekintsük át azt az utóbbi időben előszeretettel alkalmazott osztályozást, melynek megismerése valamennyiünknek hasznos lehet, segíthet.
A kategória
:
- legalább 1,4 m2-es legyen a bőr,
- legalább 11 hónapos, legfeljebb14 hónapos lehet a madár,
- a vágás óta legfeljebb két hónap telt el,
- nem lehet csípett a madár háta,
- a középső, ún. „gyémánt” rész egyik szegmense sem lehet sérült.
B kategória:
- legalább 1,2 m2-es legyen a bőr,
- legalább 9 hónapos, legfeljebb 20 hónapos legyen a madár,
- a vágás óta legfeljebb két hónap telt el,
- nem lehet csípett a madár háta,
- a gyémánt részen nem lehet kettőnél több kis sérülés, de ezeknek egy szegmensben kell lenni,
- legfeljebb egy, kisujjnyinál nem nagyobb vágás lehet rajta (nyúzás, élőkori sérülés), a gyémánt részen kívül.
C kategória
:
- legalább 1,1m2-es legyen a bőr,
- legalább 8 hónapos, legfeljebb 24 hónapos lehet a madár,
- a vágás óta legfeljebb két hónap telt el,
- nem lehet csípett a madár háta,
- a középső részen nem lehet háromnál több kis sérülés, de ezek legfeljebb két szegmensben lehetnek,
- legfeljebb kettő (ujjnyinál nem nagyobb) vágás lehet rajta (nyúzás, élőkori sérülés), a gyémánt részen kívül.
D kategória:
- a középső részen három szegmens sérült.
E kategória
:- a középső részen mind a négy szegmens sérült (bármilyen kis mértékben), az ilyen bőrök tulajdonképpen selejtnek tekintendők.
A kategóriák között hatalmas az értékkülönbözet: ha a „D” kategóriát 1-nek tekintjük, a „C”-ért már 2.5-szer annyit, a „B”-ért már négyszer-ötször annyit fizetnek. Az „A” kategória nyolcszor-tízszer annyiba kerül. De ehhez tökéletes nyúzástechnika, és tökéletes sós konzerválás kell!
Mint korábban már említettem, a struccok vágásakor mindig találni fogunk több-kevesebb, mintegy 5-10 kg-nyi zsírt is. Szerencsére ennek a zsírnak túlnyomó része az ún. kékhártya alatt, egy helyen található, viszonylag könnyen kinyerhető. Hannibál katonái közül csak a magasabb rangú katonatisztek engedhették meg maguknak, hogy sisakjaikat strucctollakkal ékesítsék, és strucczsírral kenjék be testüket, mert a hiedelem szerint ez emberfeletti erőt, gyorsaságot és sebezhetetlenséget biztosított. Hadd emlékeztessem olvasóimat arra, hogy a középkor neves gyógyítója, Hildegard von Bringen apátsági főnővér leírta és dicsérte, hogy a strucczsírba kevert körömvirágszirom a legkülönbözőbb bőrpanaszok esetén is csodálatosan jó hatású és az 1485-ben megjelent Hortus sanitatus című könyvben, mint a „legmegbízhatóbb sebgyógyszer” említi. Nézzük csak, hogyan is készült a híres Hildegard-féle balzsam? „Végy egy fontnyi (kb. fél kiló) természetes takarmánnyal táplált strucczsírt és kétötöd fontnyi (kb. húsz dekányi) szárított körömvirágszirmot! A zsírt lassú tűzön melegítsd fel és vesd belé a virágszirmokat a forró zsírba! Hagyd a zsírt egyszer felforrni, fakanállal keverd meg majd az edényt vedd le a tűzről! Az így nyert keveréket egy teljes napig, de fedő alatt hagyd állni! Ezt követően ismét lassú tűzön hevítsd fel a zsírt, majd feszített lenvásznon szűrd át! Munkád akkor jó, ha az így kevert ír fényes sárga lészen!”
Csak érdekességképpen: az Európai Strucctanács elnöke Luk Schelfhout már 1996-óta tízféle strucczsír-alapú kozmetikai készítményt forgalmaz StruisLux néven, tízegynéhány országban óriási sikerrel!
Nos, Hannibállal befejezve nekünk is valami hasonló kell, hogy legyen a hitvallásunk, nevezetesen „ Vagy találunk egy utat, vagy csinálunk egyet!” Igenis meg kell keresnünk a strucczsír felhasználási módjai közül a legelőnyösebbeket, de a kevésbé kedvezőeket is!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.