+Érdekességek
A Stevia, más néven Stevia rebaudiana Bertoni egy bokros cserje, amely a napraforgófélék családjába tartozik. A sztíviának 150 faja van, amelyek mind Észak- és Dél-Amerikában őshonosak.
Kína jelenleg a stevia termékek vezető exportőre. A sztíviát azonban ma már számos országban termesztik. A növény gyakran megvásárolható kertészeti központokban otthoni termesztéshez.
Mivel a stevia 200-300-szor édesebb, mint az asztali cukor. Jellemzően a földterület mintegy 20 százalékát és jóval kevesebb vizet igényel ahhoz, hogy ugyanannyi édességet biztosítson, mint a többi elterjedt édesítőszer.
A sztívia nyolc glikozidot tartalmaz. Ezek a sztívia leveleiből izolált és tisztított édes összetevők. Ezek a glikozidok közé tartoznak
Íme néhány a stevia lehetséges egészségügyi előnyei közül.
Kutatások kimutatták, hogy a stevia édesítőszerek nem járulnak hozzá kalóriával vagy szénhidráttal az étrendhez. Azt is kimutatták, hogy nincs hatásuk a vércukorszintre vagy az inzulinreakcióra. Ez lehetővé teszi a cukorbetegek számára, hogy az élelmiszerek szélesebb választékát fogyasszák, és betartják az egészséges étkezési tervet.
Egy másik, öt randomizált, kontrollált vizsgálatot tartalmazó áttekintés a stevia metabolikus eredményekre gyakorolt hatását hasonlította össze a placebók hatásaival. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a stevia minimális vagy semmilyen hatást nem mutatott a vércukorszintre, az inzulinszintre, a vérnyomásra és a testsúlyra.
Az egyik ilyen vizsgálatban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok arról számoltak be, hogy a stevia jelentős csökkenést váltott ki a vércukorszintben és a glükagonreakcióban étkezés után. A glükagon egy olyan hormon, amely szabályozza a vér glükózszintjét, és a glükagont kiválasztó mechanizmus gyakran hibás a cukorbetegeknél.
A glükagon csökken, amikor a vércukorszint emelkedik. Ez szabályozza a glükózszintet.
2) A testsúly szabályozása
A túlsúlynak és az elhízásnak számos oka van, például a mozgásszegény életmód és a magas zsír- és cukortartalmú, nagy energiatartalmú élelmiszerek fokozott fogyasztása.
Kimutatták, hogy a hozzáadott cukrok bevitele átlagosan 16 százalékkal járul hozzá az amerikai étrend összes kalóriájához. Ez összefüggésbe hozható a súlygyarapodássalBizalmas forrás és a vércukorszint csökkent szabályozása.
A Stevia nem tartalmaz cukrot és nagyon kevés, vagy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát. Egy kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet csökkenteni az energiabevitelt az ízek feláldozása nélkül.
3) Hasnyálmirigyrák
A Stevia számos szterolt és antioxidáns vegyületet tartalmaz, köztük kaempferolt.
Tanulmányok szerint a kaempferol 23 százalékkal csökkentheti a hasnyálmirigyrák kockázatát Megbízható forrás.
4) Vérnyomás
A stevia-kivonatban található bizonyos glikozidokról megállapították, hogy tágítják az ereket. Növelhetik a nátrium kiválasztását és a vizeletürítést is.
Egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy a stevia potenciálisan segíthet a vérnyomás csökkentésében. A tanulmány szerint a stevia növénynek kardiotonikus hatása lehet. A kardiotonikus hatások normalizálják a vérnyomást és szabályozzák a szívverést.
Újabb tanulmányok azonban azt mutatták, hogy a stevia a jelek szerint nem befolyásolja a vérnyomást. További kutatásokra van szükség a stevia ezen előnyének megerősítéséhez.