Amit a sztévia, azaz a jázminpakóca termesztéséről tudni kell
Szerző: szelesiferenc
2018. június 1.
A sztévia néven is ismert jázminpakóca egy dél-amerikai évelő bokor, amely nagyjából 60 centisre nő meg. A sztévia levelei 10-szer, vagy akár 300-szor is édesebbek lehetnek, mint a hagyományos fehércukor, ennek ellenére azonban sem szénhidrátokat, sem pedig kalóriákat nem tartalmaznak.
Habár a köztudatba csak nemrégiben jelent meg, Amerika középső és déli részein már évezredek óta használják természetes édesítőként. A jázminpakóca kiváló cukor-alternatíva a cukorbetegek és a fogyókúrázok számára. Íze enyhe, keserű, és a medvecukorhoz hasonlítható.
Az Egyesült Államokban tilalom alá helyezték a 90-es években, mert egészen addig nem ismerték hosszútávú élettani hatásait. Később az Arizonai Egyetem egyik orvosa felhívta rá a figyelmet, hogy a növényt már évszázadok óta használják bármilyen ismert mellékhatás nélkül. A tilalmat azóta feloldották.
A sütéshez vagy főzéshez a sztévia leveleit először ki kell szárítani, majd porrá őrölni. Teák ízesítésére a leveleket nyersen, szárítás nélkül is fel lehet használni, azonban hideg italokban nyers formában nem fejti ki édesítő hatását. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor olvass tovább, és tudd meg mindent, amit a jázminpakóca termesztéséről tudni érdemes!
A sztévia ültetése
A sztévia nevelése valamivel trükkösebb, mint a legtöbb gyógynövényé, ettől függetlenül a mérsékelten hűvös vidékektől egészen a mérsékelten meleg éghajlatokig mindenhol sikeresen termesztették már - USDA 11 zónáig és a felett hidegtűrő. Elsősorban félpárás helyeken, savas (pH 6,7 – 7,2), jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. 20-25 cm távolságra érdemes ültetni őket egymástól olyan helyre, ahol egész nap teljes napfény érheti őket. A sztéviákat általában dugványokként lehet beszerezni.
A sztévia termesztése
A jázminpakóca nyári időjárás hűvösebb időszakait kedveli, nem túl forró körülmények között, de mindenképpen erős napfény mellett. A sztévia sikeresen termeszthető növénytartókban – cserepes ültetés esetén 1-2 növényt érdemes egy-egy tárolóba helyezni. Virágzáskor (ami általában az ősz elején vagy közepén történik) csinos, fehér szirmok jelennek meg rajta.
A sztévia leggyakoribb termesztési problémái
Habár volt már rá példa, hogy bizonyos helyeken a sztéviák túlélték a telet (akár USDA 8 zónákban is), általánosságban a hidegebb éghajlatokban nem érdemes számolni ezzel a fagyok miatt. Akik hűvösebb éghajlatokon szeretnének jázminopakócákat, azok termesszék őket egynyáriként, vagy teleltessék át őket házon belül. Gyomláláskor légy velük óvatos, mert ágai meglehetősen érzékenyek. Szerencsére sem kártevői sem pedig betegségei nem ismertek, ennek ellenére persze nem árt megtenni bizonyos alapvető fűszernövényeknél alkalmazott óvintézkedéseket.
A sztévia jótékony hatásai
A sztévia több jótékony egészségügyi hatással is rendelkezik. Elfogyasztásakor nem csak hipoglikémiás hatást fejt ki a szervezetben, de javítja az inzulintermelést is, ami különösen a cukorbetegek szemében teheti érdekessé ezt a növényt. A jázminpakóca természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ami segítik a rákot, szívbetegséget és más betegségeket okozó szabadgyökök leküzdését. Enyhítheti továbbá a magas vérnyomást (hipertenzió) és gátolja a fogak kilyukadását okozó baktériumok elterjedését is.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.