A sztévia néven is ismert jázminpakóca egy dél-amerikai évelő bokor, amely nagyjából 60 centisre nő meg. A sztévia levelei 10-szer, vagy akár 300-szor is édesebbek lehetnek, mint a hagyományos fehércukor, ennek ellenére azonban sem szénhidrátokat, sem pedig kalóriákat nem tartalmaznak.
Habár a köztudatba csak nemrégiben jelent meg, Amerika középső és déli részein már évezredek óta használják természetes édesítőként. A jázminpakóca kiváló cukor-alternatíva a cukorbetegek és a fogyókúrázok számára. Íze enyhe, keserű, és a medvecukorhoz hasonlítható.
Az Egyesült Államokban tilalom alá helyezték a 90-es években, mert egészen addig nem ismerték hosszútávú élettani hatásait. Később az Arizonai Egyetem egyik orvosa felhívta rá a figyelmet, hogy a növényt már évszázadok óta használják bármilyen ismert mellékhatás nélkül. A tilalmat azóta feloldották.
A sütéshez vagy főzéshez a sztévia leveleit először ki kell szárítani, majd porrá őrölni. Teák ízesítésére a leveleket nyersen, szárítás nélkül is fel lehet használni, azonban hideg italokban nyers formában nem fejti ki édesítő hatását. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor olvass tovább, és tudd meg mindent, amit a jázminpakóca termesztéséről tudni érdemes!
A sztévia ültetése
A sztévia nevelése valamivel trükkösebb, mint a legtöbb gyógynövényé, ettől függetlenül a mérsékelten hűvös vidékektől egészen a mérsékelten meleg éghajlatokig mindenhol sikeresen termesztették már - USDA 11 zónáig és a felett hidegtűrő. Elsősorban félpárás helyeken, savas (pH 6,7 – 7,2), jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. 20-25 cm távolságra érdemes ültetni őket egymástól olyan helyre, ahol egész nap teljes napfény érheti őket. A sztéviákat általában dugványokként lehet beszerezni.
A sztévia termesztése
A jázminpakóca nyári időjárás hűvösebb időszakait kedveli, nem túl forró körülmények között, de mindenképpen erős napfény mellett. A sztévia sikeresen termeszthető növénytartókban – cserepes ültetés esetén 1-2 növényt érdemes egy-egy tárolóba helyezni. Virágzáskor (ami általában az ősz elején vagy közepén történik) csinos, fehér szirmok jelennek meg rajta.
A sztévia leggyakoribb termesztési problémái
Habár volt már rá példa, hogy bizonyos helyeken a sztéviák túlélték a telet (akár USDA 8 zónákban is), általánosságban a hidegebb éghajlatokban nem érdemes számolni ezzel a fagyok miatt. Akik hűvösebb éghajlatokon szeretnének jázminopakócákat, azok termesszék őket egynyáriként, vagy teleltessék át őket házon belül. Gyomláláskor légy velük óvatos, mert ágai meglehetősen érzékenyek. Szerencsére sem kártevői sem pedig betegségei nem ismertek, ennek ellenére persze nem árt megtenni bizonyos alapvető fűszernövényeknél alkalmazott óvintézkedéseket.
A sztévia jótékony hatásai
A sztévia több jótékony egészségügyi hatással is rendelkezik. Elfogyasztásakor nem csak hipoglikémiás hatást fejt ki a szervezetben, de javítja az inzulintermelést is, ami különösen a cukorbetegek szemében teheti érdekessé ezt a növényt. A jázminpakóca természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ami segítik a rákot, szívbetegséget és más betegségeket okozó szabadgyökök leküzdését. Enyhítheti továbbá a magas vérnyomást (hipertenzió) és gátolja a fogak kilyukadását okozó baktériumok elterjedését is.