Peronoszpóra
A peronoszpóra szintén elszíneződéseket okoz a leveleken, azonban ha időben észreveszed, még megmentheted fertőzött növényeidet. Keverj össze egyenlő arányban vizet és tejet, majd fújd fel azt fertőzött növényeidre. A legjobb megoldás persze a megelőzés, amiben sokat segít, ha palántáid között sok helyet hagysz, hogy jól szellőzhessenek. Érdemes továbbá a talajt locsolni öntözés közben, mert a levelekre felcsapódó víz is segíthet a peronoszpóra és más betegségek kialakulásában.
Felmagzás
A felmagzás az, amikor növényeid elkezdenek magokat termelni. Néhány palántán érdemes hagyni, hogy ez a folyamat lejátszódjon, hiszen így lesznek spenótmagjaid, amiket legközelebb elültethetsz majd. Fontos azonban, hogy csak néhány spenótodat hagyd felmagzani, különben nem igazán lesz mit leszüretelned róluk. A spenótokat korán, még hideg időben kell elültetni, mert a melegtől magzanak fel. Minél korábban ülteted el őket, annál később következik ez be rajtuk. Egyes változatok – mint fentebb is olvashattad – több időt hagynak, mielőtt felmagzanának.
Spenót termesztése - A spenót szüretelése
A spenót szüretelése pofonegyszerű. Nincs más dolgod, mint lecsipkedni palántáid külső leveleit, amikor elérik a kellő méretet. Fontos észben tartani azonban, hogy ha túl sokáig vársz ezzel, akkor a legérettebb levelek keserűvé válhatnak. Ügyelj rá, hogy mindig csak a külső leveleket szedd le spenótjaidról, hogy a belsők tovább nőhessenek, és később ezeket is lecsipkedhesd róluk. Amikor aztán a növekedési időszak a végéhez közeledik, és tudod, hogy spenótjaid hamarosan felmagzanak, húzd ki őket egészben a talajból, és edd meg őket minél hamarabb, mielőtt keserűvé válnának!
A spenót tárolása hűtőben
Ha egy héten belül fel tervezed használni frissen szedett spenótleveleidet, akkor először alaposan meg kell mosnod őket hidegvízben. Ezután töröld őket szárazra néhány papírtörlővel, majd helyezd őket egy lezárható tároló zacskóba egy másik, száraz papírtörlővel, ami további nedvességet szív majd magába. A hűtőben így egy hétig tárolhatod őket.
A spenót tárolása lefagyasztva
Ha nagyobb mennyiségű termést sikerült betakarítanod, akkor le is fagyaszthatod spenótleveleidet, hogy hosszabb távon tárolhasd őket. Ehhez szintén meg kell mosnod és szárazra kell törölnöd leveleidet, ahogy fent is olvashattad. Ezután blansolásra lesz szükségük, amihez először egy percre forró vízben kell főznöd őket, Miután kihűltek, helyezd őket egy lezárható fagyasztózacskóba, és nyomkodd ki belőle a levegőt. Így három hónapig tárolhatod őket egy fagyasztóban.