A sparhelt útja eléggé göröngyös, régebben szinte minden háznál megtalálható volt, imádták az emberek, a közelmúltban teljesen eltűnt, most viszont kezd régi fényében tündökölni és újra divatba jött. Ismerd meg az előnyeit te is!
Miért olyan szuper találmány a sparhelt?
Első és legfontosabb tudnivaló a sparhelttel kapcsolatban az, hogy eszméletlenül takarékos, hulladék fával vagy éppen a ház körül fellelhető aprófával is tökéletesen fűthető berendezés. A másik előnye az, hogy bárki képes üzembe helyezni, akár fiatal, akár idős már az ember, nem okozhat problémát. Nincs semmi másra szükség, csak is egy kéményre. Nem kell tartanunk szén-monoxidmérgezéstől sem, de arra azért oda kell figyelnünk, hogy a kémény tökéletesen működjön, és legalább évente végeztessük el a kéményseprést.
A régi időkben a sparheltet leginkább főzésre használták, akkoriban megszokott volt, hogy a háziasszonyok egész nap a konyhában tevékenykedtek. Mára ez megváltozott, így nem biztos, hogy a sparhelt jelenti a megoldást mindenkinek. A következő oldalon elmondom, miért jobb a sparhelt főzéshez, sütéshez!
A legjobb az a sparheltben, hogy nem csak főzni tudunk rajta, hanem ugyanazzal a hővel még süthetünk is benne, ráadásul olyan meleget ad, hogy fűteni sem kell mellette. Ha pedig nem szeretnénk, hogy kihűljön az étel, akkor a tetején húzzuk félre, és tartsuk melegen ott. A sparhelt fűthető fával, kukoricaszárral, csutkával, de igazából bármivel. A közelmúltban sok helyen elfeledkeztek a sparhelt használatáról, azonban létezik olyan falu is, hogy még mindig nincsen egyetlen egy gáztűzhely sem.
A sparheltben készült sütemények, sokkal finomabbak, mint a gáztűzhelyben készültek, ízük nem sokkal marad el a búbos kemencében sült tésztákétól. A sütőrész vastag samott réteggel van borítva, a főzőrészben keletkezett forró levegő pedig teljesen körbejárja a sütőrészt is, így a tészta egyenletesen pirul meg, és az íze is nagyon jó lesz. A következő oldalon azt is megmutatom, hogyan készíthetsz sparheltből grillezőt!
Egy nagyon szuper ötletet mutatok meg nektek, amit a Békés városában élő Kis Zoltán tett közé a Facebook-oldalán. Szerintem nagyon jól sikerült ez a tökéletesen átalakított sparhelt. Zoltán elmondása szerint a grillező faszenes, készített bele betétet, kisamottozta, rárakta a rácsot és már kész is lett! Mindenkinek ajánlom ezt a szuper trükköt! Neked hogy tetszik? :)