Ahogyan a sörkedvelők többsége, úgy bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon mi mindenre lenne szükséged ahhoz, hogy saját elkészíthesd otthon saját aranyitalodat.
A jó hír az, hogy minden szükséges hozzávalót megtermelheted saját kertedben, így ezt követően már csak a technikai háttérre lesz szükséged, hogy összeállítsd őket kedvenc frissítőddé.
Tudnod kell először is, hogy milyen növényekről is van szó. Ezek remek kiegészítői lehetnek egy más meglévő kertnek, vagy akár teljesen új helyet is kialakíthatsz nekik portádon, még ha korábban nem is foglalkoztál kertészkedéssel.
Sörkert, kicsit másképp
Házi sörfőzés nem sokban különbözik bármilyen más, házilag termesztett és/vagy készített étel vagy ital menetétől. A kézműves termelés (otthoni felhasználásra) egyre népszerűbb trenddé válik, és – némi út közben beszerezhető kertésztudással – akár te magad is csatlakozhatsz a boldog sörtermelők népesedő táborához.
A komlófajta kiválasztása az első fontos lépés. Érdemes utánanézni a különböző alternatíváknak, hiszen mindegyikük más termesztési körülményeket követel meg, és ízük is merőben eltérhet egymástól. Ha ez megvan, utána már szabadjára engedheted ínyenc kreativitásodat, és olyan fűszerekkel és/vagy gyümölcsökkel ízesítheted sörödet, amilyenekkel csak szeretnéd.
A sörtermeléshez szükséges növények
A leggyakrabban emlegetett, és a legalapvetőbb hozzávaló kétségkívül a komló. A komló a szőlőhöz hasonlóan a kúszónövények táborát erősíti, és általában rizómaként (gyöktörzs) szerezhető be. Gyors növekedés jellemző rá – egyetlen szezon alatt akár 5-6 métert is képesek nőni. Mivel évelő növényekről van szó, így a téli visszahalást követően (megfelelő körülmények között) tavasszal új életre kelnek, és folytatják a termést. A következő oldalon még több hasznos információ vár, lapozz egyet!
Minden komlófajtára más íz jellemző, ezek alapján pedig két kategóriába – keserű és aromás – sorolhatjuk őket. A keserű komlók sűrű, sötét, savas söröket eredményeznek, míg az aromás fajták világosabbá, illatosabbá és ízesebbé teszik a készítményeket. A Willamette, a Centennial és a Cacade az aromás, míg a Nugget és a Newport a keserűbb fajtákhoz tartoznak – ez persze csupán néhány példa.
Természetesen egy „sörkert” jóval többől áll, mint néhány komlóból (bár tény, hogy ez a legfontosabb hozzávaló). Ha igazán egyedivé szeretnéd tenni sörödet, akkor különféle ízesítő növényeket is érdemes termeszteni mellette. Ha a keserűbb söröket kedveled, akkor a zsálya, a máriatövis, az orvosi pemetefű, a közönséges cickafark és a muskotályzsálya mind segítenek keserűbbé varázsolni termékedet. A következő oldalon folytatom!