Így lehetünk sikeres kertészek!

Kezdő kertész vagy? Mindenképp olvasd el cikkünket és fogadd meg tanácsainkat. Leslie Land írását osztjuk most meg veletek, ő egy nagyon híres és sikeres kertész, érdemes megfontolni a leírtakat.

Legyél te is sikeres kertész

Számos dolgot kell figyelembe venni kertészkedés során, megszámlálhatatlanul sok szabály létezik, éppen ezért nem tudjuk most az összeset felsorolni.  Tehát előrebocsátom, hogy korántsem sikerült csupáncsak hétre csupaszítanom a mondandómat; ez itt szimplán az első hét életbevágóan fontos dolog, ami eszembe jutott. És még csak nem is sorrendben. 

7 aranyszabály a kertészethez

 

1. Komposztáljunk

Dióhéjban: az Anyatermészet semmit sem hagy kárba veszni.
 

Bővebben kifejtve: A komposztálás a hires fából vaskarika, a semmiből valami ékes példája, ahol csak győztesek vannak. A kiindulópontban van egy konyha, egy udvar és valamennyi kerti hulladék. A folyamat másik végén két dolog: 1. Csodásan feljavított termőföld, és 2. Sok zöld jutalompont, mert elkerültük a hulladéklerakót. Ha bővebben szeretnél olvasni róla, akkor itt megteheted.

 

Könnyű abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, a komposztáló is csak egy fajta kuka, és hogy komposztálni csak nagy odafigyeléssel végzett rétegeléssel és ezek forgatásával lehet. Ezzel szemben az igazság az, hogy egy kupac felszabdalt level a sarokban már komposztálásnak számít. Ahogyan az árokban való komposztálás is, ami nagyon jól bevált kisebb kertekben, és ahogyan az is, hogy a konyhai hulladékot egyszerűen átadjuk valahol (mondjuk a legközelebbi közösen művelt kertben), ahol helyettünk komposztálják. Az egyik new yorki ismerősöm például elviszi a kávézaccát, narancshéját és hasonlókat a Lower East Side Ecology Centerbe.

 

2. Használjuk a komposztot

Terítsük szét a palántáink között, hogy azok erősek és egészségesek maradjanak; keverjünk egy keveset a termőföldünkbe, hogy az gazdagodjon lassan felszívódó mikró nyomelemekben; javítsunk fel vele olyan földeket, amiket évek óta vegyi anyagokkal zsákmányolnak ki. Szórjuk a gyepre tavasszal és ősszel hogy tápláljuk a felszíni gyökereket…Szinte lehetetlen túladagolni. A következő oldalon folytatom!