Készíts savanyított cseresznyeparadicsomot

Fantasztikus ötlet – Savanyított cseresznyeparadicsom

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
hirdetes

Ha a savanyításról van szó, a cseresznyeparadicsomokat ritkán szokás emlegetni. Egyesek a paradicsomok puha húsa miatt nem próbálkoznak inkább vele, míg mások nehezen tudnák elképzelni kedvenc, ízletes gyümölcseiket savanyított formában. Nos, sosem tudhatod, hogy milyen meglepő ízeket tartogatnak számodra a savanyított termések, amíg ki nem próbálod őket, ezért is állítottuk össze ezt a gyors útmutatót a cseresznyeparadicsomok savanyításához!

Készíts te is savanyított cseresznyeparadicsomot

Miért érdemes cseresznyeparadicsomot savanyítani?

A savanyítás a tartósítás egyik leggyakoribb és legkedveltebb formája, ráadásul segíthet használhatóvá varázsolni azokat a kevésbé ízletes cseresznyeparadicsomokat, amiket télen vagy tavasszal árulnak a boltokban. A lentebb olvasható recept nagyjából fél liternyi cseresznyeparadicsom savanyításához készült, de az arányok változatásával könnyedén alkalmazhatod nagyobb adagokhoz is!

A savanyított cseresznyeparadicsomok továbbá kiváló ízt kölcsönöznek többféle salátának vagy akár sajttálaknak is. Félbe vágva, vagy egészben, remek kiegészítői lehetnek megannyi fogásnak, levük pedig tökéletesen használható egy kis Bloody Mary elkészítéséhez. Persze senki sem tilthatja meg, hogy pörköltekhez, vagy bármi máshoz is egyél belőlük. Nézzük,, hogyan készül a savanyú cseresznyeparadicsom!

Mi kell a savanyított cseresznyeparadicsomhoz

Először is szükséged lesz 1/2 liternyi (az arányok változtathatók) cseresznyeparadicsomra, 1 gerezd fokhagymára, 1/2 teáskanál egész szem feketeborsra, 1 bögre almaborecetre, 1 bögre cízre, 1 evőkanál kóser sóra vagy 2 teáskanál tiszta (adalékmentes) sóra, illetve 1 evőkanál porcukorra (ízlés szerint, kihagyható). A cseresznyeparadicsomok savanyításához továbbá kelleni fog valamilyen kisebb méretű szúró szerszám is, vastag héjuk ugyanis megnehezíti, hogy átvegyék a kikevert lé ízét. Szúrnod kell rajtuk tehát néhány lyukat, hogy átvegyék az ízt, illetve hogy kevésbé ússzanak a lé felszínére. 

hirdetes

A savanyítás menete

Először is készítsd elő a cseresznyeparadicsomokat. Mosd és szárítsd meg őket alaposan, majd fogd választott szúrószerszámodat, és szúrj legalább két lyukat rajtuk. Ezután szórd a fokhagymát és a borsot a befőttes üvegbe, majd mehetnek utánuk a paradicsomok is.

A savanyító lé elkészítéséhez végy egy lábast, és öntsd bele az ecetet, a vizet, a sót és a cukrot (ha használsz). Melegítsd a hozzávalókat magas hőfokon, míg forrni nem kezdenek, és kevergesd közben őket, hogy elvegyüljenek egymással. Ez után öntsd a levet a paradicsomokra úgy, hogy mindössze 1cm hézag maradjon a kupak és a lé között. Óvatosan ütögesd meg az üveg oldalát, hogy a levegőbuborékok a felszínre szökjenek.

Szükség szerint öntsd még fel az üveget több lével, hogy meglegyen az 1cm-es hézag. Tekerd fel az üveg fedőjét, és rögzítsd azt alaposan, hogy légmentesen zárjon. Ezt követően hagyd, hogy az üveg tartalma szobahőmérsékletűre hűljön, végezetül pedig helyezd hűtőbe. A savanyítás 48 órán belül lezajlik majd. Fontos észben tartani, hogy az így savanyított cseresznyeparadicsomok csupán legfeljebb két napig tárolhatók a hűtőben.

Alina Kuptsova képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdaságosság

természetes mértékegységben v. pénzértékben kifejezett, minőséget jellemző relatív... Tovább

csikóóvoda

olyan, ráccsal elkerített terület, ahová a csikók a rács között be tudnak jutni az ott... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom