Sárgadinnyedzsem készítés otthon!

A sárgadinnye valószínűleg nem az első gyümölcs, amire gondolsz, amikor eljön az ideje, hogy dzsemet készítsünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene szerepelnie a "kötelező" listán! A most következő recept egyszerű és nagyon finom!

Sárgadinnyedzsem készítés

Sárgadinnye származása

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs. Már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Termesztése csak azokon a vidékeken ajánlatos, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is. Jó, tápdús talajt igényel. A hőmérsékletet emelhetjük úgy, hogy ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.

 

Sárgadinnye jellegzetessége

Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.

 

Sárgadinnye jótékony hatásai

Amellett, hogy nagyon finom még egészséges is! Ismerd meg te is a pozitív hatásait:

  • A sárgadinnye tele van vitaminnal, többe között A,B és C vitamint tartalmaz bőségesen
  • Magas a kálium tartalma, ami segít szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, vízhajtó hatása miatt
  • Nagy mennyiségű kalcium és foszfor is található benne, amik a csontok és a fogak egészségéhez járulnak hozzá

 

Különlgeges sárgadinnyedzsem recept

Hozzávalók:

  • 2 nagy sárgadinnye
  • 1 kg cukor
  • 2-3 db citrom
  • 1 db vaníliarúd

Elkészítése:

A cukrot tegyük fel egy vagy két pohár vízzel főni, hogy egy szirupot kapjunk. Közben a dinnyét miután megmostuk és kimagoztuk, vágjuk le a héját és aprítsuk fel kisebb darabokra. Ugyanezt csináljuk meg a citrommal is. Ha a cukor már teljesen felolvadt a vízben, akkor folyamatos kavargatás mellett adjuk hozzá a dinnyét és a citromot. Ez után a vanília magjait kaparjuk hozzá, ha szeretnéd, még a héját is hozzárakhatod. 

Hagyjuk főni, amíg meg nem puhulnak. Figyeljünk rá, hogy ha habos lesz a víz teteje, akkor azt szedjük le róla, valamint, ha túl sok folyadékot ereszt, akkor érdemes egy keveset leönteni róla, különben nehezen fog besűrűsödni.

Hogy ha felforrt, akkor (ha tettünk bele) a vanília rudat vegyünk ki belőle, és még forrón töltsük a dzsemet üvegekbe. Rakhatunk egy egy szelet citromot is az üvegekbe a dzsem mellé. Ha ez kész, akkor egy napig mennek a dunsztba és utána el is rakhatjuk a kamrába. 

Tipp:

  • Egy két hónapot érdemes várni a fogyasztása előtt
  • Ha szeretnénk, akkor kombinálhatjuk őszibarackkal

Felhasználása:

  • Szendvicsbe, pirítósra, kalácsra kenve
  • Palacsintába, pitébe
  • Tejberizshez, tejbegrízhez
  • Készíthetünk házi gyümölcsös joghurtot is úgy, hogy natúr joghurtba keverünk tetszés szerint a dzsemből