A sárgadinnye valószínűleg nem az első gyümölcs, amire gondolsz, amikor eljön az ideje, hogy dzsemet készítsünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene szerepelnie a "kötelező" listán! A most következő recept egyszerű és nagyon finom!
Sárgadinnye származása
A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs. Már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Termesztése csak azokon a vidékeken ajánlatos, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is. Jó, tápdús talajt igényel. A hőmérsékletet emelhetjük úgy, hogy ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.
Sárgadinnye jellegzetessége
Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.
Sárgadinnye jótékony hatásai
Amellett, hogy nagyon finom még egészséges is! Ismerd meg te is a pozitív hatásait:
- A sárgadinnye tele van vitaminnal, többe között A,B és C vitamint tartalmaz bőségesen
- Magas a kálium tartalma, ami segít szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, vízhajtó hatása miatt
- Nagy mennyiségű kalcium és foszfor is található benne, amik a csontok és a fogak egészségéhez járulnak hozzá
Különlgeges sárgadinnyedzsem recept
Hozzávalók:
- 2 nagy sárgadinnye
- 1 kg cukor
- 2-3 db citrom
- 1 db vaníliarúd
Elkészítése:
A cukrot tegyük fel egy vagy két pohár vízzel főni, hogy egy szirupot kapjunk. Közben a dinnyét miután megmostuk és kimagoztuk, vágjuk le a héját és aprítsuk fel kisebb darabokra. Ugyanezt csináljuk meg a citrommal is. Ha a cukor már teljesen felolvadt a vízben, akkor folyamatos kavargatás mellett adjuk hozzá a dinnyét és a citromot. Ez után a vanília magjait kaparjuk hozzá, ha szeretnéd, még a héját is hozzárakhatod.
Hagyjuk főni, amíg meg nem puhulnak. Figyeljünk rá, hogy ha habos lesz a víz teteje, akkor azt szedjük le róla, valamint, ha túl sok folyadékot ereszt, akkor érdemes egy keveset leönteni róla, különben nehezen fog besűrűsödni.
Hogy ha felforrt, akkor (ha tettünk bele) a vanília rudat vegyünk ki belőle, és még forrón töltsük a dzsemet üvegekbe. Rakhatunk egy egy szelet citromot is az üvegekbe a dzsem mellé. Ha ez kész, akkor egy napig mennek a dunsztba és utána el is rakhatjuk a kamrába.
Tipp:
- Egy két hónapot érdemes várni a fogyasztása előtt
- Ha szeretnénk, akkor kombinálhatjuk őszibarackkal
Felhasználása:
- Szendvicsbe, pirítósra, kalácsra kenve
- Palacsintába, pitébe
- Tejberizshez, tejbegrízhez
- Készíthetünk házi gyümölcsös joghurtot is úgy, hogy natúr joghurtba keverünk tetszés szerint a dzsemből