A sárgadinnyét szinte mindenki szereti, leginkább azért, mert lédús, mézízű, nyáron hűsítő és finom! A most következő cikkben részletesen bemutatjuk a sárgadinnyét, többek között elmondjuk azt is, mit kell tennetek ahhoz, hogy nagyon finom sárgadinnye legyen a kertetekben! Szakértőnk remek tanácsait olvashatjátok most!
A sárgadinnye bemutatása
A sárgadinnye a tökfélék családjában tartozó faj, mely eredetileg Ázsiából származik, Perzsiában és Afrikában már 4000 évvel ezelőtt is termesztették, áltermése miatt. Helyrevetés esetében a karógyökere mélyre hatol, eléri a 80-110 centiméteres mélységet is, hajtásrendszere pedig leginkább az uborkáéhoz hasonlít. Termeszthetjük támrendszer mellett, de támrendszer nélkül is. A kelés után nagyjából 30-40 centiméteres magassági nő felfelé, ha eléri ezt a magasságot, akkor lefekszik.
Az elsődleges oldalhajtások a főhajtások alsó lomblevél hónaljában fejlődnek ki, majd ismét elágazódnak. Leveleinek alakja többféle lehet: szív-, vese alakú, kerek, illetve három-, vagy ötszögletű. A sárgadinnye termése sok magvú kabak, alakja többnyire gömb, vagy lapított gömb, tojásdad, megnyújtott tojás, hengerded, ovális. Termésének felülete lehet barázdált, ráncos, de sima is. Érdekesség, hogy a termésüregben található magvak 7-8 évig is megtartják csírázóképességüket.
A magyarság már régóta ismeri a dinnyefajtákat, a Honfoglalás idejéig is visszamehetünk. A török megszállás idején még több fajtát ismertünk meg, a XIX. században pedig megjelent több, a dinnyetermesztéssel foglalkozó könyv. Az 1900-as évek elején nagyon gazdag választék állt Magyarország rendelkezésére, de ahogy telt az idő, a minőség egyre inkább kezdett romlani sajnos.
Ennek oka feltehetően az volt, hogy ellenőrizetlenül került be hazánkba a különböző fajták, ezek pedig szabadon kereszteződtek a magyar fajtákkal, és a mi fajtáink minőségét is lerontották. Másik oka az volt, hogy az emberek minél korábbi fajtákat szerettek volna termeszteni.
Az 1950-es években kezdett el egyre jobban elterjedni a Muskotály fajta, ami hamar nemzetközi hírnévre tett szert. Ezt a fajtát azóta is kedvelik Magyarországon, és folyamatosan termesztik. A Muskotályon kívül hagyományos sárgadinnye fajta még az Árpa érő, a Fortuna, az Ananász, a Vanília, a Togo, a Topáz, illetve a Brebbus F1. A következő oldalon megtudhatod, hogyan termeszthetsz otthon sárgadinnyét!
A legkedveltebb magyar sárgadinnyefajták
A magyarság már régóta ismeri a dinnyefajtákat, a Honfoglalás idejéig is visszamehetünk. A török megszállás idején még több fajtát ismertünk meg, a XIX. században pedig megjelent több, a dinnyetermesztéssel foglalkozó könyv. Az 1900-as évek elején nagyon gazdag választék állt Magyarország rendelkezésére, de ahogy telt az idő, a minőség egyre inkább kezdett romlani sajnos.
Ennek oka feltehetően az volt, hogy ellenőrizetlenül került be hazánkba a különböző fajták, ezek pedig szabadon kereszteződtek a magyar fajtákkal, és a mi fajtáink minőségét is lerontották. Másik oka az volt, hogy az emberek minél korábbi fajtákat szerettek volna termeszteni. Az 1950-es években kezdett el egyre jobban elterjedni a Muskotály fajta, ami hamar nemzetközi hírnévre tett szert. Ezt a fajtát azóta is kedvelik Magyarországon, és folyamatosan termesztik. A Muskotályon kívül hagyományos sárgadinnye fajta még az Árpa érő, a Fortuna, az Ananász, a Vanília, a Togo, a Topáz, illetve a Brebbus F1.