Sárgadinnye lekvár recept, Sárgadinnye lekvár egyszerűen, Sárgadinnye lekvár főzése, Hogy kell lekvárt főzni sárgadinnyéből?

A család legújabb kedvence: Sárgadinnye lekvár - mennyeien finom, és nagyon egyszerű

VN
Frissítve: 2024.06.30
Frissítette: NA
hirdetes

Még hogy jó lekvárt csak barackból lehet főzni…lehet sárgadinnyéből is. Amikor legelőször láttam egy ilyen receptet én magam is értetlenkedve néztem, de végül kipróbáltam, és azóta a család elsőszámú kedvence ez a sárgadinnye lekvár, aminek a receptjét már meg is osztom veletek!

Sárgadinnye lekvár recept

Sárgadinnye lekvár

Itt a sárgadinnye szezon! Ha te is oda meg vissza vagy a sárgadinnyéért, és mindig szomorúsággal tölt el, hogy hamarosan vége a szezonnak, akkor gondolkodj előre, és tedd el a sárgadinnyét még szezonban, méghozzá lekvár formában! Istenien finom, úgyhogy az év többi napján, amikor a zöldségesben nem kapható friss sárgadinnye, nagyon hálás leszel magadnak azért, hogy tettél el ilyen istenien finom lekvárt. Akár télen is a pirítós tetejére kanalazhatod, és ezzel együtt egy kis nyarat csempészhetsz majd a hideg téli napokra. Nézzük is a sárgadinnye lekvár receptjét, amit én is valamelyik weboldalon találtam, de sajnos már nem emlékszem hogy melyiken, mert csak kimásoltam a receptfüzetembe, miután elkészítés után szinte azonnal elfogyasztott a család, hogy csinálhassak későbbre is! 

Hozzávalók a sárgadinnye lekvárhoz

  • 1 kg sárgadinnye (meghámozva legyen ennyi, illetve ha nem ennyi, akkor arányosítani kell a többi hozzávalót) 
  • 1 citrom leve
  • 50 dkg kg 3:1 típusú befőzőcukor (édesítőt is lehet használni, én úgy még nem próbáltam, de másoktól hallottam már, hogy úgyis működik)
  • hirdetes

A sárgadinnye lekvár elkészítése

A sárgadinnye lekvár elkészítéséhez mindenekelőtt meg kell pucolni, és kimagozni a sárgadinnyét a szokásos módon, majd a gyümölcshúst felkockázni, és felrakni egy nagy lábasban főzni. Arra figyelj, hogy közepes lángon kezd e főzni, akkor add hozzá a befőzőcukrot és a citrom facsart levét is, amikor már habzani kezd, majd keverd az egészet jól össze, és főzd még 50-60 percen keresztül! Eddigre annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy könnyedén botmixerrel pépesíteni lehet, pépesítés után forrald körülbelül 10 percig, majd töltsük sterilizált befőttesüvegbe a sárgadinnye főzetet. Zárjuk le fedővel, és állítsuk őket fejre, majd 10 perc elteltével vissza lehet forgatni, és száraz dunsztba tenni, hagyni kihűlni. Ez után már csak meg kell tudni állni, hogy ne faljuk fel azonnal az összes sárgadinnye lekvárt, hanem hagyjunk későbbre is!

Tippek a sárgadinnye lekvár elkészítéséhez

A sárgadinnye lekvár elkészítése nem örökérvényű szabály, ha te máshogyan szoktál lekvárt készíteni, főzni, tartósítani, akkor nyugodtan használd a jól bevált lekvár főzési rutint a sárgadinnye lekvárhoz is. Citromot mindenképpen tegyél a lekvárba, mert ez fogja kihozni a különleges ízét a sárgadinnyének, illetve kicsit az édességét is csökkenti. Ha nincsen botmixered, akkor is elkészítheted ezt a lekvárt, hiszen annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy egy krumplinyomóval is bátran összetörheted. Van, aki sárgabarackot is tesz a dinnye mellé, próbáljátok ki úgy is!
 

További ötletek és variációk


A sárgadinnye lekvárhoz adhatunk még vaníliarudat, gyömbért vagy akár egy kis mentát is, hogy új ízeket próbáljunk ki. Ha szeretnél valami különlegeset, keverj hozzá egy kevés fehér bort a főzés végén, ami még gazdagabbá és komplexebbé teszi az ízvilágát. Kísérletezz bátran, és találd meg a saját kedvenc variációdat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-11-23

Lantlevelű fikusz gondozása, szaporítása és elágaztatása egyszerűen

A lantlevelű fikusz impozáns megjelenésével és leveleivel bármely otthon ékessége. Tudd meg, hogyan gondozhatod, szaporíthatod és formázhatod egyszerűen.

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keskenylevelű réti perje (Poa angustifolia L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, laza bokrú, közepes növésű, tarackos gyökerű évelő... Tovább

takarmánymosó gép

a gyökér- és gumós takarmányokra — elsősorban a burgonyára és a répára -tapadt... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert