Még hogy jó lekvárt csak barackból lehet főzni…lehet sárgadinnyéből is. Amikor legelőször láttam egy ilyen receptet én magam is értetlenkedve néztem, de végül kipróbáltam, és azóta a család elsőszámú kedvence ez a sárgadinnye lekvár, aminek a receptjét már meg is osztom veletek!
Sárgadinnye lekvár
Itt a sárgadinnye szezon! Ha te is oda meg vissza vagy a sárgadinnyéért, és mindig szomorúsággal tölt el, hogy hamarosan vége a szezonnak, akkor gondolkodj előre, és tedd el a sárgadinnyét még szezonban, méghozzá lekvár formában! Istenien finom, úgyhogy az év többi napján, amikor a zöldségesben nem kapható friss sárgadinnye, nagyon hálás leszel magadnak azért, hogy tettél el ilyen istenien finom lekvárt. Akár télen is a pirítós tetejére kanalazhatod, és ezzel együtt egy kis nyarat csempészhetsz majd a hideg téli napokra. Nézzük is a sárgadinnye lekvár receptjét, amit én is valamelyik weboldalon találtam, de sajnos már nem emlékszem hogy melyiken, mert csak kimásoltam a receptfüzetembe, miután elkészítés után szinte azonnal elfogyasztott a család, hogy csinálhassak későbbre is!
Hozzávalók a sárgadinnye lekvárhoz
1 kg sárgadinnye (meghámozva legyen ennyi, illetve ha nem ennyi, akkor arányosítani kell a többi hozzávalót)
1 citrom leve
50 dkg kg 3:1 típusú befőzőcukor (édesítőt is lehet használni, én úgy még nem próbáltam, de másoktól hallottam már, hogy úgyis működik)
A sárgadinnye lekvár elkészítése
A sárgadinnye lekvár elkészítéséhez mindenekelőtt meg kell pucolni, és kimagozni a sárgadinnyét a szokásos módon, majd a gyümölcshúst felkockázni, és felrakni egy nagy lábasban főzni. Arra figyelj, hogy közepes lángon kezd e főzni, akkor add hozzá a befőzőcukrot és a citrom facsart levét is, amikor már habzani kezd, majd keverd az egészet jól össze, és főzd még 50-60 percen keresztül! Eddigre annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy könnyedén botmixerrel pépesíteni lehet, pépesítés után forrald körülbelül 10 percig, majd töltsük sterilizált befőttesüvegbe a sárgadinnye főzetet. Zárjuk le fedővel, és állítsuk őket fejre, majd 10 perc elteltével vissza lehet forgatni, és száraz dunsztba tenni, hagyni kihűlni. Ez után már csak meg kell tudni állni, hogy ne faljuk fel azonnal az összes sárgadinnye lekvárt, hanem hagyjunk későbbre is!
Tippek a sárgadinnye lekvár elkészítéséhez
A sárgadinnye lekvár elkészítése nem örökérvényű szabály, ha te máshogyan szoktál lekvárt készíteni, főzni, tartósítani, akkor nyugodtan használd a jól bevált lekvár főzési rutint a sárgadinnye lekvárhoz is. Citromot mindenképpen tegyél a lekvárba, mert ez fogja kihozni a különleges ízét a sárgadinnyének, illetve kicsit az édességét is csökkenti. Ha nincsen botmixered, akkor is elkészítheted ezt a lekvárt, hiszen annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy egy krumplinyomóval is bátran összetörheted. Van, aki sárgabarackot is tesz a dinnye mellé, próbáljátok ki úgy is!
További ötletek és variációk
A sárgadinnye lekvárhoz adhatunk még vaníliarudat, gyömbért vagy akár egy kis mentát is, hogy új ízeket próbáljunk ki. Ha szeretnél valami különlegeset, keverj hozzá egy kevés fehér bort a főzés végén, ami még gazdagabbá és komplexebbé teszi az ízvilágát. Kísérletezz bátran, és találd meg a saját kedvenc variációdat!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.