A friss, ropogós saláta szinte minden nyári étel tökéletes kiegészítője. Számos fajtája létezik, és rengeteg fogást segít zöldebbé varázsolni. Habár önmagában általában ritkán fogyasztják, kevés salátát lehet elképzelni névadó hozzávalója nélkül.
Egyszerű termesztése miatt egyáltalán nem jelent nagy kihívást, így a kezdő kertészek is bátran megpróbálkozhatnak vele néhány gyors és finom eredmény érdekében. Lássuk is, hogy mi mindent kell tudni róla!
A saláták fajtái
A salátának rengeteg fajtája létezik a jégsalátáktól kezdve a rómaiig, és nem ritka, hogy változatos megjelenésük miatt gyakran más növényekkel keverik őket. A salátákat két főbb kategóriára oszthatjuk: ezek a leveles illetve a fejes saláták. E két kategória meglehetősen beszédes nevű – a leveles saláták nem egy külön fejből nőnek ki, és miután a különálló leveleket levágja az ember, újak teremnek a helyükre. A fejes saláták ezzel szemben egy központi fej köré nőnek, amelyet egészben eltávolítanak szüreteléskor.
Magok és ízek
A különböző saláták ízei nagyon változatosak. Léteznek édes, zsenge fajták, mint például a közönséges fejes saláta, de vannak keserűbb változatok is, mint például az endíviák és a vörös cikóriák, amelyek a cikóriák családjába tartoznak ugyan, de hasonló növekedési szokásaik és termesztési igényeik vannak, mint a salátáknak. Ha nem tudod, hogy mely fajták nyernék el tetszésedet, akkor a legegyszerűbb, ha többféle magvat is beszerzel és elültetsz, hogy letesztelhesd a különböző lehetőségeket.
A salátamagvak aprók és hosszúkásak, ami körülményessé teszi ültetésüket. Sok helyen ezért egy lebomló anyagba belegyúrva árusítják őket, ami sokkal kezelhetőbbé teszi őket, habár általában drágábbak is, mint a sima magok.
A salátákat gyakran 3-4 héttel az utolsó várható fagy előtt elültetik a ház biztonságos melegében. Nagyon fontos, hogy a salátákat több sorozatban kell elültetni. Ennek az az oka, hogy csupán rövid ideig fogyaszthatók legízesebb állapotukban, és igen hamar elérik azt a kort, amikor leveleik már keserűbb ízt vesznek fel. Ha tehát az egész szezonban friss, finom salátát szeretnél fogyasztani, akkor kéthetente új magvakat kell majd elvetned. Tavasszal ezt végezd házon belül, majd a fagyok elköszönése után már közvetlenül az ágyásokba is kiszórhatod a magokat. A következő oldalon a saláta ültetéséről, neveléséről tudhatsz meg mindent!