A csirketakarmány aránya
A baromfi takarmány aránya fontos, hiszen szeretnénk, ha a csirkék húsa szép sárga színű lenne, ahogy a tojás is. Emiatt nem mindegy, hogy az előzőekben ismeretett alapanyagokat milyen arányban keverjük össze a takarmányban. Általánosságban a legjobb keverési arány az alábbi:
- Kukorica (30-35%-os arány)
- Búza (25-30%-os arány)
- Árpa/Zab (15%-os arány)
- Borsó/Lucerna (15%-os arány)
- Aragonit/Lenmag/Halliszt (5-5-5%-os arány)
Szükséges felszerelés
Ha az otthoni baromfiknak saját takarmányt szeretnénk készíteni, ahhoz mindenképp szükségünk lesz egy nagy teljesítményű darálóra. Ennek segítségével frissen őrölhetjük a takarmányunkat.
A gabonák tárolására alkalmas eszközök szintén fontosak. Olyan tárolásra alkalmas eszközt válasszunk, amellyel könnyen elválaszthatjuk egymástól a különböző alapanyagokat, illetve a tetejére egy fedő is biztosított. Ezzel elkerülhetjük, hogy bármilyen rágcsáló vagy rovar kárt tegyen a takarmányunkban. A gabonák adagolására érdemes külön mérőedényt használnunk az összekeverés alkalmával, hogy a lehető legjobban el tudjuk választani egymástól a szemeket. A tárolásra használt zsákok, hordók, műanyag tárolók tisztítása is rendkívül fontos, amelyet minimum évente egyszer tegyünk meg a fertőzések és megbetegedések elkerülése érdekében.
A csirkék etetése
A csirkék etetésénél fontos, hogy ne csak takarmánnyal történjen. Nagyon egyszerű módja, a takarmánnyal való etetés csökkentésére, ha a baromfikat legelőn is etetjük. Ez a legtermészetesebb módja a csirkék etetésének. Mindaddig, amíg elegendő területük van vagy állandóan friss levegőn lehetnek, addig a csirkék ön szabályozhatják magukat. Ezzel könnyen megtalálhatják maguknak a megfelelő mennyiségű rovart, gyomot, magokat és füvet, saját egészségük fenntartása miatt.
A téli hónapokban persze a legelőn való etetés nem megoldott, így ebben az időszakban szükséges biztosítani a csirkék számára a megfelelő mennyiségű takarmányt.