A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Az egykoron Perzsiából elindult rózsavizet kozmetikai és vallási célokra, valamint ételek és italok hozzávalójaként is alkalmazták. Szívesen készítenél rózsavizet akár Te magad saját otthonodban is? Mutatjuk!
Az alábbi három rózsavízrecept egyikét alkalmazva készíthetsz rózsavizet akár friss rózsából, akár szárított rózsaszirmokból is, feltéve, ha azok biotermesztésűek.
A rózsavíz előnyei
Azt mind tudjuk, hogy a rózsának igazán kellemes illata van. Annak a tudásnak azonban valószínűleg kevésbé vagyunk birtokában, hogy a rózsa illata kitűnő orvossága szorongás csillapítására, a depresszió leküzdésére és az álmatlanság csillapítására, de sok más jótékony tulajdonsága is van.
A sokoldalú rózsavíz
A rózsavíz használható ételek és italok ízesítésére, de meglepő módon antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért fertőzések kezelésére is alkalmas. Használták az irritált torok megnyugtatására, az emésztés és az emésztéssel kapcsolatos betegségek gyógyulásának elősegítésére, a gyulladás enyhítésére és a folyadékvisszatartás csökkentésére.
Szépségápolási segédeszközként a rózsavíz jótékony hatása legendás. Azt mondják, hogy Kleopátra rózsavízben fürdött, hogy bőre fiatalos és élettel teli legyen. A rózsavíz fogyasztása szintén csökkenti a finom ráncokat és az öregedés jeleit is. A rózsavíz további szépségápolási előnyei közé tartozik a bőrirritációk – például akné vagy ekcéma – esetén a felesleges zsír leküzdésére, a bőr tisztítására és tonizálására, a fejbőr gyulladásának kezelésére és a korpásodás megelőzésére való alkalmazása.
Hogyan készítsünk rózsavizet otthon?
A következőkben három rózsavíz receptet mutatunk majd be: Egy párolásos, egy lepárlásos és egy zúzásos megoldást. Készíthetünk rózsavizet szárított szirmokból vagy friss rózsákból; csak győződjünk meg róla, hogy biotermesztésű virágokat használunk!
Rózsavízkészítés párolással
A rózsák párolása a legegyszerűbb módja a rózsavíz házi készítésének.
- Távolítsuk el a szirmokat a szárakról! ½-1 csésze (125-250 ml) friss sziromra vagy ¼ csésze (60 ml) szárított sziromra lesz szükségünk. Egy csésze friss szirom 2-3 rózsának felel meg.
- Tisztítsuk meg a szirmokat vízzel, hogy eltávolítsuk a kártevőket és a szennyeződéseket!
- Egy edénybe helyezzük a szirmokat és annyi vizet, hogy ellepje azokat! (Ha hígítani szeretnénk a rózsavizünket, akkor használhatunk több vizet.) Desztillált, vagy szűrt vizet is hazsnálhatunk.
- Forraljuk fel a rózsát és a vizet, majd tegyük takaréklángra, és fedjük le! Hagyjuk 15-30 percig ázni!
- Ezen idő letelte után kapcsoljuk ki a hőt és a fedőt rajta hagyva hagyjuk kihűlni!
- Miután a rózsavíz lehűlt, szűrjük le és a szirmokat dobjuk ki!
- Tárolhatjuk a rózsavizet spray-palackban vagy tégelyben a hűtőszekrényben legfeljebb egy hónapig, vagy szobahőmérsékleten egy hétig!