Házi rózsaszirom lekvár - egy egyszerű, finom recept, amelyet vadrózsa szirmokkal készítenek, tökéletes pirítósra, pogácsára, palacsintára, fagylaltra vagy süteményre kanalazva.
Legalább olyan finom, mint az eper, a málna, a szeder, a füge vagy más gyümölcslekvárok, ha nem finomabb. Az illatos rózsa íze erős és édes, anélkül, hogy túlzás lenne. Ha elkészíted nehezen fogod megállni, hogy ne ezt tedd mindenre!
Elkészítése roppant egyszerű, mindössze 5 összetevőre van szükség és 30 perc alatt elkészül.
Hozzávalók:
Cukor: Használhatsz kristálycukrot vagy nádcukrot is hozzá, viszont nem lesz ugyanaz az íze a kettőnek. Én azt javaslom, hogy nádcukorral készítsétek el.
Pektin: A pektin azért szükséges, hogy a lekvár állagot megkapjuk.
Rózsaszirom: A legfontosabb. Többféle ehető rózsa létezik, amelyeket használhatsz, mindegyike kissé eltérő ízeket és színeket eredményez. A legjobb, ha vékony és/vagy finomabb szirmokkal rendelkező rózsákat használsz, hogy a szirmok lágyak legyenek, ne pedig rágósak.
Citromlé: Ez segít a lekvár megfelelő állagának kialakításában, valamint élénkíti a lekvár és a szirmok színét, és kellemes ízt ad a lekvárhoz. Használhatsz palackozott citromlevet is, de a friss citromlevet jobban ajánlom.
Ezenkívül még szükségünk lesz vízre.
Milyen eszközökre lesz szükség?
Először is egy magasfalú edényre lesz szükségünk, ezenkívül egy hőálló spatulára és végül befőttesüvegekre.
Elkészítés menete:
1. lépés: Készítsd elő a rózsákat, majd kezd a szirmok eltávolításával és jó alapos megmosásával.
2. lépés: Először keverd össze a cukrot és a pektint egy tálban. Ezután tegyük egy edénybe a cukor és pektinkeverékt, majd adjuk hozzá a vizet és a rózsaszirmokat.
3. lépés: Melegítsük a keveréket alacsony / közepes lángon, folyamatosan keverve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ne emeld a hőmérsékletet, amíg fel nem oldódik teljesen, különben szemcsés lekvárt és / vagy cukorkristályok képződését okozhatja.
4. lépés: Adjuk hozzá a citromlevet, majd folytassuk a melegítést valamivel magasabb hőmérsékleten további 5-10 percig (csak egyszer vagy kétszer megkeverve), így a keverék elkezdhet sűrűsödni.
5. lépés: Vegyük le a tűzről és hagyjuk, hogy a lekvár lehűljön. Eközben vegyük elő a befőttesüvegeket, amibe majd átöntjük a lekvárt.
6. lépés: Öntsük a befőttesüvegekbe, végül zárjuk le az üvegeket, és készen is van a lekvár!
Hogyan kell tárolni?
Mivel nem használunk hozzá tartósítószert, így legfeljebb két hónapig áll el a hűtőben vagy a fagyasztóban legfeljebb 6 hónapig.
Mivel együk a rózsaszirom lekvárt?
Rengeteg módja van a rózsaszirom lekvár elfogyasztásának. Például pirítósra, croissant-ra vagy palacsintára kenve. Valamint jól működik desszertek önteteként is - például fagylalthoz is jól megy, valamint a krémes reggeli és desszert ételeket, például a rizspudingot vagy az éjszakai zabkását is feldobhatjuk ezzel a lekvárral.
Természetesen ez jól működik a süteményekkel, macaronnal és még a banánkenyérrel is.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.