Házi rózsaszirom lekvár - egy egyszerű, finom recept, amelyet vadrózsa szirmokkal készítenek, tökéletes pirítósra, pogácsára, palacsintára, fagylaltra vagy süteményre kanalazva.
Ha egy igazán finom és különleges receptet szeretnél kipróbálni, akkor ezt a rózsaszirom lekvárt mindenképp készítsd el!
Legalább olyan finom, mint az eper, a málna, a szeder, a füge vagy más gyümölcslekvárok, ha nem finomabb. Az illatos rózsa íze erős és édes, anélkül, hogy túlzás lenne. Ha elkészíted nehezen fogod megállni, hogy ne ezt tedd mindenre!
Elkészítése roppant egyszerű, mindössze 5 összetevőre van szükség és 30 perc alatt elkészül.
Hozzávalók:
Cukor: Használhatsz kristálycukrot vagy nádcukrot is hozzá, viszont nem lesz ugyanaz az íze a kettőnek. Én azt javaslom, hogy nádcukorral készítsétek el.
Pektin: A pektin azért szükséges, hogy a lekvár állagot megkapjuk.
Rózsaszirom: A legfontosabb. Többféle ehető rózsa létezik, amelyeket használhatsz, mindegyike kissé eltérő ízeket és színeket eredményez. A legjobb, ha vékony és/vagy finomabb szirmokkal rendelkező rózsákat használsz, hogy a szirmok lágyak legyenek, ne pedig rágósak.
Citromlé: Ez segít a lekvár megfelelő állagának kialakításában, valamint élénkíti a lekvár és a szirmok színét, és kellemes ízt ad a lekvárhoz. Használhatsz palackozott citromlevet is, de a friss citromlevet jobban ajánlom.
Ezenkívül még szükségünk lesz vízre.
Milyen eszközökre lesz szükség?
Először is egy magasfalú edényre lesz szükségünk, ezenkívül egy hőálló spatulára és végül befőttesüvegekre.
Elkészítés menete:
1. lépés: Készítsd elő a rózsákat, majd kezd a szirmok eltávolításával és jó alapos megmosásával.
2. lépés: Először keverd össze a cukrot és a pektint egy tálban. Ezután tegyük egy edénybe a cukor és pektinkeverékt, majd adjuk hozzá a vizet és a rózsaszirmokat.
3. lépés: Melegítsük a keveréket alacsony / közepes lángon, folyamatosan keverve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ne emeld a hőmérsékletet, amíg fel nem oldódik teljesen, különben szemcsés lekvárt és / vagy cukorkristályok képződését okozhatja.
4. lépés: Adjuk hozzá a citromlevet, majd folytassuk a melegítést valamivel magasabb hőmérsékleten további 5-10 percig (csak egyszer vagy kétszer megkeverve), így a keverék elkezdhet sűrűsödni.
5. lépés: Vegyük le a tűzről és hagyjuk, hogy a lekvár lehűljön. Eközben vegyük elő a befőttesüvegeket, amibe majd átöntjük a lekvárt.
6. lépés: Öntsük a befőttesüvegekbe, végül zárjuk le az üvegeket, és készen is van a lekvár!
Hogyan kell tárolni?
Mivel nem használunk hozzá tartósítószert, így legfeljebb két hónapig áll el a hűtőben vagy a fagyasztóban legfeljebb 6 hónapig.
Mivel együk a rózsaszirom lekvárt?
Rengeteg módja van a rózsaszirom lekvár elfogyasztásának. Például pirítósra, croissant-ra vagy palacsintára kenve. Valamint jól működik desszertek önteteként is - például fagylalthoz is jól megy, valamint a krémes reggeli és desszert ételeket, például a rizspudingot vagy az éjszakai zabkását is feldobhatjuk ezzel a lekvárral.
Természetesen ez jól működik a süteményekkel, macaronnal és még a banánkenyérrel is.