Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. És nem csak hallani lehet, hanem már-már találkozni is ezzel az alapanyaggal, konkrétan a boltok polcain, az EU egyre több ilyen alapanyagot engedélyez. De ezen túl úgy fest, az ilyen alapú élelmiszerek megkülönböztető jelzést fognak kapni.
Rovarok az élelmiszerekben?
A rovarevés egyesek számára szokatlannak tűnhet, de mivel már körülbelül kétmilliárd ember fogyasztja őket szerte a világon számítani lehetett rá, hogy előbb utóbb minket is utolér, és az EU polcira is beizegi magát. Az Európai Unióban egyre több rovarfaj esetében adnak engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.
Hogyan jelölik a rovar alapú fehérjéket tartalmazó ételeket?
A fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben hazánkban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Te hogy vagy ezzel?
Te fogyasztanál rovar alapú fehérjét bizonyos termékekben? Mennyire vagy nyitott?
Mennyire egészségesek a rovar alapú fehérjék a hagyományos hússal szemben?
Bár a rovarok pontos tápanyagtartalma fajuktól, étrendjüktől és életciklusuk szakaszától függ, a rovarok kiváló minőségű fehérjét és tápanyagot tudnak biztosítani az emberek és az állatok számára, összehasonlítva a hússal és halakkal- derül ki a tudományos kutatásokból. Gazdag rostokban és mikroelemekben is, például rézben, vasban és magnéziumban. A rovarok által okozott allergia kockázata azonban nagymértékben változik az elfogyasztott fajoktól függően, és ezt még bonyolultabbá teszi, hogy Európában új élelmiszerforrásnak számítanak, így keveset tudunk a populáció fogékonyságáról.
Mi szól a rovar alapú protein mellett?
Hogy hatékony, úgymond zöld. Magas takarmány-átalakítási hatékonyságuknak köszönhetően a rovarok élelmiszerként való előállítása és fogyasztása rendkívül hatékonynak tekinthető. A rovarok átlagosan 2 kg takarmányt képesek 1 kg rovartömeggé alakítani, míg a szarvasmarháknak körülbelül 8 kg takarmányra van szükségük 1 kg testtömeg-gyarapodáshoz. Olyan tényezőkkel együtt, mint például a gazdálkodáshoz és a termeléshez szükséges erőforrások, ez azt jelenti, hogy a legtöbb rovar üvegházhatású gázkibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos állatállományé. A rovarok emellett lényegesen kevesebb földet és vizet használnak fel, mint a hagyományos állatállomány, és ellenőrzött környezetben is nevelhetők. A sertések például akár 100-szor több üvegházhatást okozó gázt tudnak termelni testtömeg-kilogrammonként, mint a lisztférgek. A rovarok biohulladékkal, például élelmiszer-hulladékkal és komposzttal való etetése szintén hozzájárulhat a körforgásos gazdasághoz. A rovarok ezt a „hulladékot” kiváló minőségű fehérjévé tudják alakítani, amely élelmiszerként és takarmányként visszakerül a rendszerbe.