A férfi, aki hátsó kertjében szaporított újra egy ritka lepkefajt

A férfi, aki hátsó kertjében szaporított újra egy ritka lepkefajt

Szélesi Ferenc - Főkertész
hirdetes

Tim Wong már kisiskolás kora óta arról álmodozott, hogy egyszer hernyókkal és lepkékkel foglalkozhasson. A rajongás akkor kezdődött, amikor osztálya Vanessa lepkéket nevelt. „Egyszerűen lenyűgözött a teljes átváltozás, amely során egy hernyóból felnőtt lepke fejlődik ki” – mesélte Wong.

A férfi, aki hátsó kertjében szaporított újra egy ritka lepkefajt

Évtizedekkel később a férfi vízbiológiai szakértőként dolgozik a Kaliforniai Tudományos Akadémián, azonban a mai napig is kimagasló érdeklődést mutat a hernyók átalakulása iránt.

Tim nevét az egész Egyesült Államok megismerte, ugyanis a saját hátsó udvarában hozott vissza városába egy ritka kékszínű fecskefarkú lepkefajtát, a Battus philenort, más néven kaliforniai farkasalma lepkét.

A fajta egyre ritkábbá vált San Francisco környékén, ezért Tim azt a nemes célt tűzte ki maga elé, hogy újra benépesíti velük a régiót. Korábban már a 80-as években is megpróbálták visszahozni ezeket a lepkéket, de sikertelenül. Timnek azonban sikerült több ezer hernyót nevelnie a San Franciscoi Botanikus Kerben. Azt, hogy hogyan tette meg, a következő oldalon elmondom! A leírás mellett megnézheted, hogyan néznek ki ma a fenti képen látható hernyók, le fog esni az állad! 

A férfi, aki hátsó kertjében szaporított újra egy ritka lepkefajt

1. Kideríteni, hogy mit fogyaszt szívesen ez a fajta és termeszteni azt

Fontos egy otthonos környezet kialakítása. Wong jól tudta, hogy választott lepkefajtája kizárólag csak egy dolgot hajlandó elfogyasztani, az pedig a kaliforniai farkasalma (Aristolochia californica). Nem volt egyszerű, de végül sikerült találnia egyet a botanikus kertben. „Megengedték, hogy vágjak magamnak egy keveset a növényből” – mesélte Wong. A következő néhány évben a férfi több mint 200 kaliforniai farkasalmát termesztett egyéb nektárt termelő virágok mellett.

hirdetes

2. Építeni egy „lepke paradicsomot”

Wong hátsó kertjében egy igazi kis paradicsomot alakított ki a lepkéknek: a lezárt terület megvédte állatkáit a ragadozóktól és megfelelő körülményeket biztosított számukra a párzáshoz is, amihez a lepkéknek napfényre, hőingadozásokra és egy kis szellőre van szükségük.

3. Jöhetnek a hernyók

Hernyókat keresni a városban merész feladat volt, de Wongnak végül sikerült szereznie néhányat a külvárosból, ahol a növényzet kedvezőbb azok számára. Az első generáció 20 példánnyal indult, amiket különböző magántulajdonok segítettek összeszedni neki. A férfi büszkén figyelte, ahogy a hernyók együttes erővel pusztítják el a farkasalma leveleket, miután betelepítette őket új otthonukba.

A férfi, aki hátsó kertjében szaporított újra egy ritka lepkefajt

4. A türelemjáték

A hernyók addig esznek, amíg teljesen meg nem nőnek. Ez nagyjából 3-4 hetet vesz igénybe, majd jöhet az izgalmas rész: a kifejlett hernyók bebábozódnak, majd külső védőrétegük biztonságában teljesen lebontják saját testüket, és folyékony masszává változnak. Ebből a különös anyagból (ami egykor a hernyó volt) állnak össze a lepke lábai, teste, szemei, szárnya, és minden apró része.

5. Még több türelemjáték

A kaliforniai farkasalma lepkék két hetet, vagy akár két évet is eltölthetnek bebábozódva. Wong szerint ez egy hosszú hibernációhoz, vagy téli álomhoz hasonlítható. A lepkék általában tavasszal bújnak elő bábjukból, és ha ideális számukra a hőmérséklet, megfelelő mennyiségű táplálék áll a rendelkezésükre és a ragadozókat is sikerül elkerülniük, akkor akár öt hétig is élhetnek.

6. Tovább forgatni az élet kerekét – kézzel

Wong óvatosan összegyűjti az apró, barna sárgásbarna petéket, amiket a nőstények a farkasalmák szárán és levelein helyeznek el. Ezeket otthona biztonságában tartja, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítson nekik és megvédje őket a pókoktól és fülbemászóktól.

A férfi, aki hátsó kertjében szaporított újra egy ritka lepkefajt

 

 

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-05

A liba gondozása és tolltépése: régen mindennapos volt, ma már tiltják

A liba gondozása eltér a többi baromfiétól. A libák tolltépése egykor mindennapos gyakorlat volt, ám ma már tiltják. Ismerkedjünk meg a libatartással.

2024-10-14

Bio sertéstartás és GMO mentes hús: a természetes sertéshús titka

A bio sertéstartás segítségével biztosítható a GMO-mentes hús, amely a természetes sertéshús titka és egyben a fenntartható, egészséges állattenyésztés kulcsa.

2024-09-13

Régi, jól bevált házi praktikák és trükkök a baromfik egészségéért!

A háztáji baromfitartás régi hagyományokkal és jól bevált praktikákkal rendelkezik. Bemutatunk néhány házi praktikát, amik a baromfik egészségét szolgálják.

2024-11-14

Meseszép adventi koszorú házilag kerti növényekből és termésekből

Készíts egyedi adventi koszorút saját kezűleg kerti növényekből és termésekből, hogy otthonodat természetes, ünnepi hangulattal töltse meg – mindezt könnyedén.

2024-11-13

Felkopaszodott mikulásvirág elleni tippek! Így előzd meg idén

A felkopaszodott mikulásvirág problémájával sokan találkoznak az ünnepek alatt és után. Mutatunk néhány hasznos tanácsot és tippet az elkerülése érdekében.

2024-11-12

Ködös napok és az első hó esélye – heti időjárás előrejelzés

Időjárás előrejelzés a hétre. Fedezd fel, milyen időjárás vár a héten – köd, szitálás és akár az első hó is megérkezhet, hogy megadja az igazi téli hangulatot!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-10-16

A tejtermékek lehetséges egészségügyi kockázatai

Igyunk tejet vagy ne? Egészséges a tej vagy nem? Szívbetegség, rák, csontok egészsége. Sok ellentmondó információt kapunk, de most tiszta vizet öntünk a pohárba

További cikkek ebben a témában