Hétfőn került nyilvánosság elé a WHO legújabb tanulmánya, ami eddig nagyon megosztotta a közösséget. A legtöbben nem tartják normálisnak a feltételezést, sokan viszont elgondolkodtak azon, hogy mi van akkor, ha ez tényleg igaz.
A WHO rákkutató ügynökség kimutatása szerint már 50 gramm feldolgozott kolbász vagy szalonna mindennapi fogyasztása 18 százalékkal növeli meg a vastag-, illetve a végbélrák kialakulásának kockázatát. Azt is igazolni szeretnék, bár eddig nem sikerült, hogy a vörös húsok is rákkeltő hatásúak. Érdekes, hogy a WHO azt is hozzátette, hogy ezeknek a húsoknak pozitív hatásaik is vannak. Bennem felmerült a kérdés azonnal, most ez csak azért derült ki, mert valakinek nem áll érdekében az, hogy az emberek szalonnát vagy kolbászt fogyasszanak vagy valóban így van.
Nem vagyok sem orvos, sem pedig rákkutató, de azt azért tudom, hogy nagyapáink minden nap elindultak reggel dolgozni, nagymamáink pedig vitték nekik az ebédet minden egyes nap, és nem volt más az ebéd, mint szalonna, kolbász és kenyér. És lássatok csodát, soha nem volt szinte semmi bajuk és akár 80-100 évig is éltek boldogan. Manapság pedig érdekes módon minden rákkeltővé vált.
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. Székhelye a svájci Genf városban található. A szervezet alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe, s e nap óta minden évben ez az egészségügyi világnap. A WHO a felhatalmazását és forrásait döntő mértékben a Nemzetek Szövetsége Egészségügyi Szervezetétől (Health Organization, HO) örökölte. A WHO irányító testülete a 193 tagállamból álló közgyűlés (beleértve a Cook-szigeteket is), amely minden évben ülésezik. Döntéseit és politikáját a Végrehajtó Testület valósítja meg, amely kormányok által kinevezett 32 egészségügyi szakemberből áll, évente kétszer ülésezik. 2002/2003-ban a WHO kétéves költségvetése 935,7 millió dollár volt.
A WHO-nak mintegy 3500 alkalmazottja van. Gondolná az ember, hogy ők nem mondanak nekünk ostobaságot, de mi az igazság? A következő oldalon elolvashatod te is!
A kolbász, szalonna, és a vörös hús feldolgozási módja növelheti a rák kialakulásának kockázatát, gondolunk itt a füstölésre, sózásra, különböző kezelésekre, és természetesen a tartósítószerek hozzáadására. A WHO értékelte az eredményeket és arra jutottak, hogy ezeket a termékeket feljebb sorolja, rákkeltővé nyilvánítja.
A furcsa az egészben az, hogy olyan új besorolást kapott, amely alapján ugyanannyira veszélyes, mint az alkohol vagy éppen a plutónium. Azt azonban még mindig nem tudják (és szerintem soha nem is fogják tudni), hogy mennyire veszélyes a kolbász és a szalonna, nem tudják azt mondani, hogy olyan veszélyes, mint mondjuk a dohányzás. Nagyon kicsi annak az esélye, hogy valakinek ilyen hústermékek fogyasztásától rákja lesz- ezt a WHO egyik munkatársa mondta, majd hozzátette, hogy az az illető, aki minden nap fogyaszt ilyen terméket és sokat, akkor megnő a rák kialakulásának kockázata. Itt hozzátenném, hogy ez sok mindennel így van, elég valószínű, hogyha valaki minden nap csak mekis kaját eszik, akkor egy: elhízik, kettő: előbb-utóbb kialakul a rák. Most mondtam egy példát, de nem csak a mekis kajával van így, hanem szinte mindennel.
Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy nem ismertem nagyon olyan embert már régen, aki minden nap kolbászt evett szalonnával. A vörös hús fontos táplálék, fő forrása a B12 vitaminnak, illetve az olyan nyomelemeknek, amik tartalmaznak vasat és cinket. A lényeg a lényegben, hogy a WHO nem azt mondja, hogy hagyjunk fel a vörös húsok fogyasztásával, hanem arra, hogy mértékletesen fogyasszuk….Nem tudom, mit szeretnének elérni, nem akarok belemenni összeesküvés elméletekbe sem, én csak megosztom veletek azt, amit kimondott a WHO….