Hétfőn került nyilvánosság elé a WHO legújabb tanulmánya, ami eddig nagyon megosztotta a közösséget. A legtöbben nem tartják normálisnak a feltételezést, sokan viszont elgondolkodtak azon, hogy mi van akkor, ha ez tényleg igaz.
A WHO rákkutató ügynökség kimutatása szerint már 50 gramm feldolgozott kolbász vagy szalonna mindennapi fogyasztása 18 százalékkal növeli meg a vastag-, illetve a végbélrák kialakulásának kockázatát. Azt is igazolni szeretnék, bár eddig nem sikerült, hogy a vörös húsok is rákkeltő hatásúak. Érdekes, hogy a WHO azt is hozzátette, hogy ezeknek a húsoknak pozitív hatásaik is vannak. Bennem felmerült a kérdés azonnal, most ez csak azért derült ki, mert valakinek nem áll érdekében az, hogy az emberek szalonnát vagy kolbászt fogyasszanak vagy valóban így van.
Nem vagyok sem orvos, sem pedig rákkutató, de azt azért tudom, hogy nagyapáink minden nap elindultak reggel dolgozni, nagymamáink pedig vitték nekik az ebédet minden egyes nap, és nem volt más az ebéd, mint szalonna, kolbász és kenyér. És lássatok csodát, soha nem volt szinte semmi bajuk és akár 80-100 évig is éltek boldogan. Manapság pedig érdekes módon minden rákkeltővé vált.
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. Székhelye a svájci Genf városban található. A szervezet alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe, s e nap óta minden évben ez az egészségügyi világnap. A WHO a felhatalmazását és forrásait döntő mértékben a Nemzetek Szövetsége Egészségügyi Szervezetétől (Health Organization, HO) örökölte. A WHO irányító testülete a 193 tagállamból álló közgyűlés (beleértve a Cook-szigeteket is), amely minden évben ülésezik. Döntéseit és politikáját a Végrehajtó Testület valósítja meg, amely kormányok által kinevezett 32 egészségügyi szakemberből áll, évente kétszer ülésezik. 2002/2003-ban a WHO kétéves költségvetése 935,7 millió dollár volt.
A WHO-nak mintegy 3500 alkalmazottja van. Gondolná az ember, hogy ők nem mondanak nekünk ostobaságot, de mi az igazság? A következő oldalon elolvashatod te is!
A kolbász, szalonna, és a vörös hús feldolgozási módja növelheti a rák kialakulásának kockázatát, gondolunk itt a füstölésre, sózásra, különböző kezelésekre, és természetesen a tartósítószerek hozzáadására. A WHO értékelte az eredményeket és arra jutottak, hogy ezeket a termékeket feljebb sorolja, rákkeltővé nyilvánítja.
A furcsa az egészben az, hogy olyan új besorolást kapott, amely alapján ugyanannyira veszélyes, mint az alkohol vagy éppen a plutónium. Azt azonban még mindig nem tudják (és szerintem soha nem is fogják tudni), hogy mennyire veszélyes a kolbász és a szalonna, nem tudják azt mondani, hogy olyan veszélyes, mint mondjuk a dohányzás. Nagyon kicsi annak az esélye, hogy valakinek ilyen hústermékek fogyasztásától rákja lesz- ezt a WHO egyik munkatársa mondta, majd hozzátette, hogy az az illető, aki minden nap fogyaszt ilyen terméket és sokat, akkor megnő a rák kialakulásának kockázata. Itt hozzátenném, hogy ez sok mindennel így van, elég valószínű, hogyha valaki minden nap csak mekis kaját eszik, akkor egy: elhízik, kettő: előbb-utóbb kialakul a rák. Most mondtam egy példát, de nem csak a mekis kajával van így, hanem szinte mindennel.
Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy nem ismertem nagyon olyan embert már régen, aki minden nap kolbászt evett szalonnával. A vörös hús fontos táplálék, fő forrása a B12 vitaminnak, illetve az olyan nyomelemeknek, amik tartalmaznak vasat és cinket. A lényeg a lényegben, hogy a WHO nem azt mondja, hogy hagyjunk fel a vörös húsok fogyasztásával, hanem arra, hogy mértékletesen fogyasszuk….Nem tudom, mit szeretnének elérni, nem akarok belemenni összeesküvés elméletekbe sem, én csak megosztom veletek azt, amit kimondott a WHO….
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.