A hús minőségén a levágott sertésből kitermelt izomzat vagyis hús tulajdonságait értjük, fogyasztási, feldolgozhatósági szempontból. A húsminőséget számos genetikai és környezeti- technológiai tényező befolyásolja, melyek részben a vágás előtti fiziológiás állapotra, részben a vágás utáni folyamatokra hatnak. A vágott állat húsának minőségére a vágási folyamatnak is nagy hatása van, a vágási technológia a hús alapvető tulajdonságait és higiéniai jellemzőit egyaránt befolyásolja.
Nem utolsó sorban az élelmiszer-minőségbiztosítás szempontjain túlmenően a vágóállat-előállítás és a vágás során az állatvédelmi előírásokat is figyelembe kell venni.
Hús minőség
Amíg a vágóállat a hizlalótelep istállójából elszállítva a vágóhídon levágásra kerül, hosszú idő telik el, s ezalatt az állatot a legkülönfélébb hatások érik. A főbb terhelési tényezők a következők:
- sertések kiválogatása, rakodása;
- szállítás, lerakodás;
- a megszokott ingerszegény környezet elhagyása;
- az állat számára ismeretlen személyzet (durva emberi bánásmód);
- nagy és szociálisan kevert csoportok kialakulása (harc a rangsorért);
- a rosszul tervezett kábítás, hibásan vagy rosszul működő kábítók.
A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen. Vannak úgynevezett "stresszérzékeny" fajták, melyek a vágást megelőző stresszre igen érzékenyen reagálnak, ennek hatására szervezetükben egy láncreakció indul el, mely a hús minőségét rontja.
Ezekből az állatokból a vágás után úgynevezett PSE hús nyerhető. A PSE hús minőségi hibának tekinthető, abból ismerhető fel, hogy a normál húsnál világosabb színű, lazább szerkezetű és vizenyős, amiből a tárolás alatti tömeg- és főzési vesztesége következik. A PSE jellegű hús a feldolgozóipar egyik legnagyobb problémája, ezért nem kívánatos húsforma. Az intenzív sertésfajtákra jellemző, hogy testtömegükhöz viszonyítva kicsi a szívük tömege és teherbíró képessége, valamint kicsi a hőszabályozó kapacitásuk. Mindezek következtében a szív- és érrendszeri rendellenességek gyakoribbak, és a stresszt, valamint a szállítással járó egyéb megterheléseket is nehezen viselik.
A szállítás során a legfőbb követelmény, hogy ne forduljon elő szállítási tömegveszteség, ami alatt az izom-, bőrsérülések számának csökkentése és a legsúlyosabb veszteség - az elhullás - alacsony szintje értendő. A vágás előtti szállítás a termelés utolsó olyan szakasza, amelyet ha nem megfelelő módon hajtanak végre, akkor a hús minőségében helyrehozhatatlan romlás következik be. Ezért nagyon fontos, hogy a rakodást a legkíméletesebben kell megoldani. Kisüzemi tartási körülmények között a sertések megszokják az ember jelenlétét, és ez önmagában is megkönnyíti az állatok mozgatását.
A szállító járműre való terelésnél nem szabad elektromos ösztökét használni, és a lehető legrövidebb úton kell terelni az állatokat. Figyelmet kell fordítani a rakodó rámpa meredekségére is, mert a sertés a 15 %-nál nagyobb emelkedőn nem megy fel, továbbá csúszásmentességére is, ami a rámpára merőlegesen rögzített lécekkel érhető el. A járművet úgy kell benépesíteni, hogy az állatok egymást "kitámasszák", de ne legyen zsúfoltság sem, ami kb. 0,5 m2/egyed-et jelent. Előnyös, ha egymás számára ismerős egyedek kerülnek egy falkába, és a falkákat elkülönítjük egymástól. Ilyen esetben elkerülhető az úgynevezett "rangsor-harc". A rakfelületet fel kell szórni valamilyen nedvszívó, csúszásgátló anyaggal (faforgács, fűrészpor stb.).
A szállítás során bekövetkező kedvezőtlen környezeti tényezők közül a legnagyobb szerepe az időjárásnak van. Az elhullási veszteség gyakran kétszeresére nő, meleg és nedves napokon, mert a sertés különösen érzékenyen reagál az ilyen időjárásra. Télen szükséges a szállítójárművek megfelelő ponyvázása a hideg és a szél káros hatásainak elkerülése céljából.
Szállításkor cél, hogy a legrövidebb úton, egyenletes menetben jusson el az állatállomány a vágóhídra. A felrakáshoz hasonlóan a lerakásnál is kíméletesen kell eljárni. Előnyös, ha a fogadórekesz közel van a lerakodóhelyhez. Az ivóvízellátás nagyon fontos, de nem szabad hideg vizet adni az állatoknak, mert az elhulláshoz vezethet.
A sertések vágás előtti pihentetésének célja, hogy a szervezet anyagcseréje normalizálódjon, ezáltal a káros húsminőség kialakulása csökkenjen. A pihenési idő mindig a szállítás körülményeitől és a távolságtól függ. Sok vágóhídon vízzel permetezik az állatokat a szennyeződések lemosása, illetve a bőr fellazítása érdekében. Ez állatvédelmi szempontból kifogásolható, amit a sertések viselkedésükkel is megerősítenek, hiszen kerülik a vízforrást. Fontos, hogy a vágás előtti pszichés és fizikai terhelést, az állat szenvedését és az izmok károsodását kerüljük el.
Ennek érdekében az állatot érő környezeti terhelést kell csökkenteni. A sertések vágás előtti elhelyezésekor kis létszámú csoportok kialakítására kell törekedni, valamint arra, hogy egymás számára ismerős egyedek kerüljenek egy-egy kutricába, amivel elkerülhető az állatok közötti harc a szociális rangsorért. A vágást közvetlenül megelőző, viszonylag rövid ideig tartó állatkezelési műveletek a vágásra való felhajtással kezdődnek.
A vágásra való felhajtás az egyik legkritikusabb művelet a vágás előtt. A felhajtóút hosszúsága fontosabb lehet a hús minőségére, mint a korábbi terhelések összesen. A terhelések csökkentését elősegítik azok az újabb viselkedéskutatási eredmények, amelyekkel a sertések mozgáskészségét és viselkedési sajátosságait kihasználva, lehetőleg kényszerítés nélkül mozgathatók az állatok. Elsősorban meg kell akadályozni, hogy a mozgatás során a sertés a külső környezet jelenségeit észlelhesse, ezért a felhajtásra szolgáló folyosókat, rekeszeket tömör oldalfallal kell építeni.
Minden állat levágásakor alapvető követelmény, hogy azonnal öntudatlan állapotba kerüljön, ne legyen fájdalomérzete mindaddig, amíg teljesen leáll az agy működése a véreztetés következtében. A kábítás célja, hogy a szúrás és elvéreztetés időtartamára öntudatlanná tegye a sertést, de szíve ne álljon meg, mert csak így lehet elvéreztetni. A két legismertebb sertéskábítási eljárás: az elektromos és a széndioxidos. Az elektromos kábítás során a sertések fájdalmat éreznek, valamint a hús PSE jellege gyakoribb, mert az agyon átvezetett áram hatására izomgörcsök jelentkeznek. Ezzel szemben a széndioxidos kábításkor a görcsök előfordulásának gyakorisága kisebb, az állat számára nem jár fájdalommal, ezért az "állatbarát" szén-dioxidos kábítás egyre inkább terjed.
Az elvéreztetés és a hús minősége között szoros az összefüggés. A rosszul elvéreztetett állatok húsa nem tárolható és tartósítható. Rosszul vérzik ki az olyan sertés, amelyet erős stressz ért, vagy szívelégtelenségben szenved. A durva bánásmód, ütlegelés miatt nemcsak a bőr alatti kötőszövetben keletkeznek vérömlenyek, hanem az értékes húsrészek is használhatatlanná válnak. Ezért fontos minden olyan negatív tényező kiiktatása, amely rossz elvérzést vagy a hús kedvezőtlen kémiai elváltozását okozza.
A húsminőség (szín, állomány, víztartó képesség, stb.) magán viseli az összes állatkezelési és vágási művelet hatását, amely az élő állatot, illetve a vágott testet ezen szakaszokban érte. Ez a hatás nagyobb lehet, mint az állat takarmányozásának és tartásának a húsminőségre kifejtett befolyása. Mindezekből következően alapvetően fontos, hogy a vágás előtt és a vágás során az állatot érő stresszhatások a lehető legkisebb mértékűek legyenek, megakadályozva a húsminőség kedvezőtlen irányba történő változásait. Ha a stresszmentes állattartás mellé kíméletes vágás párosul, akkor az a húsminőség javulásában is megmutatkozik, mely végső soron több profitot eredményez
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.