Nagyobb, mint a grapefruit, az íze édes, a héja vastag, gyümölcse óriási, az összes citrusféle közül a legnagyobb, melynek súlya akár a 10 kilogrammot is elérheti. Most te is megtudhatsz mindent a pomelóról!
Röviden a pomelo bemutatása
A pomelót (Citrus grandis, binomális nevén Citrus maxima) szokták más néven is emlegetni: pummelo, pshadock, vagy éppenséggel jabong. A shaddock név az angol felfedezőre, Shaddock kapitányra, ő volt az, aki a XVIII. század közepén eljuttatta a gyümölcsöt a Karib-térségbe. A pomelo a rutafélék családjába tartozik, eredeti őshazája feltételezések szerint Malajzia valamint Polinézia. Kevesen tudják, de a grapefruit igazából a pomelo hibridje, amit a naranccsal keresztezve hoztak létre. A tangelo szintén egy hibridje, amit a mandarin keresztezéséből jött létre, csakúgy, mint a sweetie, ami pedig a pomelo és a grapefruit keresztezéséből alakult ki.
A pomelo jellemzői
A pomelo egy gyümölcstermő fa, melynek magassága 7-15 méter között mozog. Levelei hasonlítanak a narancs leveleihez, viszont a levélnyelei szélesen szárnyaltak, fonákjai és fiatal hajtásai pedig molyhosak. A pomelo virágai fehérek, nagyok. Termései rendkívül nagyok, legszélesebb pontján elérheti a 30-35 centimétert, a súlya pedig még 10 kilogramm is lehet. Termése egyébként nagyon hasonlít a grapefruit terméséhez, gömbölyűek, valamint körtealakúak. Éretten héjának színe citromsárga, illata pedig kellemesen fanyar. Halvány, sárgásfehér vagy piros a terméshúsa, ami természetesen ehető, a gerezdek könnyedén szétválaszthatók. A gyümölcs húsának színe a halvány sárgától a rózsaszínen keresztül egészen a vörösig terjedhet, íze édes, enyhén hasonlít a grapefruithoz.
A pomelo egészségre gyakorolt hatása
Magas a C-vitamintartalma, emellett találhatunk még venne B1-, B2-vitamint, káliumot, valamint zsírégető enzimet – tehát a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják! A pomelo gyümölcse serkenti a vérkeringést, védi a szívet, szabályozza a vércukorszintet, megtisztítja az artériákat a káros anyagoktól, ráadásul egyes feltételezések szerint segít a rákos betegségek ellen is – csökkenti a hasnyálmirigy-, a mell-, és a bélrák kialakulásának kockázatát.
A pomelo felhasználása
Vietnamban zamatos virágát gyűjtik, segítségével parfümöt készítenek. Az összezúzott leveleit is használják, mivel gyógyítja a fekélyeket. Brazíliában a héjából, valamint a levéből készítenek szirupot, amit köhögés ellen vetnek be. A kínai szakácsok gyakorta használják elsősorban desszertek készítésekor. Vastag héjából kitűnő lekvárt készítenek, ráadásul fűszerként is felhasználják kandírozott formában.
A pomelo fogyasztása
A pomelo télen érő gyümölcs, akárcsak sok más citrusféle – tehát ilyenkor érdemes keresni a boltok polcain. Ha sikerült beszereznünk belőle, akkor a tetejét vágjuk le, és osszuk fel 4-8 részre. A gyümölcshúst vágjuk ki a héjából, és próbáljuk meg minél jobban eltávolítani a hártyát – már fogyaszthatjuk is!