Ahogy beköszönt a jó idő azokon a termesztett növényeinken kívül is érdemes lesz odafigyelni környezetünkre – mondjuk a piros árvacsalánra, melyet idén elmondom miért lesz hasznos Neked is gyűjteni.
Biztosan a Te közvetlen környezetedben is megtalálható ez az ajakosvirágúak rendjébe tartozó vadvirág, hiszen előfordulhat a legigénytelenebb környezetekben is – gyomnövények között, szántókon, tarlókon… Amennyiben a jóidőben sétálni támadna kedved, érdemes rá odafigyelni, hiszen ez azon növények közé tartozik, amiket jellegzetességük miatt, ha egyszer látunk, utána már rendkívül könnyű lesz felismerésük.
A piros árvacsalán gyűjtése elősorban felettébb biztonságos, hiszen semmilyen növény nem hasonlít rá, ami számunkra veszélyt jelentene, mégis érdemes biztosra menni – amennyiben fel szeretnénk később dolgozni, érdemes egy növényszakértővel ránézni, vagy növényhatározót használni hozzá.
Egyéves, kellemetlen szagú növény, mely vörössel futtatott, csipkés, szíves-háromszöges levelekkel és rózsapiros ajakos virágokkal rendelkezik – akár még egy virágcsokorban is meseszép lesz majd.
De miért is éri meg figyelmet szentelnünk rá? Erre több okunk is van, többek között a következők.
1. A piros árvacsalán egy vad, ehető növény
A piros árvacsalán ehető – tulajdonképpen az egész növény. Enyhe, kissé füves, kicsit virágos íze van, a virága maga édeskés. Fogyaszthatjuk salátákba, levesekbe, turmixokba, illetve teát is lehet belőle készíteni.
Felhasználása megegyezik a legtöbb növényével. Apróra vágva használható díszítésnek, ízesítésnek – csakúgy, mint a fűszernövények.
Ugyanakkor, a legegyszerűbb megoldás, hogy kihozd a legtöbbet ebből a táplálékból, hogy alapanyagként használod egy-egy turmixhoz – ez lehet akár banán, alma, ennek csak ízlésed szab majd határt.
Amennyiben szeretnénk kihasználni a növény jótékony hatásait, az is opció lehet, hogy teát főzünk belőle. Ebben az esetben viszont érdemes odafigyelned, hiszen nagy mennyiségben hashajtó hatása megjelenhet.
2. Rendkívül tápláló
Ennek a növénynek magas a tápanyagértéke – vitaminokban gazdag, ebből a C vitamintartalma a jelentős, viszont vas, illetve rostok is nagy mennyiségben megtalálhatóak benne. A magjában levő olaj emellett erős antioxidánsokkal van tele.