A mediterrán étrendről úgy gondolják, hogy az egyik legegészségesebb a világon. Mivel számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gyulladást a szervezetben, megerősítik a szívet és csökkentik számos krónikus betegség kockázatát is. A pesto az egyik olyan, amely ebben az étrendben gyakran előfordul.
Mi az a pesto?
A „pesto” szó általános kifejezés minden nyers szószra, amelyet az összetevők pépessé zúzásával vagy darálásával készítenek.
Honnan származik?
A pesto gyökerei Genovában, Olaszországban vannak – az olasz „pesto” szó jelentése „dörömbölni vagy összetörni”. Hagyományosan az emberek úgy készítettek pestót, hogy helyi, friss bazsalikomot extraszűz olívaolajjal, Parmigiano-Reggiano sajttal és egyéb hozzávalókkal mozsártörővel törtek össze.
Bár még mindig használhatsz hozzá mozsártörőt, de talán könnyebb a hozzávalókat összekeverni egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben.
A tökéletes pesto hozzávalói és elkészítése
A klasszikus pesto, néha pesto Genovese néven, általában a következő összetevőkből készül:
- 2 csésze friss bazsalikom
- 2 gerezd friss fokhagyma
- ½ teáskanál só
- 3 teáskanál extra szűz olívaolaj
- 1/3 csésze érlelt parmezán és/vagy pecorino sajt
- Egy kevés dió vagy fenyőmag
- Pluszban adhatunk hozzá még 2 teáskanál citromlevet is
Általában tészta ételekhez használják, bár valóban többfunkciós fűszer. A fűszernövények és a fokhagyma finom ízt adnak, a sajt pedig felmelegszik és megolvad a forró ételekben.
Pesto felhasználása
Íme néhány a sokféle felhasználási mód közül:
- Keverjük át a sült zöldségeket vele
- Grillezés előtt kenjük rá a csirkére vagy a halra
- Szendvicsekben is használható
- Hideg vagy meleg tésztasalátákhoz keverjük hozzá
- Akár mártásként pizzára is használhatjuk
A pesto fajtái
Az igazi pestót bazsalikomból készítik. De ha nem szereted a bazsalikomot vagy nincs kéznél éppen, semmi gond, készíthetsz pestót más alapanyagokból is. Lényegében bármilyen friss, ízes fűszernövény vagy leveles zöldje megfelel a bazsalikomnak.
Mint például:
- Spenót
- Rukkola
- Bébi kelkáposzta
- Oregano
- Petrezselyem
- Koriander
Ha kreatívkodni szeretnénk, akkor készíthetünk pestót aszalt paradicsomból, olajbogyóból vagy pirított pirospaprikából is.
Variálható hozzávalók
A legtöbb pesto fokhagymát, sót és érlelt sajtot is tartalmaz az ízért; a jó minőségű olívaolaj elengedhetetlen és egy kis dió vagy fenyőmag még extrább ízt ad neki.
Ha otthon készíted, variálhatod ezeket a hozzávalókat. Például kihagyhatod a sajtot, azt is változtathatod, hogy milyen diót használsz hozzá. Ha magmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor hagyd ki őket.
A pesto egészségügyi előnyei
A pestonak számos értékes egészségügyi előnye van.
Tele van antioxidánsokkal
Az olyan összetevőknek köszönhetően, mint a bazsalikom és a fokhagyma, a pesto számos antioxidánst tartalmaz. Ez nemcsak az egészség megőrzését segíti elő, hanem megelőzi a súlyos betegségek, például a rák kialakulását is.
Segíthet normalizálni a vérnyomást
A pesto segíthet a vérnyomás normalizálásában is. Ennek oka a benne lévő fenyőmag és fokhagyma, amelyek bizonyítottan segítik az artériák egészségét.
Jó kalciumforrás
A Parmigiano-Reggiano sajt jó kalciumforrás és D-vitamint is tartalmaz, amely nemcsak egészségesen tartja csontjait, hanem segíti a beleknek a vitaminok és ásványi anyagok, például vas, cink és magnézium jobb felszívódásában.
Erősen tartja a szívét
A pesto másik előnye, hogy megerősíti a szívet. Nagy mennyiségű omega-3-tartalmának köszönhetően serkenti a szív megfelelő működését, ami csökkenti a stroke és a szívbetegség kockázatát.
Hátrányok
A dió gyakori allergén. Ha allergiás a diófélékre, feltétlenül ellenőrizze a vásárolt pesto összetevőit, mivel a legtöbb fajta tartalmaz diófélét.
A dióféléket tartalmazó pesto véletlen elfogyasztása életveszélyes reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a diófélékre.
A másik lehetséges hátrány a pesto fogyasztásával kapcsolatban, az az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata. A többi friss élelmiszerhez hasonlóan a friss pesto is – akár házi készítésű, akár az élelmiszerbolt hűtőszekrényéből származik – megromolhat, ha nem megfelelően vagy túl sokáig tárolják.
Mindig légmentesen záródó dobozban tartsd a hűtőszekrényben. Ha egy héten belül nem szeretnéd elhasználni, lefagyaszthathatod. Egy praktikus tipp, hogy egy jégkockatartó segítségével kényelmes adagokra tudod lefagyasztani.
A friss pestoval ellentétben a nem hűtött polcokon árult pesto tartósítószereket tartalmaz. Bontatlan állapotban lehet tárolni a kamrában – csak arra ügyelj, hogy felnyitás után a hűtőszekrényben tárold és körülbelül 2 héten belül használd fel.