A mediterrán étrendről úgy gondolják, hogy az egyik legegészségesebb a világon. Mivel számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gyulladást a szervezetben, megerősítik a szívet és csökkentik számos krónikus betegség kockázatát is. A pesto az egyik olyan, amely ebben az étrendben gyakran előfordul.
Mi az a pesto?
A „pesto” szó általános kifejezés minden nyers szószra, amelyet az összetevők pépessé zúzásával vagy darálásával készítenek.
Honnan származik?
A pesto gyökerei Genovában, Olaszországban vannak – az olasz „pesto” szó jelentése „dörömbölni vagy összetörni”. Hagyományosan az emberek úgy készítettek pestót, hogy helyi, friss bazsalikomot extraszűz olívaolajjal, Parmigiano-Reggiano sajttal és egyéb hozzávalókkal mozsártörővel törtek össze.
Bár még mindig használhatsz hozzá mozsártörőt, de talán könnyebb a hozzávalókat összekeverni egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben.
A tökéletes pesto hozzávalói és elkészítése
A klasszikus pesto, néha pesto Genovese néven, általában a következő összetevőkből készül:
2 csésze friss bazsalikom
2 gerezd friss fokhagyma
½ teáskanál só
3 teáskanál extra szűz olívaolaj
1/3 csésze érlelt parmezán és/vagy pecorino sajt
Egy kevés dió vagy fenyőmag
Pluszban adhatunk hozzá még 2 teáskanál citromlevet is
Általában tészta ételekhez használják, bár valóban többfunkciós fűszer. A fűszernövények és a fokhagyma finom ízt adnak, a sajt pedig felmelegszik és megolvad a forró ételekben.
Pesto felhasználása
Íme néhány a sokféle felhasználási mód közül:
Keverjük át a sült zöldségeket vele
Grillezés előtt kenjük rá a csirkére vagy a halra
Szendvicsekben is használható
Hideg vagy meleg tésztasalátákhoz keverjük hozzá
Akár mártásként pizzára is használhatjuk
A pesto fajtái
Az igazi pestót bazsalikomból készítik. De ha nem szereted a bazsalikomot vagy nincs kéznél éppen, semmi gond, készíthetsz pestót más alapanyagokból is. Lényegében bármilyen friss, ízes fűszernövény vagy leveles zöldje megfelel a bazsalikomnak.
Mint például:
Spenót
Rukkola
Bébi kelkáposzta
Oregano
Petrezselyem
Koriander
Ha kreatívkodni szeretnénk, akkor készíthetünk pestót aszalt paradicsomból, olajbogyóból vagy pirított pirospaprikából is.
Variálható hozzávalók
A legtöbb pesto fokhagymát, sót és érlelt sajtot is tartalmaz az ízért; a jó minőségű olívaolaj elengedhetetlen és egy kis dió vagy fenyőmag még extrább ízt ad neki.
Ha otthon készíted, variálhatod ezeket a hozzávalókat. Például kihagyhatod a sajtot, azt is változtathatod, hogy milyen diót használsz hozzá. Ha magmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor hagyd ki őket.
A pesto egészségügyi előnyei
A pestonak számos értékes egészségügyi előnye van.
Tele van antioxidánsokkal
Az olyan összetevőknek köszönhetően, mint a bazsalikom és a fokhagyma, a pesto számos antioxidánst tartalmaz. Ez nemcsak az egészség megőrzését segíti elő, hanem megelőzi a súlyos betegségek, például a rák kialakulását is.
Segíthet normalizálni a vérnyomást
A pesto segíthet a vérnyomás normalizálásában is. Ennek oka a benne lévő fenyőmag és fokhagyma, amelyek bizonyítottan segítik az artériák egészségét.
Jó kalciumforrás
A Parmigiano-Reggiano sajt jó kalciumforrás és D-vitamint is tartalmaz, amely nemcsak egészségesen tartja csontjait, hanem segíti a beleknek a vitaminok és ásványi anyagok, például vas, cink és magnézium jobb felszívódásában.
Erősen tartja a szívét
A pesto másik előnye, hogy megerősíti a szívet. Nagy mennyiségű omega-3-tartalmának köszönhetően serkenti a szív megfelelő működését, ami csökkenti a stroke és a szívbetegség kockázatát.
Hátrányok
A dió gyakori allergén. Ha allergiás a diófélékre, feltétlenül ellenőrizze a vásárolt pesto összetevőit, mivel a legtöbb fajta tartalmaz diófélét.
A dióféléket tartalmazó pesto véletlen elfogyasztása életveszélyes reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a diófélékre.
A másik lehetséges hátrány a pesto fogyasztásával kapcsolatban, az az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata. A többi friss élelmiszerhez hasonlóan a friss pesto is – akár házi készítésű, akár az élelmiszerbolt hűtőszekrényéből származik – megromolhat, ha nem megfelelően vagy túl sokáig tárolják.
Mindig légmentesen záródó dobozban tartsd a hűtőszekrényben. Ha egy héten belül nem szeretnéd elhasználni, lefagyaszthathatod. Egy praktikus tipp, hogy egy jégkockatartó segítségével kényelmes adagokra tudod lefagyasztani.
A friss pestoval ellentétben a nem hűtött polcokon árult pesto tartósítószereket tartalmaz. Bontatlan állapotban lehet tárolni a kamrában – csak arra ügyelj, hogy felnyitás után a hűtőszekrényben tárold és körülbelül 2 héten belül használd fel.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.