A paradicsomszósz egy sokoldalú hozzávaló, ami egyetlen olasz ízeket kedvelő házigazda konyhájából sem hiányozhat. Ha vannak saját, házi termesztésű paradicsomaid (vagy olcsón tudsz beszerezni belőlük jó minőségben), akkor egy hasznos, gazdaságos megoldás lehet azokból saját szószt készíteni. Ezzel nem csak azt biztosíthatod, hogy természetes összetevők kerüljenek a tányérra, hanem jócskán spórolhatsz is a bolti szószokon. Nézzük, hogy mire lesz szükséged a házi szósz elkészítéséhez, és hogy pontosan mit is kell tenned!
Összetevők
A paradicsomszószhoz értelemszerűen kelleni fog egy nagy adag paradicsom. Az alábbi recept 20kg paradicsomot használ, de ha ennél kevesebb, vagy több paradicsomod van, akkor értelemszerűen a többi hozzávalóból is arányosan többet vagy kevesebbet kell majd használnod. Kelleni fog tehát 20kg paradicsom, 2 közepes méretű vöröshagyma (apróra kockázva), 12 gerezd fokhagyma (apróra kockázva), 2 evőkanál olasz fűszerkeverék, fél bögre (125ml) olívaolaj, másfél evőkanál (~23ml) cukor, negyed bögre (~63ml) só, 2 teáskanál (10ml) pirospaprika (darált), és némi citromlé.
A paradicsomok előkészítése
Ha a paradicsomokat a kertből frissen szerzed be, akkor ügyelj rá, hogy csak érett darabokat használj. Mint említettük, durván 20kg-ra lesz szükséged, a hozzávalók mennyiségét arányosan igazítsd a paradicsomokéhoz! Miután összeszedted őket, távolítsd el róluk a virágokat és szárakat, majd alaposan mosd át paradicsomaidat a hideg vízzel. Vágd ki a közepüket (ezekre nem lesz szükség), és a maradékot darabold fel (kockákra, vagy negyedekre – ez már mindegy). Ügyelj rá, hogy ne vágd őket túl apróra, mert azzal csak az idődet pazarlod, és ez a folyamat tovább fog tartani, mint kellene.
Ha vannak elrakott paradicsomjaid…
Ha korábban raktál el magadnak passzírozott paradicsomot, akkor érdemes ezeket felhasználni a frissek helyett, nehogy kárba vesszenek. Persze ez csak akkor opció, ha van ilyened otthon, és nem szeretnéd másra felhasználni. Ezzel egy csapásra egy csomó helyet és jó pár befőttesüveget is felszabadíthatsz a kamrában.
Mehetnek egy serpenyőbe
Fogd a feldarabolt vörös- és fokhagymákat, és kezdd el sautézni őket egy serpenyőben az olívaolajon. Miután a hagymák szép átlátszóvá pirulnak, előkerülhet egy nagyobb fazék. Ebbe az edénybe kerüljenek bele a paradicsomok, a hagyma, és az összes többi hozzávaló is (kivéve a citromlevet). Mindennek durván 20 percig kell főnie – eközben folyamatosan kavargasd a keveréket, nehogy letapadjon a fazék aljára. A következő oldalon folytatom!