Tudd meg te is, mit kell tenned ahhoz, hogy a paradicsompalánták formás alakúak legyenek, ne nyúlánkak, és még sokat is teremjenek, szakértőnk remek tanácsait osztom meg veletek!
Az elmúlt hetekben rengeteg levelet kaptunk a paradicsompalánták gondozásával kapcsolatban, a legtöbben azt mondták, hogy az utóbbi években mindig nyúlánkak lettek a palántái, nem lettek elég formásak. A másik probléma pedig az volt, hogy nagyon kevés termést hoztak a palánták.
Éppen ezért hoztam nektek most egy cikket, amiben összegyűjtöttem pár jó tippet/trükköt, ami segíteni fog abban, hogy a paradicsompalánták formás alakúvá nőjenek, ne legyenek nyúlánkak, nem mellékesen pedig bőséges termést hozzanak!
Nagyszerű tippek a paradicsom gondozásra
- Ha kikeltek a paradicsom palánták, akkor vegyük vissza a hőmérsékletet, 5 napon keresztül nappal 15-12 Celsius fokra állítva be a hőmérsékletet, éjszakára meg 8-10 Celsius fokra, de a 4-5 fokos hideg sem tesz kárt a növényekben.
- Az is hasznos, ha időnként lecsipegetjük a palánta alján lévő leveleket, mert ezzel a szár erősítését érjük el, ami nagyon fontos, hogy később, a nyár derekán sok paradicsom teremjen.
- Az alábbi módszert Jacob Mittleider fedezte fel, szerinte amikor a paradicsom levelek elkezdenek egy másik tő leveleihez érni, le kell csippenteni az alsó két levelet, ilyenkor a paradicsom sokkot kap és körülbelül egy hétig megáll a növésben.
- A levelek levágása két-háromszor ismételhető meg, a hatás ezután még látványosabb lesz.
Figyelem! A hőmérsékleti értékek váltakozását alkalmazó módszer csak a paradicsom palánták esetében használatos, más növényeknél ne próbáljuk ki.
+Érdekességek
- A paradicsom a közhiedelem ellenére gyümölcs, nem zöldség.
- Nem őshonos az Egyesült Államokban. Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A spanyol és portugál hódítók hozták Európába.
- Egykor a paradicsom almájaként ismerték, de ma már csak paradicsomnak hívják. A pomodoro kifejezés, ami olaszul aranyalmát jelent, még mindig a korábbi elnevezésre utal.
- A paradicsom alkaloidját, a tomatint kenőcsként használják gombás fertőzések és gyulladások kezelésére.
- A paradicsomban bőségesen található C-vitamin. Minél több C-vitamin van egy gyümölcsben, annál kisebb. B2- és B1-vitamint is tartalmaz.
- A fogyókúrázók számára jó hír, hogy biztonságosan fogyasztható, mivel 100 grammonként mindössze 22 kalória van benne.
- Különösen hasznos a sérült bőr kezelésére és a foltok halványítására.
- Ha kertészkedés közben leégsz, használd nyugtató erejét, és kend be vele a leégett bőrödet. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén hamarosan jobban fogod érezni magad.
- Létezik sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, sőt fekete paradicsom is, azonban a piros a leggyakoribb.