Itt az alkalom, hogy elkészítsünk ezt a finomságot! Biztos vagyok benne, hogy nem fogjátok megbánni, be fogja aranyozni a téli hétköznapokat, nézzük a receptet!
A paradicsomos cukkinikrém friss puha kenyérrel önmagában is fenséges, de húsok mellé is kínálhatjuk. Ha így tesszük el, sokáig eláll. Frissen elkészítve is nagyon ízletes, én általában rögtön teszek félre egy adagot, mert a család annyira rajong érte, hogy ez a vacsora, ha télire készítjük ezt a finomságot. Nem tartalmaz tartósítószert!
Miért egészséges a cukkini?
Kiváló hidratáló hatása van, hiszen 95%-ka víz, emellett pedig megtalálható benne C-és K-vitamin, rosttartalma pedig nagyban támogatja az emésztést. Javítva a vérkeringést és csökkenti a vércukorszintet, illetve remekül beilleszthető diétába is, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Hozzávalók
- 3 kg cukkini/tök
- 500 g sárgarépa
- 500 g kaliforniai paprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 1,5 kg paradicsom
- 2,5 teáskanál csípős pirospaprika
- 100 g cukor
- 2 evőkanál só
- 200 ml olaj
Elkészítés menete
- A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük.
- A cukkinit hámozzuk meg és daráljuk le.
- A paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk.
- A répát meghámozzuk, ledaráljuk és a többi zöldséghez keverjük.
- A zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük.
- A zöldséges keveréket közepes erősségű hőfokon főzzük 40 percig, időnként kavargassuk meg. Majd adjuk hozzá a csípős pirospaprikát és főzzük még 10 percig.
- A forró cukkinikrémet kanalazzuk sterilizált befőttesüvegekbe, majd szorítsuk rá a tetejüket. Fordítsuk fejjel lefelé, takarjuk be egy paplannal és hagyjuk kihűlni.