Ahogy közeledünk a nyár végéhez, a paradicsom szezon javában tart, így szeretnénk, hogy továbbra is gyönyörű paradicsomaink legyenek. Ezért érdemes a paradicsomtermesztésre összpontosítanunk. Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez nyár vége felé a szezon közepén, hogy igazán mennyei legyen a termés még ilyenkor is? Mutatjuk a paradicsom termelés tippjeinket!
Trükkök a paradicsom termesztéshez
1. A paradicsom mélyöntözése
A paradicsom termésünk sokkal finomabb lesz, ha ritkábban, de a gyökerek közelében öntözzük meg a paradicsomot és nem a gyakori, felszíni locsolást választjuk. Egyszerű trükk lehet, ha földbe ásunk egy nagy méretű műanyag üveget, vagy egy vödröt, ami segít eljuttatni a vizet a gyökérzet lábaihoz. Fúrjunk egy lyukat a palack vagy a vödör oldalára, töltsük meg félig komposzttal, majd heti 1-2 alkalommal ebbe öntjük a vizet. Így sokkal jobban táplálhatjuk a paradicsom növényünket.
2. A paradicsom termés javításához érdemes talajtakarót használni
A paradicsomok tövébe érdemes még szerves talajtakarót is készíteni a levágott fűből és levelekből, de akár műanyag fóliát is választhatunk. Ez a talajtakaró megvédi majd a növényt a kártevőktől és a kórokozóktól, valamint melegen tartják, ami növeli a termésmennyiséget.
3. A paradicsomnál érdemes támasztékot használni
A biztos paradicsomterméshez kell a jó támaszték, hogy a paradicsom bokrok ne a földre hajoljanak. Ugyan ez nem fogja megakadályozni a termést, azonban mégis fontos szerepe van a kapaszkodóknak, mert mentesíti a növényt a betegségek elkapásától, jobb lesz számára a légáramlás és a nap is jobban fogja érni.
4. A paradicsom metszése
A paradicsom metszése nagyon fontos, bár sokan megfeledkeznek róla, pedig nem is túl bonyolult, mindössze néhány szabályt kell csak betartanunk. Ne a magasba növekvő virágokat metsszük le, még akkor vágjuk le az oldalhajtásokat, amikor kicsik, és a főhajtás és az ágak közötti hajtásokat válasszuk.
5. Talajtáplálás, a szebb paradicsomhoz
A megfelelő tápanyag ellátás minden növény, így a paradicsom számára is fontos. Ezért használjunk műtrágyát, vagy természetes komposztot, hogy lendületet adjunk a növény fejlődésének és bőséges termést kaphassunk.
6. A szódabikarbóna ereje a paradicso termelés során
Ha biztosan édes paradicsomra vágysz, akkor 5 liter vízhez keverj 2 evőkanál szódabikarbónát és azzal végezd a locsolást. Ha pedig a kórokozók már megtámadták a növényt és szeretnénk a gombát eltávolítani, akkor 4 kanállal is tehetünk az 5 liter vízhez. Ezzel a természetes módszerrel kevesebb méreganyagot juttatsz a növény földjébe, és sokkal édesebbé válik tőle a paradicsom.
7. A paradicsom szaporítása
Szaporíthatjuk a paradicsomot még nyár vége felé is, ha azt szeretnénk, hogy októberben is legyen termésünk. Egy éles kés segítségével vágjuk le az oldalhajtásokat, amik már elérik a 15 centit, és tegyük őket egy befőttes üvegbe vagy egy pohár vízbe, amit naponta cserélni kell, majd 1 nap múlva el is kezd gyökerezni, ekkor már el is ültethetjük egy cserépbe.