Habár egyesek számára nincs olyan, „túl sok paradicsom”, ha a hozam a vártnál gazdagabbra sikeredik, akkor hirtelen gondot okozhat, hogy mit is kezdjen velük az ember. Habár a komposzthalom egy fokkal jobb megoldás, mint a kukába hajítani a fel nem használt paradicsomokat, ezek a termések tele vannak ízzel, vízzel és tápanyagokkal, amiket kár lenne veszni hagyni. Szerencsére a paradicsomok nagyon sokoldalúak, hiszen felhasználhatók szószokban, salátákban, levesekben és egyéb formákban is. Íme néhány hasznos tipp az extra paradicsomok felhasználásához!
Paradicsom felhasználása kreatívan otthon: Salsa szósz
Egy friss üveg salsa szósz elkészítése az egyik legjobb módszer a megmaradt paradicsomok hasznosítására. A salsa tökéletesen passzol a tortilla chipshez (nachos), a sült burgonyához és a csirkéből készült fogásokhoz is.
A beefsteak és koktélparadicsomokat gyakran emlegetik a salsa szósz legjobb alapanyagaiként, de más változatokat is használhatsz, ha szeretnéd természetesen, hozzáadott cukor nélkül édesebbé tenni a kész finomságot.
A házi készítésű salsa szósz egyik legnagyobb előnye, hogy te szabod meg, hogy miből mennyit teszel bele, vagyis, hogy milyen lesz a kész szósz állaga és íze. Mehet bele például némi szeletelt avokádó, kukorica, paprika, hagyma és egyéb ízes hozzávalók is, ha szeretnél még több mindent felhasználni konyhádból.
Paradicsom felhasználása kreatívan otthon: Házi készítésű ketchup
A bolti ketchup sok otthoni hűtőben ott ücsörög, azonban, ha egy nagy adag paradicsom maradt a nyakadon, akkor érdemes megismerkedni a kézműves ketchup elkészítésének fortélyaival. A házi szószok és mártások mindig egyedi ízt kínálnak, amit az ember nem talál meg a boltban.
A száron érlelt paradicsomok a legjobb választások erre a célra, de a beefsteak paradicsomokat is bátran felhasználhatod a ketchupkészítéshez.
Paradicsom felhasználása kreatívan otthon: Caesar koktél
Ha szereted (vagy még nem is próbáltad) a kanadai Caesar koktélt, akkor van egy jó tippünk, hogy mit kezdj az extra paradicsomokkal. Habár a Caesar koktél elkészítéséhez paradicsomlevet is használhatsz, az egész paradicsomok ízét és frissességét semmi sem képes felülmúlni.
Száron érlelt paradicsomok használata javasolt, mert ezek kínálják a legfrissebb „kerti” ízt.
Paradicsom felhasználása kreatívan otthon: Paradicsomleves
Ha van néhány extra zöldséged, akkor egy leves formájában bármikor könnyedén hasznosíthatod őket konyhádban. Vonatkozik ez a paradicsomokra is, amelyekből – nem meglepő módon – paradicsomlevest készíthetsz, ha úgy tartja kedved.
A száron érlelt paradicsomok és Roma VF paradicsomok a legjobb alapanyagok, ha krémes, ízletes paradicsomlevest szeretnél készíteni. Ha azonban egy általános zöldségleves a cél, akkor bármilyen paradicsomot felhasználhatsz receptedhez.
Paradicsom felhasználása kreatívan otthon: Bruschetta
A bruschetta lehet többek között feltét egy szendvicsre, egy kerti saláta alapja, illetve frissítő köret csirkehús mellé. Ez a sokoldalú fogás az egyik legjobb opció azoknak, akik nem tudják, hogy mit kezdjenek az extra paradicsomokkal.
A bruschettának temérdek fajtája van, és nem igazán számít, hogy milyen paradicsomot használsz fel hozzá. Ha azonban a legédesebb, legropogósabb végeredményre vágysz, akkor a cseresznye, szőlő és koktélparadicsomok a legjobb választások.
Ez is egy olyan fogás, amit saját ízlésedhez igazíthatsz. Adhatsz hozzá extra hozzávalókat, amik teljesen megváltoztatják az ízvilágát, akár az édeset, akár a csípőst kedveled jobban.
Paradicsom felhasználása kreatívan otthon: Gazpacho
A gazpacho egy klasszikus, hideg leves, amihez nem csak extra paradicsomjaidat, hanem uborkáidat és paprikáidat is felhasználhatod. Ez egy pofonegyszerű fogás, ami hideg levesként, vagy akár tésztaszószként is alkalmazható.
Bármilyen paradicsomból elkészítheted, hiszen lényegében csak össze kell turmixolnod a hozzávalókat.