Jó vetőmag, tiszta termesztőközeg és a fejlődési szakaszoknak megfelelő hőmérsékletek biztosítása a sikeres palántanevelés három pillére. Fontos a kiváló minőségű mag. Ha tavalyról maradt, ellenőrizzük a lejárati időt, és hogy ép, egészséges-e. Jó tudni, hogy a legtöbb zöldségféle 3-5 évig csírázóképes, azaz ennyi ideig használható föl.
Aranyszabályok a sikeres palántaneveléshez
Különböző igények
Az uborka, a dinnye, a tök, a cukkini és a csillagtök magja – száraz, hűvös helyen tárolva – 6-8 év után is kikel. Viszont a hagymafélék, a feketegyökér és a rebarbara hamar, már egy-két év után elvesztik csírázóképességüket.
Palántanevelésre az olyan világos helyiség alkalmas, ahol 10-20 fokos hőlépcső tartható. A paprika, a paradicsom, az uborka, a dinnye, a spárgatök, a tojásgyümölcs és a cukkini magjának gyors csírázásához igen melegre, 27-30 fokra van szükség. (Ennek hiányában a kelés vontatottabb.)
A káposztafélék, a fejes saláta csírázáskori hőigénye ennél jóval kevesebb, 16-18 fok. Szikleveles korban a melegigényes zöldségfélék nappal 18-20, éjjel 16-18 fokot kívánnak. Lombleveles korban, napsütéses időben a paprika 22-25, a paradicsom 20-24, a dinnye- és tökfélék pedig 24-25 fokon érzik a legjobban magukat. Borús időben 3 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő. Éjjel napos idő után 16-18, borús időt követően pedig 14-15 fokot célszerű tartani. A káposztafélék nappali hőigénye szikleveles korban 14-16, lombleveles állapotban pedig 18-20 fok. Éjjel ennél 2-4 fokkal kevesebb. Nagy hidegben, ha átmenetileg 1-2 fokkal csökken a hőmérséklet a termesztőberendezésben, a palánták még nem károsodnak.
Tápanyagszükséglet
A magvetéshez kiváló a tiszta tőzeg és a homok keveréke (például fele-fele arányban). Mivel a csírázó növény a sziklevélből táplálkozik, kezdetben nincs szüksége tápanyagra. Az viszont nagyon fontos, hogy a közeg, amivel a szaporítóládát megtöltjük, fertőzéstől mentes legyen. A csírázó mag igényli a vizet, ezért tartsuk nedvesen. Minél több a homok a szaporítóközegben, annál gyakrabban öntözzünk.
Palánta tűzdelés
A palántanevelés legkényesebb, legmunkaigényesebb része a tűzdelés. Ezt célszerű egészen fiatal, két szikleveles korban, illetve – a tűzdelésre kevésbé érzékeny kultúrákban – az egy-két lombleveles állapotban elvégezni. A kis növényeket tápkockába vagy cserépbe tűzdeljük, ez esetben is fontos, hogy a tápközegek földje tiszta, kórokozótól mentes legyen.
Mielőtt a tűzdeléshez fogunk, nedvesítsük át a szaporítóláda közegét, mert ha az száraz, kiemelés közben könnyen eltörik a zsenge növény szára vagy gyökere. Ugyanígy fontos, hogy a tápkocka, illetve a cserép földje is, amibe tűzdelünk, sárszerűen nedves legyen.
A tűzdelést követően föltétlenül öntözzük meg növényeinket az új helyükön, hogy a víz kiszorítsa a gyökereik körül a levegőt, és minél hamarabb megvethessék a „lábukat”.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.