A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során
Szerző: szelesiferenc
2019. február 7.
Rengeteg levelet kaptunk tőletek tavaly, de már idén is, melyekben az állt, hogy sok gondot okoz számotokra a palánták nevelése. Mostani cikkem éppen ezért íródott, ha elolvassátok, mindent megtudhattok a palántákat megtámadó betegségekről, és az ellenük való védekezésről!
Legfontosabb szabályok palántanevelés során
Nagyon régi és fontos szabály, hogy csak és kizárólag fertőzésmentes közegben nevelt egészséges palántákból nyerhetünk egészséges növényállományt! Ezért fontos, hogy vetőmagot csak megbízható helyről vásároljunk, minden esetben célszerű csávázott magot szereznünk, ellenkező esetben nekünk kell elvégeznünk a csávázást, különösen akkor, ha saját szedésből, vagy ismeretlen helyről származik a mag (a csávázásról később még fogok szót ejteni).
A higiéniás szabályokat vegyük figyelembe, a kórokozók fertőzése ellen a palántanevelés során használt eszközöket mossuk le, fertőtlenítsünk, munkavégzés során pedig többször mossunk kezet szappanos vízzel. Nagyon sok kórokozó fertőz a talajból, ezért csak fertőtlenített talajt használjunk a palánták neveléséhez, vagy legalább évente cseréljük a talajt. Fontos, hogy a magtakaró földet is fertőtlenítsük, a szükséges mennyiséget nagyjából tízseres mennyiségű száraz homokkal, majd magtakaró földdel keverjük el, és csak így szórjuk a magra.
A talajfertőtlenítést végezhetjük kémiai úton, gőzöléssel is, ez a leghatékonyabb mód, mivel mélységig minden élő szervezetet elpusztít. Hátránya ebből adódóan az, hogy a hasznos szervezeteket is kiírtja. A talajfertőtlenítő szerek nemcsak a kórokozókra, kártevőkre mérgezőek, hanem a növényekre is, ezért csak üres növényházban használhatók. Hatásukat 5-20 Celsius fokos hőmérsékletű talajon fejtik ki optimálisan, efölötti hőmérsékleten előbb bomlanak le, így előbb is vethetünk, viszont hatékonyságuk csökken.
Néhány szóban a csávázásról
Kétféle módon végezhetjük el a csávázást, az egyik a nedves csávázás, ekkor a magot 10-15 percig csávázólében tartjuk tüllzacskóban, majd leöblítjük, megszárítjuk, és utána vetjük.
A másik a porcsávázás, ebben az esetben a magmennyiség súlyának megfelelő szer mennyiséget szórunk egy edénybe a magra és alaposan összerázzuk, hogy egyenletesen jusson a mag felületére. Itt nincs szárítás, azonnal vethető a kezelés után a mag.
Fontos megjegyezni azonban, hogy a csávázás csak a mag felületén található kórokozókat pusztítja el, a mag belsejében lévőket nem! Most, hogy megismerkedtünk az alapokkal, nézzük, melyek azok a betegségek, amikre fel kell készülnünk, a következő oldalon bemutatom mindet, illetve azt is elmondom, hogyan védekezhettek ellenük!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.