Sokan tették már fel a kérdést, hogy melyik őszibarackfajtát érdemes választani. Mostani cikkemben megpróbálom nektek bemutatni a legismertebb őszibarackfajtákat!
Az őszibarackok besorolása a mag és a hús kapcsolata szerint
Az őszibaracknak számos különféle változatát különböztetjük meg, de az alapján, hogy milyen könnyű eltávolítani a húsukat a magtól csupán három kategóriánk van.
- Clingstone – A clingstone („kapaszkodó kő”) őszibarackok húsát nehéz eltávolítani a magoktól, és frissen érdemes elfogyasztani őket.
- Freestone – A freestone („szabad kő”) magvak húsa könnyedén elválik a magtól, és ideális különböző ételek elkészítéséhez.
- Semi-freestone – Ez a „félig szabad” változat egy sokoldalú hibrid, amit szintén könnyű elválasztani a magtól, azonban frissen és receptekben is kiválóan alkalmazható.
Törpe őszibarackfajták – Helyszűkében vagy? Egyet se félj! Szerencsére az őszibaracknak is vannak törpe változatai, amik kis helyen is elférnek (és persze teremnek is).
- El Dorado – Egy kompakt őszibarackfa-változat, ami már a nyár elején közepes méretű gyümölcsöket hoz.
- Redwing – A Redwing fehérhúsú, sárgás-piros bőrű terméseket hoz.
- Orange Cling – Ez egy clingstone (tehát ragaszkodó húsú) változat, aminek piros bőre és aranysárga húsa van. Nyár közepétől egészen a végéig szüretelhető.
- Halloween – Ez az őszibarack nevéhez hűen ősszel szüretelhető (egy igazi „őszibarack”, ha úgy tetszik).
- Redhaven – A hidegtűrő Redhaven törpe testvére, ami ugyan olyan jól teljesít hűvösebb vidékeken, mint teljes méretű változata. Most pedig nézzük az őszibarack termesztésének titkait, a következő oldalon folytatom!