Imádom az őszt, ugyanis ilyenkor a legcsodálatosabb a természet, az erdők-mezők mesések, de még a kertek is páratlan látványt nyújtanak. Az ősz ráadásul még hasznos is, ugyanis számtalan bogyós növényt ilyenkor kell szüretelnünk, mostani cikkemben ezeket a finomságokat mutatom be nektek, de megismerkedhettek a szép, ugyanakkor mérgező bogyósokkal is! Lassan itt az ősz így jó ha tudsz ezekről a növényekről!
Már szeptember-október környékén találkozhatunk a kökény bogyóival, a fő szezonjára azonban még várni kell, az ugyanis novemberre esik – ekkor lehet majd szedni a szép, színes, hamvas kék-sötétkék színben pompázó bogyókat. A nagy öregek is úgy tartották, hogy csak az első deres hajnalok után válik tökéletessé a kökény, ekkorra lesz íze kellemes.
A hazai erdők többségében megtalálható a kökény, sajnos a kertekből már szinte teljesen száműzve lett – nem igazán értem, hogy miért…de, aki szeretne egyet otthonra, könnyű dolga van, mivel gyökérsarjakkal gyerekjáték a szaporítása. A kökény magassága elérheti a három-négy métert is, szép dísze lehet kertünkben, viszont gyerekek mellé nem ajánlom, hatalmas tüskéi miatt – ezeknek viszont előnyük is van, kerítés mellé nagyon jó választás. Termését felhasználhatjuk lekvárként, mártásként, szószokhoz, pálinkaként, de süteményekhez és vadhúsokhoz is ízletes.
Magyarországon is őshonosnak számít a vadrózsa termése, és annyiban hasonlít a kökényhez, hogy akkor lesz igazán finom, amikor már megcsípi kissé a dér. Termésének színe változó, az viszont megállapíthatjuk, hogy a narancssárga még nem egészen érett, a sötét mélyvörös pedig már túlérett (ez nem baj, csak kevesebb a C-vitamin tartalma). Legjobb, ha leszedés után nyersen, azonnal felhasználjuk, ugyanis ekkor a legmagasabb a tápértéke. Ettől függetlenül készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, bort, vagy gyógyteát.
Magyarországon leginkább a Bükkvidékén izzik a galagonya virága, régen pedig szinte minden kertben ott volt a helye. Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez szokták felhasználni. Gyümölcsét nyersen is szeretjük, de készíthetünk belőle lekvárt, zselét, vagy akár bort is. Friss hajtásaiból, terméseiből és leveleiből főzhetünk továbbá gyógyteát is, ami javítja a szív oxigénellátást. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.