Imádom az őszt, ugyanis ilyenkor a legcsodálatosabb a természet, az erdők-mezők mesések, de még a kertek is páratlan látványt nyújtanak. Az ősz ráadásul még hasznos is, ugyanis számtalan bogyós növényt ilyenkor kell szüretelnünk, mostani cikkemben ezeket a finomságokat mutatom be nektek, de megismerkedhettek a szép, ugyanakkor mérgező bogyósokkal is! Lassan itt az ősz így jó ha tudsz ezekről a növényekről!
Őszi bogyósok – Kökény
Már szeptember-október környékén találkozhatunk a kökény bogyóival, a fő szezonjára azonban még várni kell, az ugyanis novemberre esik – ekkor lehet majd szedni a szép, színes, hamvas kék-sötétkék színben pompázó bogyókat. A nagy öregek is úgy tartották, hogy csak az első deres hajnalok után válik tökéletessé a kökény, ekkorra lesz íze kellemes.
A hazai erdők többségében megtalálható a kökény, sajnos a kertekből már szinte teljesen száműzve lett – nem igazán értem, hogy miért…de, aki szeretne egyet otthonra, könnyű dolga van, mivel gyökérsarjakkal gyerekjáték a szaporítása. A kökény magassága elérheti a három-négy métert is, szép dísze lehet kertünkben, viszont gyerekek mellé nem ajánlom, hatalmas tüskéi miatt – ezeknek viszont előnyük is van, kerítés mellé nagyon jó választás. Termését felhasználhatjuk lekvárként, mártásként, szószokhoz, pálinkaként, de süteményekhez és vadhúsokhoz is ízletes.
Őszi bogyósok - Csipkebogyó
Magyarországon is őshonosnak számít a vadrózsa termése, és annyiban hasonlít a kökényhez, hogy akkor lesz igazán finom, amikor már megcsípi kissé a dér. Termésének színe változó, az viszont megállapíthatjuk, hogy a narancssárga még nem egészen érett, a sötét mélyvörös pedig már túlérett (ez nem baj, csak kevesebb a C-vitamin tartalma). Legjobb, ha leszedés után nyersen, azonnal felhasználjuk, ugyanis ekkor a legmagasabb a tápértéke. Ettől függetlenül készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, bort, vagy gyógyteát.
Őszi bogyósok - Galagonya
Magyarországon leginkább a Bükkvidékén izzik a galagonya virága, régen pedig szinte minden kertben ott volt a helye. Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez szokták felhasználni. Gyümölcsét nyersen is szeretjük, de készíthetünk belőle lekvárt, zselét, vagy akár bort is. Friss hajtásaiból, terméseiből és leveleiből főzhetünk továbbá gyógyteát is, ami javítja a szív oxigénellátást. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!