2016-ban tízedik alkalommal választották meg az ország tortáját, végre nem kell tovább izgulnunk, meg van a győztes! A most következő cikkben bemutatjuk nektek a 2016-os ország tortáját!
Az ország tortájának története
Az ország tortája Magyarország "születésnapi tortája", melyet minden évben, a magyar állam megszületésének szimbolikus napján, az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére.
A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi. A 2016 évi verseny eredményét a szakmai zsűri négy fordulós értékelés után hirdette ki. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki tíz tortát, a második körben a tízből a három döntőst jelölte meg, majd a döntős tortákat újrakóstolva a készítőikkel konzultálva javaslatokat tett a cukrászmestereknek a kitűnő torták tökéletesítésére. A következő oldalon bemutatom a nyertes tortákat!
2012 óta minden évben a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete együtt írja ki, a Magyarország Cukormentes Tortája cím elnyeréséért a pályázatát. Az induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat.
2016-ban Magyarország cukormentes tortája a meggyes-málnás, áfonyás és erdei gyümölcsös torta lett, amelynek a fantázianeve Áfonya hercegnő. A torta készítője Pechtol Zsolt, cukrász, szeletenként 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz! A következő oldalon bemutatom a 2016-os ország tortáját is!
2016-ban összesen 43 pályázat érkezett, ennyire sok korábban még soha nem volt, a győztes torta már színeiben is Magyarországot szimbolizálja. 2015 után megvédte címét a salgótarjáni cukrász, Szó Gellért, tavaly a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta vitte a prímet, idén pedig az Őrség zöld aranya fantázianévre hallgató torta lett a győztes, megelőzve az Aranyos körtetortát és a Zuzorkát.
2016 ország tortája – Az Őrség zöld aranya
A győztes torta tésztája tökmagolajjal és mandulaliszttel készült, hihetetlenül csodálatos kombinációt alkot a málnazselével, a fehér csokis ganache-al, illetve a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával készült ropogós réteggel. A torta pedig tökmagolajos tükörzselével lett befedve, szép és még finom is, sajnos még várni kell a kóstolásra, de augusztus 20.-án mi biztosan nem hagyjuk ki!
Forrás: Fotók forrása: MTI