Ha sokallod a növényi tejek bolti árát, akkor mindenképp próbáld ki ezeket a recepteket és készítsd el otthon őket. Egyszerű, gyors és nagyon finom is!
4 féle növényi tej elkészítése otthon
margin: 0cm 0cm 8pt;">Sokan térnek át más-más okoból az állati tejről a növényi tejekre. A boltokban viszont ezek a növényi tejek viszonylag drágák, az állati tejekhez képest biztos. Tudtad, hogy otthon is könnyedén el tudod ezeket készíteni? És még pénztárca barátibb is. Mutatom, hogyan tudod elkészíteni.
Miért is jó a növényi tej?
margin: 0cm 0cm 8pt;">Mivel a növényi tejek nem tartalmaznak laktózt ezért azok, akiknek az állati tej allergiás reakciókat tud kiváltani, remek megoldás lehet helyette. Akik viszont a növényi tej alapanyagára allergiásak (különböző magvak) nekik nem ajánlott a fogyasztása. Az otthon készített növényi tejek tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül is elkészíthetőek. A laktóz- és tejfehérje érzékenyek és a vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.
margin: 0cm 0cm 8pt;">
Ezen kívül jó néhány vitamint, ásványi anyagot, antioxidánsokat és telítetlen zsírokat tartalmaznak.
Rizstej készítése házilag
Az egyik legkedveltebb növényi tej a rizs tej, ennek elkészítése a követező:
(Attól függően, hogy te mennyit szeretnél csinálni, variáld a mennyiségeket)
Édeskés íze van, keleten a nyugalom italának nevezik, enyhe nyugtató hatása miatt, ami főleg a B vitamin és triptofán tartalmának köszönhető. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a többi növényi tej, így diétába is könnyen beilleszthető.
Szükséged lesz körülbelül 100 gramm barna rizsre és 5 dl vízre. A rizst először most át jó alaposan, utána főzd meg. Ha megfőtt öntsd bele az 5 dl vízzel a turmixgépbe, ha szeretnél édesítőt tenni bele használj datolyát, mézet vagy egy kevés vanília kivonatot. Ha szép simára leturmixoltad, akkor egy tiszta textil szalvéta vagy konyharuha fog kelleni, amin átszűröd. És kész is van. Hűtőben tárolva 3-4 napig áll el.
Zabtej otthoni elkészítése
Másik kedvelt növényi tej a zabtej, ennek az elkészítése is roppant egyszerű:
Elősegíti a jó emésztést a magas rosttartalma miatt, reggelire ajánlott fogyasztani, mert órákig telítettség érzetet ad. A benne található fehérjék és esszenciális zsírsavak támogatják a szív- és érrendszert.
100 gramm zabpelyhet pár órára vagy egy éjszakára tegyél vízbe. Utána öntsd le róla a vizet amiben ázott és mosd át egy szűrő segítségével a zabpelyheket vízzel. Ezután tedd a zabot és 5-6 dl vizet a turmixgépbe és turmixold ezt is, amíg sima állaga nem lesz. Ugyanúgy használhatsz ízesítőket ehhez is, ha szeretnél. Tiszta konyharuhán vagy textil szalvétán szűrd át és el is készültél vele. Hűtőben tartva 5 napig áll el.
Kókusztej készítés
Ha kicsit extrább íz világra vágysz, próbáld ki a kókusztejet:
Többek közt antioxidánsokat, kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat tartalmaz. Fogyasztása mértékkel ajánlott mivel magasabb a kalóriatartalma a többi növényi tejhez képest.
Használhatsz friss kókuszdió belet vagy kókuszreszeléket is. Kb 100 gramm kókuszreszeléket áztass be 2 dl forró vízbe, majd ezt öntsd be egybe a turmixgépbe és adj hozzá még 4 dl vizet. Ízesítés után, turmixold össze minél nagyobb fokozaton, majd szűrd át konyharuhán. Hűtőben 3 napig áll el
Mandulatej házilag
A kókusztejhez hasonlóan, a manudatejnek is karakteresebb íze van a többi növényitejhez képest.
A mandulatej a tápanyagokban az egyik leggazdagabb növényi tej (magnézium, vas, D, E vitamin), nagyszerű kalciumforrás, alacsony kalóriatartalmú.
100 gramm mandulát pár órára vagy egy éjszakára áztass be vízbe. Utána a vizet öntsd le róla és a barna héját szedd le a manduláról. Ezután tedd a turmixgépbe, édesítsd, ha szeretnéd, kb 4-5 dl vizet adj hozzá és turmixold simára. Majd szűrd át tiszta konyharuhán és készen van. Hűtőben tárolva 3-4 napig áll el.