Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden benne van, amire szükségetek lehet, érdemes elolvasnotok!
A téli takarásról egy összefoglalás
A téli takarást nem szabad túl hamar, azaz például októberben elkészíteni, célszerűbb a tél elején, mert jobb, ha minél kevesebb időt tölt a növény a takarás alatt, illetve egy esetleges melegebb októberi-novemberi időszakban a takarás felmelegszik, így a növény télre való felkészülése nem a megfelelő ütemben zajlik. Alaphiba a takarásoknál, hogy a növényt bebugyolálják, felöltöztetik, körbetekerik egy dróthálóval, majd azt teletömik levelekkel, szénával, szalmával, azaz oszlopszerűen takarják be. A növény nem termel hőt, tehát hiába öltöztetjük fel, bugyoláljuk be, nem zárunk alá hőt, így maga a szigetelés csupán csekély védelmet nyújt.
Nem véletlen, hogy az így betakart fagyérzékenyebb növények tulajdonosai rendre elfagyásokról számolnak be a hidegebb telek után. Az emberi test termel hőt, azaz ha az ember felöltözik, akkor a test által termelt hőt bezárjuk a ruha alá, és így nem fázunk. A természetben egy hőforrás van, amit becsapdázhatunk a takarás alá, az pedig a talajhő. Érdemes megnéznetek a galériába található fotókat is:
Nagy hidegek jellemzően hótakaró esetén fordulnak elő, a hó alatt pedig általában alig 0 fok körüli a talaj hőmérséklete, ezért ha a takarásnál szabadon hagyjuk a talajt, akkor ezzel a viszonylag meleg talajjal tudjuk fűteni azt a légteret, amit a takarással alázárunk. Ha a növény körül egy dróthálót teletömünk lombbal, falevelekkel, szénával, szalmával, akkor gyakorlatilag pont a talajhőt zárjuk el a növénytől.
Ezért a helyes megoldás, hogy kell csinálni egy indiánsátrat, azaz egy vázat a növény fölé kúp, gúla formában. A váz lábait rögzíteni kell a talajban, mert egy nagyobb szél el tudja mozdítani a takarást. A takarás vázát akár egy nagyobb hordó is adhatja. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, éppen ezért mindenképpen érdemes lapozni egyet!