Magyarország bővelkedik a jó borokban, Hál Istennek’ és nem kell Villányig vagy Egerig utazni, ha meginnánk egy jó hazai termelői bort. Neszmély ugyan a legkisebb borvidékünk, de annál finomabb borokat kóstolhatunk meg itt, és az egyik piacvezetőnek számít. Ismerd meg Neszmélyt és a legjobb boros pincészeteit!
A Neszmélyi Borvidék történelme
Ugyan a Neszmélyi a legkisebb borvidéknek számít hazánkban, mégis piacvezetőnek számít. A területen már a római korban is szőlőtermesztéssel foglalkoztak, ám a török idők alatt megsínylették az ültetvények. A XVIII. század végére sikerült Neszmélyen és környékén ismét jelentős területet termőhellyé változtatni, és már akkor nemzetközi híret szerzett magának az innen származó bor. Az itteni borok többségben magas savtartalmuk miatt a hosszabb szállítást is jobban viselték, így távolabbi helyekre is el lehetett szállítani a borokat Neszmélyből.
A XIX. században kialakult filoxérajárvány természetesen itt is komoly károkat okozott, amelynek következtében a fajtaszerkezet is megváltozott a vidéken, a II. világháborút követően ráadásul 1959-ben a terület elvesztette a borvidéki rangját, amit csal 1977-ben sikerült visszaszerezni.
Az Esterházyak imádták ezt a borvidéket, Csákvári Uradalmának híres ászári mintaszőlészete és pincészete is hozzájárult ahhoz, hogy a vidék a XIX. század második felében nemzetközi ismertségre tett szert.
Pontosan hol található a Neszmélyi Borvidék?
A Neszmélyi Borvidék jelentős területe a Gerecse nyugati részén található, a szőlőhegyek mind a Dunára néznek észak felől, nyugatra pedig a Kisalföld határolja. A Duna egyfajta egyedi mikroklímát biztosít a környéknek, a visszaverődő napsugarak pedig hatékonyan segítik a szőlő érését, viszont a dombvidéknek köszönhetően hűvösebb az időjárás, ami kedvez az illatokban és aromaanyagokban gazdag borok készítéséhez. Az intenzív széljárás miatt pedig ritkák a gombabetegségek.
Neszmély jellemző szőlőfajtái
A neszmélyi borok a nemzetközi ízlést követik, hasonlóan Pannonhalmához, tehát a bárki által könnyen fogyasztható, jellemzően illatos fajtákból készítenek borokat. Viszonylag gyorsan és alacsony költségvetéssel készülnek a borok, amelyek nem rejtenek nagy potenciált, komplexitást, nem mutatják be az aromavilág bonyolult képletrendszerét, inkább az üdeségre, frissességre és frissítő élményre koncentrálódnak. Emiatt is a fehér fajták vannak túlsúlyban a kékszőlővel szemben.
A borvidék aromatikus fajtái az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a királyleányka, a fűszeres tramini, a sauvignon blanc, a neutrális oldalt a szürkebarát, a chardonnay és az olaszrizling képviseli.
Legjobb borászatok a Neszmélyi Borvidéken
1. Hilltop Neszmély
A borvidék zászlósának számít a Hilltop pincészet, ami a rendszerváltás óta meghatározó szerepet tölt be a borvidék életében mind a magyar, mind a nemzetközi, legfőképp az angol piacon. A borászat festői elhelyezkedése ihlette meg az egyik brit vevőt, aki javasolta az alapítók számára ezt az elnevezést, ugyanis a Melegeshegy tetejéről csodás panorámában kortyolhatjuk a finomabbnál-finomabb borokat a Kamocsay Birtokon.
2. Szőllősi Pincészet
3. Kősziklás Pincészet
4. Szivek Pince