Hámozás nélkül fogyasztható zöldségek és gyümölcsök

10+1 zöldség és gyümölcs, amit vétek meghámozni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes

Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Sőt, léteznek olyan finomságok, amiket egyenesen bűn megszabadítani a külső burkától, nézzük, melyek ezek! 

Felejtsd el a hámozást

A hámozás árnyoldalai

A hámozás időigényes, ráadásul a legtöbb esetben felesleges időpocsékolás, az idő márpedig pénz, de ugyebár ezt mindenki tudja. A másik érv viszont az, hogy a legtöbb vitamin és tápanyag a növények héjában van, tehát, ha meghámozzuk, akkor elveszítik jótékony hatásaikat, vagy legalábbis csökkennek ezen erényeik. Amy Gorin, a holliwood-i sztárok diatetikusa és étkezési szakértője azon a véleményen van, hogy egyenesen káros olyan zöldségeket megpucolni, mint például a zeller, a retek, a cukkini, a sárgarépa, vagy a burgonya, mivel az ezekben található magas élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok többsége nem a zöldség húsában, hanem a héjában van. 

Mire figyelj, ha a nem pucolás mellett teszed le a voksod! 

Amire mindenképpen érdemes figyelned, az az, hogy vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt vásárolj – természetesen az a legjobb, ha mindent saját magad termesztessz meg, de azért egy-két dolgot akkor is fogsz vásárolni, ebben biztos vagyok. Mindig olyan terméket válassz, amit Magyarországon termesztettek, ellenőrzött körülmények között. Ezek a zöldségek nyugodtan fogyaszthatók egy alapos, vizes átmosást követően, különösen akkor, ha még meg is főzzük őket, ugyanis a legtöbb baktérium 100 Celsius fokon elpusztul. Most pedig nézzük, melyek azok a zöldségek, valamint gyümölcsök, amiket érdemes hámozás nélkül fogyasztani! 

hirdetes

Hámozás nélkül fogyasztható a gomba

Nagyszüleim rengeteg időt töltöttek el azzal, hogy több kilogramm mennyiségű gombát hámoztak meg. Szüleim már nem foglalkoztak ezzel, inkább megvették a konzerves gombát. Mind a két változat rossz valamilyen szinten, a legjobb ugyanis az, ha nem hámozzuk meg a gombákat. Elegendő egy alapos mosás, és már fel is használhatjuk a gombákat, mivel a héja teljes mértékben ehető, és a jellegzetes gombaízt sem változtatja meg. 

Hámozás nélkül fogyasztható a cukkini

A cukkini héja nyersen is fogyasztható, azonban hőkezelve, megpuhítva sokkal finomabb, ráadásul nem fenyeget az a veszély sem, hogy a kemény héjba harapunk. Dobjuk be a sütőbe héjastól, persze mosás után. Ha rántani szeretnénk, akkor se hámozzuk meg, teljesen felesleges, ráadásul sütés után csak a panír maradna, ha hámoznánk. 

Hámozás nélkül fogyasztható a tök

A tök abban különbözik a cukkinitól, hogy nyersen nem lehet fogyasztani a héját, ez leginkább azért van így, mert nagyon kemény. Érdemes tehát a tököt is bedobni a sütőbe, és megpuhítani kicsit a héját – már fogyaszthatjuk is. Ha rántani szeretnénk, ugyanúgy cselekedjünk, mint a cukkini esetében. Ez még csak három volt, a következő oldalon további nyolc zöldség és gyümölcs vár, amit nem kell hámozni, lapozzatok egyet mindenképp!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-10-31

Datolyaszilva receptek: készíts belőle süteményt vagy házi lekvárt

Fenséges datolyaszilva receptek. Próbálj ki új ízeket a datolyaszilvával, készíts belőle ínycsiklandó kókuszos süteményt vagy különlegesen finom házi lekvárt!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

allotrop módosulatok

az elemeknek különböző molekulaszerkezetű, s ennek folytán különböző molekulatömegű és... Tovább

bárányok ikresítése

fejőjuhászatokban a több tej nyerése végett alkalmazott módszer, amikor a jó... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Zöldség