Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Sőt, léteznek olyan finomságok, amiket egyenesen bűn megszabadítani a külső burkától, nézzük, melyek ezek!
A hámozás árnyoldalai
A hámozás időigényes, ráadásul a legtöbb esetben felesleges időpocsékolás, az idő márpedig pénz, de ugyebár ezt mindenki tudja. A másik érv viszont az, hogy a legtöbb vitamin és tápanyag a növények héjában van, tehát, ha meghámozzuk, akkor elveszítik jótékony hatásaikat, vagy legalábbis csökkennek ezen erényeik. Amy Gorin, a holliwood-i sztárok diatetikusa és étkezési szakértője azon a véleményen van, hogy egyenesen káros olyan zöldségeket megpucolni, mint például a zeller, a retek, a cukkini, a sárgarépa, vagy a burgonya, mivel az ezekben található magas élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok többsége nem a zöldség húsában, hanem a héjában van.
Mire figyelj, ha a nem pucolás mellett teszed le a voksod!
Amire mindenképpen érdemes figyelned, az az, hogy vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt vásárolj – természetesen az a legjobb, ha mindent saját magad termesztessz meg, de azért egy-két dolgot akkor is fogsz vásárolni, ebben biztos vagyok. Mindig olyan terméket válassz, amit Magyarországon termesztettek, ellenőrzött körülmények között. Ezek a zöldségek nyugodtan fogyaszthatók egy alapos, vizes átmosást követően, különösen akkor, ha még meg is főzzük őket, ugyanis a legtöbb baktérium 100 Celsius fokon elpusztul. Most pedig nézzük, melyek azok a zöldségek, valamint gyümölcsök, amiket érdemes hámozás nélkül fogyasztani!
Hámozás nélkül fogyasztható a gomba
Nagyszüleim rengeteg időt töltöttek el azzal, hogy több kilogramm mennyiségű gombát hámoztak meg. Szüleim már nem foglalkoztak ezzel, inkább megvették a konzerves gombát. Mind a két változat rossz valamilyen szinten, a legjobb ugyanis az, ha nem hámozzuk meg a gombákat. Elegendő egy alapos mosás, és már fel is használhatjuk a gombákat, mivel a héja teljes mértékben ehető, és a jellegzetes gombaízt sem változtatja meg.
Hámozás nélkül fogyasztható a cukkini
A cukkini héja nyersen is fogyasztható, azonban hőkezelve, megpuhítva sokkal finomabb, ráadásul nem fenyeget az a veszély sem, hogy a kemény héjba harapunk. Dobjuk be a sütőbe héjastól, persze mosás után. Ha rántani szeretnénk, akkor se hámozzuk meg, teljesen felesleges, ráadásul sütés után csak a panír maradna, ha hámoznánk.
Hámozás nélkül fogyasztható a tök
A tök abban különbözik a cukkinitól, hogy nyersen nem lehet fogyasztani a héját, ez leginkább azért van így, mert nagyon kemény. Érdemes tehát a tököt is bedobni a sütőbe, és megpuhítani kicsit a héját – már fogyaszthatjuk is. Ha rántani szeretnénk, ugyanúgy cselekedjünk, mint a cukkini esetében. Ez még csak három volt, a következő oldalon további nyolc zöldség és gyümölcs vár, amit nem kell hámozni, lapozzatok egyet mindenképp!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.