Naspolyasajt készítése - szuper receptet mutatok ehhez az őszi/téli csemegéhez

A legízletesebb téli csemege – Készítsünk naspolyasajtot!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
hirdetes
Készítsünk naspolyasajtot

A naspolya jótékony hatásai

A naspolya nagyon gazdag vitaminokban, kevesen tudják, de több C-vitamint tartalmaz, mint az alma. Ez azonban nem minden, ugyanis magas a szánhidrát-, valamint a pektintartalma, ennek köszönhetően képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét, a bélbe kerülve pedig védőréteget hoz létre a nyálkahártyán, így segíthet a különböző bélrendszeri problémákon. Ezen kívül van még benne kalcium, vas és cserzőanyag. Vérszegényeknek különösen ajánlott a fogyasztása, ugyanakkor csonterősítő hatása miatt mindenkinek javasoljuk. A naspolyát a természetgyógyászatban is használják már elég régóta, mégpedig gyulladáscsökkentő hatása miatt – szájüreg-, és garatgyulladások kezelésében hatásosan segít. 

Naspolyasajt készítése

Először is szükségünk lesz naspolyára, annak is a húsára. Ha sikerült kinyernünk a naspolya húsát, akkor pépesítsük azt. Ehhez az a legjobb, ha összenyomjuk, vigyázva arra, hogy a héja ne repedjen meg, majd a belsejét egy kanál segítségével kikaparjuk. Ezután vegyünk kézbe egy szitát, vagy egy szűrőt, és passzírozzuk át rajta a naspolyát.

hirdetes

Ez azért szükséges, hogy a felesleges héjától, illetve a magvaktól meg tudjunk szabadulni. Fontos, hogy minél több gyümölcshúst nyerjünk ki, lehet, hogy 10 perc után ki fogod dobni az egészet, mert annyira macerás, és úgy fog kinézni a konyha, mintha bomba robbant volna, de ne add fel, mivel megéri! 

Ha meg van a gyümölcshús, mérjük le, majd tegyük egy nagyobb serpenyőbe. Öntsünk hozzá pontosan ugyanakkora mennyiségű kristálycukrot és alacsony lángon kezdjük el a főzést. Nagyon óvatosan kevergessük, mert előbb el fog olvadni a cukor, majd a pép elkezd sűrűsödni, közben pedig fröcsögni fog. Egészen addig főzzük, amíg nem kapunk egy nagyon-nagyon sűrű pépet, a masszának olyannak kell lennie, hogy nem tud lecsepegni a fakanálról! 

A kiöntéshez bármilyen formát használhatunk, ami a legjobban tetszik: süti-, cipó-, kenyérforma, szabadon választott tényleg. A lényeg csak az, hogy a forró pépet öntsük bele a finoman kiolajazott formába. Nincs más dolgunk, mint megvárni, míg lehűl! Ez általában néhány óra, attól függően, milyen idő van, és hova tesszük. Én az asztalon szoktam hagyni egy éjszakára, ez idő alatt biztosan megkeményedik, reggel pedig már szeletelhető állapotban lesz. Tökéletes karácsonyi ajándék is lehet, ha kibírjátok, hogy ne egyétek meg! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

leukózis (leucosis)

mind a különféle emlősökben, mind madarakban a Retroviridae család Oncovirinae alcsaládjába... Tovább

légcsőférgesség (syngamosis)

3-4 hetes madarakban (csirkében, pulykában, fácánban) alkalmilag tömeges elhullást okozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek