Naranccsal és fűszerekkel díszíteni már igazi karácsonyi hagyomány! Narancsból rengeteg különleges karácsonyi díszt készíthetünk sajátkezűleg és most megmutatjuk a tökéletes módját, hogyan tudod kiszárítani a friss narancsot, hogy felhasználhasd.
Karácsonyi dísz narancsból
Ha megszáradt, a narancsszeletek nagyon sokoldalúak, így felhasználhatóak kültéri karácsonyi dekorációs ötletek részeként is, valamint otthonod belső tereinek szezonális dekorációjában is. És ami a legjobb az egészben, a vonzó meleg szín mellett hangulatteremtő illatuk is van, amely ha keveredik a fahéjjal és a fenyővel igazi karácsonyi illatbomba lesz, de ehhez a megfelelő szárítási módot kell választanunk.
Útmutatónk bemutatja a narancsszeletek szárításának lehetőségeit, és leírja a tárolást, hogy újra felhasználhassák őket a jövőbeli ünnepeken.
HOGYAN KELL SZÁRÍTANI A NARANCSOT KARÁCSONYI DÍSZÍTÉSRE
Kíváncsi vagy, hogyan lehet narancsot szárítani karácsonyi díszekhez? A jó hír az, hogy nem nehéz megtenni. Számos módszer közül választhatsz, bár a sütőben való szárítást részesítjük előnyben, valamint egy nagyszerű új módszert találtunk a feladat elvégzésére, amelyet alább bemutatunk!
HOGYAN SZÁRÍTSUK KI TERMÉSZETESEN A NARANCSSZELETEKET
A narancsszeletek szárítása a karácsonyi vagy adventi koszorúhoz és egy sor egyéb dekorációhoz egyszerűbb folyamat, mint gondolnád – de mindenképpen ragaszkodj ezekhez a módszerekhez, ha azt szeretnéd megőrizzék illatukat!
A narancsszeletek szárításának legegyszerűbb módja az, ha ezt természetesen 1 cm-es körökre szeleteljük és a konyhában lévő rácson hagyjuk, hogy levegőn megszáradjanak. A folyamat több napig tart, és az eredmények az otthoni hőmérséklettől és páratartalomtól függően változhatnak.
HOGYAN SZÁRÍTSUK KI A NARANCSSZELETEKET A SÜTŐBEN
A sütő használata gyorsabb és megbízhatóbb módja a narancsszeletek szárításának, mint a levegőn történő szárítás, és ha megfelelően megszáradt, akkor beltéri dekorációként és kültéren egyaránt használható karácsonyi ajtódekorációs ötletekben, például karácsonyi koszorú készítésében.
A narancsszeletek szárítása a sütőben egyszerű folyamat, de eltart egy ideig. A narancsszeletek szárításához vágjuk őket körülbelül 1 cm vastag körökre. Mossuk meg és töröljük szárazra, majd helyezzük el őket egy sütőben lévő rácsra. A tepsi a rács alatti sorba tehetjük, hogy ne a sütőt piszkítsa össze, ha elkezd csöpögni.
Előmelegített alacsony hőmérsékletű sütőben – körülbelül 140 °C– süssük körülbelül 3 órán keresztül, időnként megfordítva. A narancs akkor kész, ha száraz és ragacsmentes.
HOGYAN KELL SZÁRÍTNI A NARANCSSZELETEKET AIRFRYERBEN
Rendkívül egyszerű a gyümölcsöket airfryerben szárítani. Helyezd az 1 cm-es szeleteket a kosárba, hogy ne fedjék egymást, és használd a szárítási beállítást, ha a légsütő rendelkezik ezzel a funkcióval, kövesd az utasításokat. Ha nem, válaszd a legalacsonyabb hőfokozatot, és 30 perc elteltével fordítsd meg a szeleteket, majd szárítsd meg még körülbelül 15 percig, de rendszeresen ellenőrizd őket, hogy elkerüld a túlszáradást. Akkor végezzük el, ha a hús kemény, de a héja nem barna.
Hogy megkönnyítsd a sütő tisztítását, ne felejtsd el kibélelni sütőpapírral!
HOGYAN TÁROLJUK A KISZÁRÍTOTT NARANCSSZELETEKET
A narancsszeletek tárolása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az elkövetkező évekre is kitartson. Először is meg kell győződnöd arról, hogy alaposan megszárítottad őket – ha nem tetted meg, vagy nedves vagy párás helyen tárolod őket, a penész tönkreteheti őket.
Az ünnepi időszakon kívül tárold őket légmentesen záródó tartályban, például zárható tasakban, műanyag tárolódobozban vagy szorosan záródó tetővel ellátott tégelyben. Ha nemrégiben mostad ki a tartályt, győződj meg róla, hogy teljesen száraz, mielőtt beleteszed a narancsszeleteket. Tárold őket jól, és évről évre készen áll, hogy friss karácsonyi fenyőágakkal és különböző dekorációs ötletekkel kombinálják őket.
HOGYAN DÍSZÍTSÜNK NARANCSSZELETEKKEL?
A narancsszeleteket sokféleképpen felhasználhatjuk otthonunk különböző részeinek díszítésére karácsonyra. A legegyszerűbb módja az, hogy az egyik szélükön átszúrja őket, és a lyukon átfűzve egy vékony szalagot masniba kötve készen áll a karácsonyfa díszítésére.
A frappánsabb ötletek közé tartozik a több tucat összefűzés a karácsonyi füzérötletek egyikeként. Ezt különösen akkor érdemes megtenni, ha karácsonyi ablakdísz-ötleteken gondolkodunk, mivel a természetes fény csodálatosan átsüt az áttetsző gyümölcsön, így a szeletek ragyogónak tűnnek.
MEDDIG ÁLL EL A SZÁRÍTOTT NARANCS?
Ha megfelelően szárítod és tárolod a narancsot, a szeleteknek legalább két évig jónak kell lenniük, és gyakran sokkal tovább is, és készen állnak a karácsonyi dekoráció szépítéséhez. Tároláshoz helyezd őket teljesen száraz, légmentesen záródó edénybe a következő ünnepi szezonig.