„A legtöbb azonban kettéhasad majd a maximális növekedési nyomás miatt” mondta Dill, aki a legelső Atlantic GIant sütőtököknél tapasztalta ezt a jelenséget. A tökök egyre nagyobbra nőnek majd a genetikai tulajdonságaiknak és az egyre fejlődő termesztési módszereknek köszönhetően – állítja Ross Penhallegon, az Oregon State University növénykutatója. „A termesztők meghosszabbítják a tenyészidőszakot, több vizet, több tápanyagot és több napfényt biztosítanak; mindezen tényezők pedig hozzájárulnak a sütőtökök növekedéséhez.”
A jobb talajadalékok és a tökéletes termesztési körülmények azonban – függetlenül attól, hogy sokat számítanak – még nem biztosítják az óriási terméseket. A tökök első sorban magvakat akarnak termelni, hogy aztán széthasadhassanak és elszórhassák azokat. Azonban az emberi beavatkozás segíthet olyasmikre „rávenni” a terméseket, amiket önmaguktól természetes úton nem csinálnának.
Jum Nienhuis professzor, aki vízi járműveket farag az óriási gyümölcsökből azt állítja, hogy nagyon fontos szerepet játszanak munkájában a gének: „[…] pontos számadatokat nem tudok mondani, de nagyrészt a gének műve”. A sütőtökök különleges biomechanizmusának köszönhetően a termések óránként 0,9 kilogrammot képesek növekedni.
Nienhuis szerint egy 3000 fontos (1360 kg) sütőtök nem hangzik logikusnak, de tudományos értelemben nagyon is létezhetne. A professzor azt állítja, hogy erre nagyjából 15 évet kellene még várnunk, azonban nem lepődne meg, ha valaki 5 éven belül előállna egy ilyen óriási sütőtökkel.