Tudtad, hogy van olyan, hogy nemzeti mustárnap? Méghozzá augusztus 6-án ünneplik Amerika kedvenc hot dog-fűszerét, amiből az amerikai fogyasztók évente körülbelül 40 fontnyit vásárolnak. Ugye, hogy durva?
És azt tudtad, hogy ugyanazokat a növényeket, amelyeket a kertészek mustárfőzelékhez termesztenek, felhasználhatják ennek a fűszernek a előállításához is? Amint ezek a növények elszáradnak, a kertészek összegyűjthetik és hasznosíthatják a mustármagot.
A mustárnövény sokszínűsége
Sok tavaszi leveles zöldséghez hasonlóan a mustár is hajlamos a meleg idő beköszöntével elszáradni. Az élénksárga virágok szaporodását nehéz ugyan megállítani és száradás után sem nyújtanak kifejezetten gyönyörű látványt, mégsem érdemes egyből arra gondolnunk, hogy hogyan szabadulhatnánk meg tőle. A mustármagnak ugyanis rengeteg felhasználási módja létezik.
Fehér mustár (Brassica alba/hirta)
A kereskedelmi forgalomban sárgamustár előállítására termesztett, enyhe ízű magvak világosbarna színűek. Ezek a mustármagok pácolt fűszerkeverékekben találhatók, és mustárporhoz használják őrölt formában. A por felhasználható majonézhez, salátaöntetekhez és száraz húsokhoz is. Ezt a fajt néha Sinapis albának, magvait pedig sárga mustárnak nevezik.
Keleti mustár (Brassica juncea)
Ezekből az élénksárga magokból csípős, fűszeres kínai mustárt készítenek tojástekercsekhez. Nekik van a legforróbb ízük. A keleti mustármag további felhasználási módjai közé tartozik a forró pácfűszer, az ízesített ecet és a fűszeres dörzsölő húsokhoz.
Barna mustár (Brassica juncea)
A sötétbarna maghéj megkülönbözteti ezeket a mustárfajtákat a keleti fajtáktól. A dijoni és angol stílusú mustárokban használt barna mustármag fűszeresebb, mint a fehér fajták. Pácolásra és csípős kolbászokhoz is használják.
Mikor kell begyűjteni a mustármagot?
A mustármag összegyűjtése nem nehéz. Ha leveles-zöld növényként termesztünk mustárt, hagyjuk, hogy a növények megnőjenek és maghüvelyeket termeljenek. Ebben az időszakban öntözzük rendszeresen a növényeket, hogy növeljük a magtermelést! Ha vetőmag-előállítás céljából mustárt ültetünk, arra érdemes számítanunk, hogy a fehér mustárnövények 80-85 napon belül érnek. A B. juncea fajták további 10 napot igényelnek. A mustármagot akkor szedjük, amikor a hüvelyek megbarnulnak, és a növények levelei sárgulni kezdenek! Ha túl sokáig várunk a betakarítással, azt megnehezíti majd, hogy a hüvelyek annyira törékennyé válnak, hogy a növényről eltávolítva könnyen összetörhetnek.
A hüvelyek betakarítása után a magvakat úgy lehet kivonni, hogy a hüvelyeket kesztyűs kézzel összetörjük, vagy papírzacskóba helyezzük és összerázzuk. Ha a hüvelyek nem törnek össze könnyen, hagyjuk még egy-két hétig száradni a papírzacskóban! Használjunk szitát vagy legyezőt a pelyva és a magvak elválasztására!
A mustármag tárolása
Az egész magvak frissen felhasználhatók a receptekben, de a mustármag tárolása vagy őrlése előtt további száradási időre lehet szükség.
A szárazság teszteléséhez törjük össze a magokat mozsártörővel vagy kis kalapáccsal! Ha a magok könnyen összetörnek, akkor kellően szárazak.
Ha hosszabb száradási időre van szükség, terítsük ki a magokat egy papírral bélelt tálcára, és helyezzük zavartalan, száraz helyre. Miután a magok kellően megszáradtak, porított mustár készíthető úgy, hogy a magokat konyhai robotgéppel vagy mozsártörővel összetörjük. A legjobb íz érdekében hat hónapon belül használjuk fel az őrölt mustárt! Az egész mustármag körülbelül egy évig hatásos marad, ha szobahőmérsékleten, légmentesen záródó műanyag- vagy üvegedényekben tároljuk.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.