A muskátli tápoldatozása – Hogyan készítsünk muskátli tápoldatot házilag?
Eléggé meglepő lehet, de a legjobb és legegyszerűbb módszer a kávézacc! A kávézacc felhasználásáról már beszéltünk egy korábbi cikkünkben, és most elmondom nektek azt is, hogyan használhatjátok muskátli tápoldatozásához! Végül is nagyon egyszerű a képlet, főzd meg a kávét, idd meg, és a kifőzött kávézaccot add hozzá a muskátli földjéhez, majd dolgozd bele a földbe! Meg fogsz lepődni, milyen hatása lesz!
A csalánlevet még nem próbáltam, nekem a kávézacc vált be teljesen, de sokan azt mondják, hogy a csalánlé is tökéletes! Vágjuk le a csalánt, majd szórjuk egy tárolóba és engedjük fel vízzel. Várjunk egészen addig, amíg a víz nem kezd el habozni, ekkor hígítsuk tovább vízzel és már kész is a tápoldat! Ebben az esetben fontos, hogy soha ne a levélre öntsük, hanem a földjére!
A muskátli tápoldatozása – Még egy remek módszer!
Mire lesz szükséged: két és fél liter víz, száz gramm élesztő, fél pohár cukor. Öntsünk egy befőttesüvegbe két és fél liter vizet, az élesztőt oldjuk fel meleg vízben, majd tegyük bele az üvegbe a cukorral együtt. Takarjuk le a befőttesüveget és tartsuk meleg helyen, néha kavargassuk meg a készülőben lévő keveréket. Akkor lesz jó, amikor már nem pezseg. Töltsünk ki az elkészült keverékből egy pohárnyit (két deciliter), majd keverjük bele tíz liter vízbe és kéthetente öntözzük meg a muskátlit az oldatos vízzel.
Ha nincs túl sok muskátlid, akár a keverék felét is elkészítheted. Nagyon fontos, hogy jó minőségű élesztőt használjunk az oldat elkészítéséhez, a porélesztő nem alkalmas erre a célra. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek a muskátli tápoldatozásával kapcsolatban, nekem ezek a tippek beváltak, bízok abban, hogy örömet okoz számotokra is! Kérdés esetén keressetek nyugodtan Facebook-oldalunkon!
Carl Lewin képe a Pixabay -en.