Csíráztatás folyamata
A csíráztatáshoz földkeveréket kell készítenünk, ami egy rész tőzegből, egy rész homokból és egy rész virágföldből áll. Ha nem szeretnénk túlbonyolítani, a kertészetben, ahol a magokat is vásároljuk, biztosan segítenek kiválasztani megfelelő földkeveréket, amellyel semmi dolgunk nem lesz, csak beleönteni az edénybe. Az ültetéshez az edény aljába 4-5 ujjnyi vastag földet kell elegyengetnünk, majd erre jönnek rá a vetőmagok. Ezután vékonyan fedjük be a magokat földkeverékkel.
A csíráztatás folyamata során ügyeljünk arra, hogy a magokat olyan helyre tegyük, ahol folyamatosan megfelelő hőmérsékleten lehetnek. Emellett az edényünk tetejét takarjuk le, hiszen teljesen fénymentes közeget kell számukra biztosítanunk. Az öntözésük szintén fontos folyamat, hiszen nedvességet igényelnek, azonban a víz távozására figyelni kell, hogy elkerülhessük a penészedést.
Ha mégis megjelennének a penészfoltok, akkor hidrogénperoxidos oldattal kezeljük – 1 hyperol tablettát oldjunk fel 4 liter vízben. Naponta kétszer egy permetezőflakonnal öntözzük őket, ügyelve, hogy a föld nedvességtartalmát fenntartsuk.
Csíráztatás után
A csíráztatás után, amint a vetőmagok 90%-a kikelt, a növényeknek szükséges lesz a napfény, így olyan helyre rakjuk őket, ahol napi 12-14 órán keresztül fényt kapnak. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges LED-es megvilágítással pótolhatjuk a napfénymentes órákat. Emellet gondoskodjunk arról, hogy minimum 50%-os páratartalom legyen a helyiségben, ahol a növényeket termesztjük.
A még pontosabb termesztési folyamatokért, tanácsokért kattints korábbi cikkünkre: Mikrozöldek.
Mikor fogyaszthatók?
A növények fogyaszthatósága fajtánként változó lehet. A lényeg, hogy a növény mérete ne haladja meg a 10 centimétert, emellett a mikrozöldek leszedéséhez a legjobb időpont, amikor látjuk, hogy a második levélkezdemény elkezdett fejlődni a növényen. A mikrozöldek még egy hajtásra nem képesek, így egy ollóval levágva, vagy a földből kihúzva is leszüretelhetjük.
Fogyaszd salátaként, vagy turmixokban, díszítésként!