A növények is védekeznek a maguk módján a nap káros sugarai ellen. Védőanyagaik fontos csoportját képezik a karotinoidok, e természetes festékanyagok. Nekik köszönhetik eleven színűket a gyümölcsök, a zöldségek, a virágok, a levelek. A karotinoidok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes, zsírban oldódó antioxidánsok is. Az emberi szervezet nem képes az előállításukra, pedig egészségünk szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok és az ásványi anyagok.
Zöldségek színe
Már a XIX. században foglalkoztatta a kutatókat, mitől piros a paprika, ám a karotinoidok kutatása csak a XX. század elején, az A-vitamin (retinol) felfedezése után élénkült meg. E vegyületeket az 1950-es évek óta alkalmazzák élelmiszer-színezékek előállítására.
Milyen hatások miatt színesek a zöldségek?
Karotinodok
A karotinoidok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes, zsírban oldódó antioxidánsok is. Az emberi szervezet nem képes az előállításukra, pedig egészségünk szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok és az ásványi anyagok. A karotinoidok javítják az immunrendszer védekező mechanizmusát, segítenek lekötni a szervezetben a helytelen életmód miatt keletkező felesleges szabad gyököket, amelyek a daganatok, a szív- és érrendszeri, a szem-, nyálkahártya- és bőrbetegségek, allergiák okozói. A növények önmagukban nem tartalmaznak A-vitamint, a zöldségekkel, gyümölcsökkel elfogyasztott karotinoidok néhány fajtája azonban képes átalakulni e fontos vitaminná. Nyersen csak 5-10%-uk, párolva 30-50%-uk szívódik fel, a legjobban (70%-ban) akkor hasznosulnak, ha passzírozva vagy pürének elkészítve fogyasztjuk őket.
Béta-karotin
A béta-karotin festi sárgára többek között a répát, sárgabarackot, sárgadinnyét és sütőtököt, de megtalálható a tojássárgájában, spenótban és brokkoliban is. Segít a szem- és bőrpanaszok kezelésében, egészségesen tartja a hajat, a fogakat és a fogínyt. Gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést. Védi a száj, orr, garat, légcső és tüdő nyálkahártyáját. A béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor- és vastagbéldaganatok száma.
Likopin
Likopinban a piros gyümölcsök gazdagok, például a meggy, cseresznye, eper, málna, retek vagy a dinnye, de leginkább a paradicsom. A likopin rendkívül jól használható a petefészek, tüdő, prosztata és az erek betegségeinek megelőzésére, gyógyítására. A nyersen fogyasztott paradicsomból nagyon kevés hasznosul, a hőkezelt paradicsomtermékekből – ivóléből, sűrítményből, ketchupból – 2,5-szer több szívódik fel a szervezetben.
Lutein és zeaxantin
Lutein és zeaxantin a brokkoliban, spenótban, sóskában, kelkáposztában, kiviben, továbbá a sütőtökben és piros húsú paprikában fordul elő leginkább. Fogyasztásukkal javíthatunk éleslátásunkon, késleltethetjük az idős kori makula degenerációt, a szürkehályog kialakulását. Elősegítik a számítógép- és tévéképernyő által próbára tett szem egészségének megőrzését, mivel karbantartják annak érrendszerét.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.